Koronavirus

Hallitus päätti matkustusrajoitusten tiukentamisesta – Katso suora lähetys kello 20

Hallitukselta odotetaan tänään tiukennuksia matkustusrajoituksiin. Hallitus on istunut Säätytalossa päättämässä toimista, joilla pyritään estämään uusien virusmuunnosten leviämistä Suomessa.

Tiedotustilaisuus järjestetään valtioneuvoston istunnon jälkeen. Tilaisuutta voi seurata valtioneuvoston YouTube-kanavalla kello 20 alkaen.

Pääasia rajaliikenteen muutoksissa

Isoimmassa roolissa on todennäköisesti rajaliikenteen rajoittaminen. Julkisuudessa on arveltu, että vain välttämätön työmatkaliikenne sallittaisiin. Suomeen voisi saapua esimerkiksi vain huoltovarmuudelle keskeisiin tehtäviin.

Näin tehtiin käytännössä keväällä, kun maahan pääsivät ainoastaan esimerkiksi tavaraliikenteen kuljettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Sisäministeriö on valmistellut esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö ja muut ministeriöt ovat valmistelleet esityksen muista tarvittavista lisätoimenpiteistä muuntoviruksen leviämisen rajoittamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hallituksen neuvottelut alkoivat Säätytalolla Helsingissä kello 12.30.

Tavoite testata kaikki maahantulijat

Neuvotteluun saapuneiden ministerien mukaan rajojen yli liikkuvaa matkustajamäärää halutaan rajoittaa niin, että kaikki maahan saapuvat pystytään testaamaan koronaviruksen varalta. Nyt testaaminen on vapaaehtoista.

Muuntovirus aiheuttaa huolta ympäri Eurooppaa, ja toistaiseksi Suomessa on ollut vasta muita vähemmän tapauksia.

– Me tulemme ehkä muuta Eurooppaa jäljessä, eli on korkea aika tehdä aika tiukkojakin toimia, totesi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Hänen mukaansa matkustajamäärä täytyy saada kaikilla rajoilla mahdollisimman matalaksi, jotta terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus testata kaikki matkustajat ja laittaa heidät tarvittaessa karanteeniin.

Ohisalo muistutti, että Suomen kansalaisella on aina oikeus lähteä maasta ja palata Suomeen. Silti nyt ei kannattaisi lähteä ulkomaille, ellei ole pakko.

– Haluamme lähettää sen viestin, että nämä muuntovirukset ovat iso uhka meidän kaikkien terveydelle ja hengelle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, että haasteena ovat etenkin Etelä- ja Pohjois-Suomen rajat, joilla on runsaasti liikennettä.

Hallitus voi pohtia myös rajayhteisöjen vapaata liikkumista Pohjois-Suomessa. Marinin mukaan huolta aiheuttaa tautitilanne rajojen eri puolilla ja sen vaikutus rajayhteisöihin.

Myös Suomen sisäisistä rajoituksista puhutaan

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että neuvotteluissa keskustellaan rajaliikenteen ja matkustuksen terveysturvallisuuden lisäksi hybridistrategian päivittämisen tarpeesta liittyen muuntovirukseen.

Useampi ministeri kertoi, että myös Suomen sisäisistä rajoituksista keskustellaan, mutta tätä ei eritelty tarkemmin. Marinin mukaan hallitus käy läpi sitä, miten jo nyt käytössä olevia keinoja voitaisiin ottaa alueilla laajemmin käyttöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marinin mukaan eilisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa kannettiin vakavaa huolta koronaviruksen muunnosten leviämisestä. Marin vertasi keskustelun aiempaa vakavampaa sävyä viime vuoden kevään keskusteluihin, joita käytiin ennen kuin koronakriisi oli kunnolla iskenyt kaikkiin maihin. Useampi maa korosti rajatarkastusten käyttöönottoa ja jopa liikkumisen keskeyttämistä kokonaan.

Marin on keskustellut Viron johdon kanssa yhteystyöstä esimerkiksi testaamisessa.

Opetusministeri: Etäopetus ei nyt paras vaihtoehto

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että tiukennukset kannattaa aloittaa rajoista, koska uuden virustyypin riski kasvaa rajanylitysten kautta.

Saarikon mukaan keskusta on valmis uusiin rajoituksiin ja kannattaa erityisesti vahvaa ja luotettavaa testaamista rajoilla.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas) pitää hyvänä sitä, että Suomessa ollaan valmiina tekemään tiukkoja toimia, ennen kuin tilanne menee liian pahaksi. Näin on käynyt muuntoviruksen kanssa esimerkiksi Irlannissa. Saramo muistutti, että vaikka Suomessa menee nyt parhaiten EU-maista, tilanne voi muuttua nopeasti.

Saramon mukaan koulujen sulkeminen ja etäopetukseen siirtyminen ei ole nyt paras vaihtoehto tai auta kokonaistilanteessa ainakaan tässä vaiheessa, kun kouluissa on todettu vähän jatkotartuntoja. Jatkoa katsotaan tutkimustulosten perusteella.

Saramo on erittäin huolissaan lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä, koska koronakriisi on kestänyt pian vuoden, joka on pitkä aika lasten elämässä.

Myös Saarikko kertoi, että kunnissa koronatoimista kärsivät erityisesti lapset ja nuoret, joiden terveyspalveluista on esimerkiksi siirretty väkeä koronatestaukseen. Saariko toivoo, että lasten ja nuorten osuus harkitaan perusteellisesti, kun SUomen sisäisiä rajoituksia käydään läpi.

Suurin osa virusmuunnostapauksista matkailusta

Hallituksen paineita matkustusrajoitusten tiukentamiseen on kasvattanut uuden koronavirusmuunnoksen leviäminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi, että suurin osa Suomen 86:sta uuden virusmuunnoksen aiheuttamasta koronatartunnasta on todettu matkustajilla ja heidän lähipiirillään. Mutaatiotartunnat ovat lähtöisin pääasiassa Britanniasta.

THL:n mukaan uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa nopeammin. Suomen mutaatiovirustartunnoissa on mukana yksi laaja tartuntaketju, jossa tapahtui noin 30 jatkotartuntaa ja 400 karanteenimääräystä.

Torstaina kerrottiin, että ulkomailta tulee nyt Suomeen enemmän tautitapauksia kuin syksyn aikana. Ulkomaisten ja jatkotartuntojen osuus on noussut 13 prosenttiin, mutta kaikista todetuista tapauksista noin kolmasosan alkuperää ei tiedetä.

Matkustajaliikenne Britanniasta saa jatkua maanantaina

Matkustajalennot Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta puolestaan voivat jatkua Suomeen ensi maanantaista alkaen.

Traficom päätti asiasta perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon perusteella. Sen mukaan keskeytys ei ole enää välttämätöntä, jos rajoitus- ja torjuntatoimet lentoasemilla ovat riittäviä.

Matkustajat ohjataan lentoasemilla terveystarkastukseen ja 14 päivän karanteeniin. Siitä voi vapautua kahdella negatiivisella koronatestituloksella.

Lisäksi THL on antanut lentoyhtiöille suosituksen edellyttää ulkomailta tulevilta matkustajilta negatiivista koronavirustodistusta tai todistusta sairastetusta Covid-19 -taudista.

Britannian-lennot keskeytettiin 21. joulukuuta ja lennot Irlannista sekä Etelä-Afrikasta 11. tammikuuta. Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista näihin maihin.

Päivitettu ko 19.10: Lisätty tieto tiedotustilaisuudesta linkkeineen sekä Traficomin päätös matkustajalentoliikenteestä.


Koronavirus

Virusmuunnos voi aiheuttaa nopeammin leviävän epidemian

Euroopan tautien valvonnan ja ehkäisyn keskus ECDC totesi riskinarviossaan 29. joulukuuta, että Britanniassa havaittu uusi covid-19-muunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemman alatyypit.

Vaikka tapauskuolleisuus eivät vaikuta lisääntyneen, voi uusi virusmuunnos yleistyessään aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja lisääntyneen tapausmäärän johdosta vakavasti vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn.

Siitä ei ole näyttöä, että muuntunut virus aiheuttaisi aiempaa vakavampaa tautia.

Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Uusia virusmuunnoksia on havaittu Britannian lisäksi Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa. Ensimmäiset uudet koronaviruksen muunnokset tunnistettiin Britanniassa ja Etelä-Afrikassa joulukuun toisella viikolla.

28. joulukuuta THL kertoi ensimmäisen kerran, että uusien virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia on todettu myös Suomessa. Kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt viruslinja.

Torstaihin mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 86 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Näistä 80 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 6 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Uusien nopeasti leviävien koronamuunnosten vuoksi THL on pidentänyt karanteenisuositusta 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Lisäksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.

Lähteet: THL ja Traficom

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Samppa
Kohtalo ivailee
Eipä olisi Ohisalo voinut aavistaa, että joutuu kiristämään rajaliikennettä ennen näkemättömästi kun motkotti persuja, jotka vaativat rajavalvonnan kiristämistä. Voi jospa olisi kiristetty rajakontrollia jo hyvissä ajoin ennen pandemian ryöpsähdystä. Oltaisiin saatu rajoituksille ja viruksen ehkäisylle lentävä lähtö. Persuilla olisi nyt jälkiviisastelun paikka, mutta ovat korrektisti aivan hiljaa.
Todella hienoa, että Ohisalo on tullut järkiinsä ja esittää rajavalvontaan lisää rahaa ja resursseja. Vihreille olisi hyödyksi kuunnella persujen ohjeita korvat tarkkoina.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.