Hallitus

Hallitus päättää tänään matkustusrajoitusten tiukentamisesta – kaikki Suomeen tulevat halutaan testata muuntoviruksen torjumiseksi

Sisäministeriö on valmistellut mallia, jossa matkustusrajoitukset kiristyisivät merkittävästi. Arkistokuvassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) Säätytalolla lokakuussa.
Sisäministeriö on valmistellut mallia, jossa matkustusrajoitukset kiristyisivät merkittävästi. Arkistokuvassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) Säätytalolla lokakuussa.

Hallitukselta odotetaan tänään tiukennuksia matkustusrajoituksiin. Hallituksen on tarkoitus päättää toimista, joilla pyritään estämään uusien virusmuunnosten leviämistä Suomessa.

Isossa roolissa on rajaliikenteen rajoittaminen. Julkisuudessa on arveltu, että vain välttämätön työmatkaliikenne sallittaisiin. Suomeen voisi saapua esimerkiksi vain huoltovarmuudelle keskeisiin tehtäviin.

Näin tehtiin käytännössä keväällä, kun maahan pääsivät ainoastaan esimerkiksi tavaraliikenteen kuljettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Sisäministeriö on valmistellut esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö ja muut ministeriöt ovat valmistelleet esityksen muista tarvittavista lisätoimenpiteistä muuntoviruksen leviämisen rajoittamiseksi.

Hallituksen neuvottelut alkoivat Säätytalolla Helsingissä kello 12.30.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tavoite testata kaikki maahantulijat

Neuvotteluun saapuneiden ministerien mukaan rajojen yli liikkuvaa matkustajamäärää halutaan rajoittaa niin, että kaikki maahan saapuvat pystytään testaamaan koronaviruksen varalta. Nyt testaaminen on vapaaehtoista.

Muuntovirus aiheuttaa huolta ympäri Eurooppaa, ja toistaiseksi Suomessa on ollut vasta muita vähemmän tapauksia.

– Me tulemme ehkä muuta Eurooppaa jäljessä, eli on korkea aika tehdä aika tiukkojakin toimia, totesi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr).

Hänen mukaansa matkustajamäärä täytyy saada kaikilla rajoilla mahdollisimman matalaksi, jotta terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus testata kaikki matkustajat ja laittaa heidät tarvittaessa karanteeniin.

Ohisalo muistutti, että Suomen kansalaisella on aina oikeus lähteä maasta ja palata Suomeen. Silti nyt ei kannattaisi lähteä ulkomaille, ellei ole pakko.

– Haluamme lähettää sen viestin, että nämä muuntovirukset ovat iso uhka meidän kaikkien terveydelle ja hengelle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi, että haasteena ovat etenkin Etelä- ja Pohjois-Suomen rajat, joilla on runsaasti liikennettä.

Hallitus voi pohtia myös rajayhteisöjen vapaata liikkumista Pohjois-Suomessa. Marinin mukaan huolta aiheuttaa tautitilanne rajojen eri puolilla ja sen vaikutus rajayhteisöihin.

Myös Suomen sisäisistä rajoituksista puhutaan

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että neuvotteluissa keskustellaan rajaliikenteen ja matkustuksen terveysturvallisuuden lisäksi hybridistrategian päivittämisen tarpeesta liittyen muuntovirukseen.

Useampi ministeri kertoi, että myös Suomen sisäisistä rajoituksista keskustellaan, mutta tätä ei eritelty tarkemmin. Marinin mukaan hallitus käy läpi sitä, miten jo nyt käytössä olevia keinoja voitaisiin ottaa alueilla laajemmin käyttöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Marinin mukaan eilisessä Eurooppa-neuvoston kokouksessa kannettiin vakavaa huolta koronaviruksen muunnosten leviämisestä. Marin vertasi keskustelun aiempaa vakavampaa sävyä viime vuoden kevään keskusteluihin, joita käytiin ennen kuin koronakriisi oli kunnolla iskenyt kaikkiin maihin. Useampi maa korosti rajatarkastusten käyttöönottoa ja jopa liikkumisen keskeyttämistä kokonaan.

Marin on keskustellut Viron johdon kanssa yhteystyöstä esimerkiksi testaamisessa.

Opetusministeri: Etäopetus ei nyt paras vaihtoehto

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että tiukennukset kannattaa aloittaa rajoista, koska uuden virustyypin riski kasvaa rajanylitysten kautta.

Saarikon mukaan keskusta on valmis uusiin rajoituksiin ja kannattaa erityisesti vahvaa ja luotettavaa testaamista rajoilla.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas) pitää hyvänä sitä, että Suomessa ollaan valmiina tekemään tiukkoja toimia, ennen kuin tilanne menee liian pahaksi. Näin on käynyt muuntoviruksen kanssa esimerkiksi Irlannissa. Saramo muistutti, että vaikka Suomessa menee nyt parhaiten EU-maista, tilanne voi muuttua nopeasti.

Saramon mukaan koulujen sulkeminen ja etäopetukseen siirtyminen ei ole nyt paras vaihtoehto tai auta kokonaistilanteessa ainakaan tässä vaiheessa, kun kouluissa on todettu vähän jatkotartuntoja. Jatkoa katsotaan tutkimustulosten perusteella.

Saramo on erittäin huolissaan lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä, koska koronakriisi on kestänyt pian vuoden, joka on pitkä aika lasten elämässä.

Myös Saarikko kertoi, että kunnissa koronatoimista kärsivät erityisesti lapset ja nuoret, joiden terveyspalveluista on esimerkiksi siirretty väkeä koronatestaukseen. Saariko toivoo, että lasten ja nuorten osuus harkitaan perusteellisesti, kun SUomen sisäisiä rajoituksia käydään läpi.

Suurin osa virusmuunnostapauksista matkailusta

Hallituksen paineita matkustusrajoitusten tiukentamiseen on kasvattanut uuden koronavirusmuunnoksen leviäminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi, että suurin osa Suomen 86:sta uuden virusmuunnoksen aiheuttamasta koronatartunnasta on todettu matkustajilla ja heidän lähipiirillään. Mutaatiotartunnat ovat lähtöisin pääasiassa Britanniasta.

THL:n mukaan uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa nopeammin. Suomen mutaatiovirustartunnoissa on mukana yksi laaja tartuntaketju, jossa tapahtui noin 30 jatkotartuntaa ja 400 karanteenimääräystä.

Torstaina kerrottiin, että ulkomailta tulee nyt Suomeen enemmän tautitapauksia kuin syksyn aikana. Ulkomaisten ja jatkotartuntojen osuus on noussut 13 prosenttiin, mutta kaikista todetuista tapauksista noin kolmasosan alkuperää ei tiedetä.

Ulkoministeriö päivitti matkustussuositusta

Hallitus linjasi viime viikolla, että ulkoministeriö valmistelee matkustussuositusten päivittämistä virusmuunnoksen takia.

Torstaina ulkoministeriö suositteli välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan THL:n jo 12. tammikuuta antaman suosituksen mukaisesti. Viranomaiset ohjaavat näistä maista saapuvia matkustajia tehostetusti testiin ja karanteeniin.

Koronapandemian takia ulkoministeriön maailmanlaajuinen yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista.

Maanantaina Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päätti jatkaa suorien matkustajalentojen keskeytystä Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen 25. tammikuuta asti.

Suomeen paluu on mahdollista vaihtoyhteyksiä käyttäen, mutta matkustajan tulee tarkistaa maahantulo- ja erityisesti kauttakulkuvaatimukset esimerkiksi tarvittavien koronatestitulosten osalta.

Matkustajalennot Britanniaan keskeytettiin 21. joulukuuta. 11. tammikuuta keskeytettiin myös matkustajalennot Irlannista ja Etelä-Afrikasta. Useat maat ovat keskeyttäneet lennot maihin, joissa on tavattu laajasti uusia virusmuunnoksia.

Koronavirus

Virusmuunnos voi aiheuttaa nopeammin leviävän epidemian

Euroopan tautien valvonnan ja ehkäisyn keskus ECDC totesi riskinarviossaan 29. joulukuuta, että Britanniassa havaittu uusi covid-19-muunnos leviää selvästi nopeammin kuin koronaviruksen aiemman alatyypit.

Vaikka tapauskuolleisuus eivät vaikuta lisääntyneen, voi uusi virusmuunnos yleistyessään aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja lisääntyneen tapausmäärän johdosta vakavasti vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn.

Siitä ei ole näyttöä, että muuntunut virus aiheuttaisi aiempaa vakavampaa tautia.

Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Uusia virusmuunnoksia on havaittu Britannian lisäksi Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa. Ensimmäiset uudet koronaviruksen muunnokset tunnistettiin Britanniassa ja Etelä-Afrikassa joulukuun toisella viikolla.

28. joulukuuta THL kertoi ensimmäisen kerran, että uusien virusmuunnosten aiheuttamaa koronavirustautia on todettu myös Suomessa. Kahdella henkilöllä todettiin Britanniassa levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt viruslinja.

Torstaihin mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 86 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Näistä 80 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 6 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Uusien nopeasti leviävien koronamuunnosten vuoksi THL on pidentänyt karanteenisuositusta 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen.

Lisäksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.

Lähteet: THL ja Traficom

Näytä lisää
Hallituksen perjantain neuvotteluissa päätetään matkustusrajoituksista pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla. Arkistokuva.
Hallituksen perjantain neuvotteluissa päätetään matkustusrajoituksista pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla. Arkistokuva.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ari Hyvönen
Niin mutta
Halutaan testata tarkoittaa, että ketkä haluaa tulla testatuiksi testataan..entäs ne ketkä ei halua..voi voi, onpa nyt hankala juttu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.