Kotimaa

Sirpa Paatero: Sairaanhoitopiirien koronatukien kriteerejä ei muutettu syksyllä, jotta tuet saadaan liikkeelle – Husilta saamatta 40 miljoonaa euroa

Sairaanhoitopiirien koronatuissa painotettiin asukaslukua, koska kesällä arvioitiin, että kaikkien alueiden pitää varautua epidemian torjuntaan ja koronapotilaiden hoitamiseen, sanoo Sirpa Paatero. Arkistokuva.
Sairaanhoitopiirien koronatuissa painotettiin asukaslukua, koska kesällä arvioitiin, että kaikkien alueiden pitää varautua epidemian torjuntaan ja koronapotilaiden hoitamiseen, sanoo Sirpa Paatero. Arkistokuva.

Sairaanhoitopiirien saamien koronatukien jakoperusteita ei muutettu syksyllä ensimmäisen erän jälkeen, koska rahoitus haluttiin saada mahdollisimman nopeasti terveydenhuollon käyttöön, kertoo kuntaministeri Sirpa Paatero (sd).

– Koska kyse on niin isoista summista, niitä varten on pitänyt tehdä oma asetus. Sitä ei muutettu, jotta tuet saatiin liikkeelle tänä vuonna, Paatero kertoo.

Valtio on jakanut sairaanhoitopiireille noin 250 miljoonaa euroa kahdesta 200 miljoonan tukipaketista.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kritisoi alkuviikosta, että koronatukien jakoperusteet ovat olleet epäoikeudenmukaiset, koska niissä on painotettu alueen asukaslukua todellisten koronasta aiheutuvien kustannusten sijaan.

Tuominen odotti, että toinen 200 miljoonan euron rahoituserä olisi korjannut tilanteen, mutta näin ei käynyt. Suomessa on hänen mukaansa useita sairaanhoitopiirejä, joiden kaikkia koronakuluja ei ole korvattu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tukia on vielä jakamatta 150 miljoonaa euroa

Husilta on saamatta 40 miljoonaa euroa valtion koronatukia. Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on luvannut korvata kaikki kunnille ja sairaanhoitopiireille epidemiasta aiheutuvat kulut täysimääräisesti.

Paateron mukaan varattua tukea on vielä jakamatta 150 miljoonaa euroa. Ensi vuoden puolella jaettavasta 1,6 miljardin euron rahoituspaketista korvataan mahdollisesti myös suoraan sairaanhoitopiireille koronasta aiheutuvia kustannuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee tämän apupaketin jakokriteeristön myöhemmin.

Sairaanhoitopiirit saattavat siis saada tukea ensi vuonna myös kunnille osoitetuista rahoituseristä, koska kunnat omistavat sairaanhoitopiirit, Paatero sanoo.

Jakokriteerejä aiotaan harkita

Sairaanhoitopiirien koronatuessa painotettiin Paateron mukaan asukaslukua, koska kesällä arvioitiin, että kaikki alueet joutuvat varustautumaan koronavirusta vastaan ja suuremmissa sairaanhoitopiireissä on myös enemmän asukkaita.

– Kaikissa sairaanhoitopiireissä on ollut hoidettavia ja kaikissa on testattu, mutta tietenkin Husin alueella on ollut eniten rasitetta.

Tuominen kertoi tiistaina, että tukien jakoperusteista pitäisi tehdä tarkemmat ja oikeudenmukaisemmat. Paatero ei lupaa muutoksia, mutta jakokriteerejä aiotaan harkita.

Tukimallin perusteet on ministerin mukaan vaikea määrittää täsmällisesti etukäteen. Vaikka Uudenmaan alueella epidemia on vaikein, tartuntaryppäitä saattaa ilmestyä yllättäen eri puolille Suomea kuten syksyllä kävi esimerkiksi Vaasassa.

Valtionapu menee kaikkialla lopulta vain toteutuneisiin kustannuksiin.

"Hus olisi ehdottomasti tarvinnut isomman osan valtion koronatuista"

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Hanna Tainion mukaan valtion sairaanhoitopiireille jakamat koronatuet ovat kohdentuneet kohtuullisen hyvin.

Tuet ovat hänen mukaansa "suurin piirtein" kattaneet koronavirusepidemiasta sairaanhoitopiireille aiheutuneet kulut lukuun ottamatta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Hus olisi ehdottomasti tarvinnut isomman osan valtion koronatuista, Tainio kertoo.

Tainio ei ota kantaa siihen, onko jokin sairaanhoitopiiri saanut enemmän kuin olisi tarvinnut.

Hänen mukaansa syksyn ja loppuvuoden aikana on osoittautunut, että jakoperusteet eivät kohdelleet Husia oikeudenmukaisesti.

Toisesta aallosta ei ollut varmuutta syksyllä

Koronatukien jakoperusteista päätettiin lokakuussa hyvin nopealla aikataululla, jotta rahoitus ehtii kuntien tämän vuoden tilinpäätöksiin. Asukasluvun painottaminen jakoperusteissa vaikutti Tainion mielestä hyvältä, koska siinä vaiheessa ei ollut tietoa koronaviruksen aiheuttamista lopullisista kuluista.

Siinä vaiheessa ei ollut myöskään merkkejä, että viruksen toinen aalto leviäisi voimakkaasti Suomessa.

– Syksyllä oletettiin, että kulut olisivat suurin piirtein samanlaiset kaikilla alueilla, koska joka paikassa joudutaan testaamaan ja hankkimaan suojavarusteita.

Hänen mukaansa suurimmassa osassa Suomen sairaanhoitopiirejä jakoperuste on toiminut. Se ei kuitenkaan huomioinut riittävän hyvin sitä, että Uudellamaalla on ollut selvästi enemmän sairaan- ja tehohoitoa vaativia potilaita kuin muualla Suomessa.

Tainion mielestä jakoperusteita pitää muuttaa

Tainion mukaan tukien jakoperusteita pitäisi muuttaa jatkossa niin, että ne vastaisivat todellisia kuluja ja että ne huomioisivat paremmin Helsingin ja Uudenmaan muuta maata vaikeamman epidemiatilanteen.

– Nyt todelliset kustannukset voidaan ottaa paremmin huomioon, koska pystytään aika tarkkaan näkemään esimerkiksi hoitovuorokausin määrä ja se, kuinka paljon potilaita on ollut tehohoidossa ja vuodeosastoilla. Syksyllä kyseessä oli enemmän arvio.

Tainion mielestä on myös erittäin tärkeää, että rahoitusta pystytään suuntaamaan oikeudenmukaisesti hoitojonojen purkamisessa. Monessa sairaanhoitopiirissä hoitovelka on kasvanut, koska viruksen takia ei-kiireellistä hoitoa on jouduttu ajamaan alas ja paikoin potilaat ovat välttäneet terveydenhuoltoon menemistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lue myös:

Husin toimitusjohtaja: koronatukien jakoperuste oli väärä – "Jakoperiaate ei ollut reilu, koska kyseessä ei ole aluetuki vaan koronatuki"

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​