”Meillä on mahdollisuus, jos selviämme talven yli”
Kun Yhdysvaltain osavaltioiden hallinnot ovat rajoittaneet sisätiloissa kokoontumista, ulkoilmatoimintoihin panostamisesta on tullut uusi hätävaraliiketoimi monelle yrittäjälle. Terassit, telttakatokset ja muovikuplat ovat olleet kovassa huudossa.
Uusista ulkoilma-alueista ehti kesällä muodostua turvasatamia kaupunkilaisille. Ulkoilmatoiminnoista tuli myös elinehto monelle yritykselle kuukausien pituisten sulkujen jälkeen. Suurkaupungissa on ruokailtu 10–15 asteen ulkolämpötiloissa.
Kun ilmat alkoivat tällä viikolla kylmetä lähelle pakkaslukemia ja ihmiset vetäytyivät takaisin sisätiloihin, osa yrityksistä jäi pulaan. Monet taistelevat selvitäkseen taloudellisesti. Syynä on koronan päälle huono sääonni.
– Sää on nyt kaikki kaikessa, sanoo Sara Ruiz, New York Cityn East Villagessa sijaitsevan meksikolaisen Rosie’s -ravintolan toimitusjohtaja
– Jos on todella kylmä, sen huomaa saman tien pöytävarauksissa ja kaduilla. Ihmiset eivät vietä ulkona niin paljon aikaa, Ruiz kertoo Reutersille.
Pandemia on surmannut Yhdysvalloissa noin 320 000 ihmistä. Joidenkin osavaltioiden terveydenhuolto on pahasti rasittunut koronatilanteen vuoksi.
Talvikeli on liikaa terassikävijöille
Rosie’s avautui koronatauon jälkeen uudelleen kesäkuussa, kun kaikki ruokailu sisätiloissa oli vielä kielletty. Ruiz kertoo, että ravintola laajensi ulkoterassinsa 80-paikkaiseksi eli kapasiteetiltaan yhtä suureksi kuin aikana ennen koronaa. Asiakkaat palasivat, ja tienestit olivat jälleen hetkeksi taatut. Lomautetut työntekijät pystyttiin ottamaan takaisin.
Lämpötilojen alennuttua viime päivinä jopa nollan tuntumaan liiketoiminta pysähtyi jälleen.
"Jos asiakkailla ei ole mukavat oltavat, jos on liian kylmää tai tuulista, he eivät yksinkertaisesti viihdy ravintolassa."
Sara Ruiz
Rosie’s -ravintolan toimitusjohtaja
Sisätilaruokailu sallittiin syyskuun lopulla New York Cityssä hetkeksi 25 prosentin kapasiteetilla, mutta kielto tuli uudelleen voimaan viime viikolla.
Houkutellakseen asiakkaita Rosie’s osti lämpölamppuja, joiden käynnissä pitäminen maksaa ravintolalle 400 dollaria (noin 330 euroa) päivässä. Ravintola tarjosi myös ilmaisia lämpimiä juomia ja myi Meksiko-aiheisia peittoja. Uudet lisukkeet eivät Ruizin mukaan ole riittäneet normaalin kassavirran ylläpitämiseksi.
– Jos asiakkailla ei ole mukavat oltavat, jos on liian kylmää tai tuulista, he eivät yksinkertaisesti viihdy ravintolassa, Ruiz sanoo.
Onko kuukauden päästä enää mitään?
Toinen yrittäjä Jimmy Trahanas omistaa Golden Reef Diner -nimisen ravintolan New York Cityn lähiössä Long Islandilla. Hänkin osti lämpölamppuja ja massiivisen eristetyn teltan asiakkaille lämmikkeeksi. Laitteiden ylläpito maksaa noin 15 000 dollaria (12 300 euroa) kuussa. Trahanas on huolissaan, etteivät hänen yrityksensä pitää asiakkaat tyytyväisinä riitä yli kylmän kauden.
– En tiedä selviämmekö talvesta, Trahanas kertoo.
Trahanas, 67, on työskennellyt New Yorkissa ravintola-alalla siitä lähtien, kun muutti maahan Kreikasta 16-vuotiaana.
Alan toimintaa on kartoittanut kyselyllä National Restaurant, kansallinen ravintolayhdistys, joka edustaa yli puolta miljoonaa ravintolayritystä Yhdysvalloissa. Alle puolet ravintolan omistajista kertoo tarjoavansa tällä hetkellä ulkoruokailumahdollisuuksia. Elokuussa samaan kyselyyn vastasi myöntävästi liki 70 prosenttia.
Vastaajista 37 prosenttia arvelee, ettei usko olevansa liiketoiminnassa enää kuuden kuukauden päästä ilman liittovaltion hallituksen apupakettia. Jotkut ravintoloitsijat uskovat, että apupaketti voi tulla liian myöhään monille yrityksille.
– Meillä on mahdollisuus, jos selviämme talven yli, Trahanas toteaa.
– Jos emme selviä talven yli, tulemme näkemään paljon nurin meneviä paikkoja.