Turun osaamisen visio on valmis – kaiken ytimessä yhteistyö
Turun Osaamisen visio julkistettiin tänään torstaina. Osaamisen vision mukaan Turku on 2040 globaali edelläkävijä oppimis- ja osaamisympäristönä. Vision perusteella Turku tarjoaa erinomaiset puitteet monialaiseen osaamisten uudistamiseen ja niiden kestävään hyödyntämiseen.
Nyt julkistettu visio on tehty yhteistyössä Turun kaupungin korkeakoulujen kanssa, ja työtä on johtanut Turun yliopiston emeritusrehtori Kalervo Väänänen.
– Turun visioprosessi on pohja tiekartalle, joka ohjaa kaupungin koulutuksen kehittämistä. Ajatuksena on kääntää ajatus yksilötasolla kouluttautumisesta osaamisen kehittämiseen ja tuoda kaupunkilaisten monipuolista osaamista näkyväksi, toteaa Väänänen tiedotteessa.
Turku haluaa myös laajentaa osaamisen koskemaan virallisen koulutuksen ulkopuolella hankittua osaamista, jota kertyy esimerkiksi harrastuksista, järjestötoiminnasta ja opistoista.
– Nyt halutaan nostaa osaamisen merkitystä kaupungin kehittämisessä sekä nostaa Turku suunnannäyttäjäksi alueellisesti sekä valtakunnallisesti, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
Lisäksi vision tavoitteena on Turun seudun alueellisen kilpailukyvyn vahvistaminen pitkäjänteisesti osaamisen kehittämiseen satsaamalla sekä vastata megatrendeihin, kuten esimerkiksi digitalisaatioon, kaupungistumiseen sekä ilmastonmuutokseen.
Yhtenä tavoitteena on, että osaaminen ja sen kehittäminen voisi tulevaisuudessa olla yksi kaupungin kärkihankkeista.
– Osaaminen visio muodostaa pohjan kaupungin osaamisen strategiatyölle. Osaamisen kärkihanke sopisi vallan hyvin ”koulukaupunki Turun” tulevaisuuden imagoon, Väänänen sanoo.
Kaiken ytimessä on yhteistyö, ja keskeistä Turun osaamisen visiossa onkin oppimis- ja osaamisympäristöjen näkeminen systeeminä, joka kehittyy ja jota kehitetään julkisen sektorin, koulutustoimijoiden ja elinkeinoelämän vuorovaikutuksessa.
Ammatillisen koulutuksen uudistuksen myötä toisen asteen ammatillinen koulutus on saanut resursseja ja rakenteita, jotka mahdollistavat uuden oppimisen ja osaamisen täydentämisen yksilöllisesti elämän eri vaiheissa. Näitä ovat esimerkiksi jatkuva haku ja opintojen henkilökohtaistaminen.
– Panostamalla yhteistyöhön ammatilliset oppilaitokset ja työnantajat voivat yhdessä tuottaa joustavia opintomahdollisuuksia sekä työssäkäyville että työnetsijöille, kertoo Turun kaupungin sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.
Visiotyö toteutettiin laajasti osallistavana prosessina, jossa oli mukana kaupungin toimijoita eri palvelualueilta, alueen muiden koulutustoimijoiden ja elinkeinoelämän edustajia, kaupunkilaisia sekä sidosryhmiä myös alueellisesti.
– Osaavan työvoiman saatavuus on tärkeimpiä kriteerejä yritysten sijoittumisratkaisuissa. Turku on jo houkutteleva kaupunki osaajille ja yrityksille, mutta voimme tehdä vielä paremmin, pohtii Arve.
Torstaiaamun julkistustilaisuuden tallenne on katsottavissa myöhemmin turku.fi-verkkosivuilla.