Susi

Riistakeskus myönsi jo toisen luvan kokonaisen susilauman ampumiseen – Edellinen lupa on vielä jäissä

Ennen tätä syksyä ja talvea Suomessa ei ole tiettävästi myönnetty kerralla poikkeuslupia kokonaisen susilauman ampumiseen. Maanantaina Suomen Riistakeskus kuitenkin myönsi jo toisen laumaluvan. Nämä suden on kuvattu eläinpuistossa.
Ennen tätä syksyä ja talvea Suomessa ei ole tiettävästi myönnetty kerralla poikkeuslupia kokonaisen susilauman ampumiseen. Maanantaina Suomen Riistakeskus kuitenkin myönsi jo toisen laumaluvan. Nämä suden on kuvattu eläinpuistossa.

Suomen Riistakeskus on myöntänyt jo toisen poikkeusluvan kokonaisen susilauman ampumiseen.

Maanantaina neljän suden laumaa koskeva lupa annettiin Pohjois-Karjalaan Tohmajärvelle, jossa sudet ovat lupapäätöksen mukaan tappaneet loppusyksyn ja alkutalven aikana kuusi koiraa.

Ennen tätä syksyä poikkeuslupia ei tiettävästi ole myönnetty kokonaisen lauman tappamiseen kerralla.

"Pelon ilmapiiri on tuntuva"

Tohmajärvellä on ollut voimassa lupa susien karkottamiseen. Poikkeusluvan hakijan mukaan karkottaminen on kuitenkin onnistunut vain kerran.

– Yleinen pelon ilmapiiri aiheen ympärillä on tuntuva, hakija toteaa.

Erityistä katkeruutta alueella aiheuttaa hänen mukaansa se, että koiran kanssa metsästämiseen ei ole mahdollisuuksia.

Riistakeskus perustelee myöntävää päätöstään pakottavilla syillä. Se katsoo, että kyseinen susilauma on "poikkeuksellisesti käyttäytyvä" ja että koirien käyttäminen hirvikannan tavoitteelliseen hoitoon on välttämätöntä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Koiravahinkojen suuri määrä alueella vuonna 2020 kahden kuukauden aikana viittaa siihen, että kyseiset sudet ovat oppineet käyttämään koiria ravintonaan ja koiran havaittuaan hakeutuvat konfliktitilanteisiin koirien kanssa, Riistakeskus toteaa.

Riistakeskus: Lupa edistää susien hyväksymistä

Riistakeskuksen mukaan tilanteen ratkaisuun ei ole muuta keinoa kuin susien tappaminen.

– Päätöksellä pyritään myös edistämään susien hyväksyntää alueella ja vähentämään susiin kohdistuvaa mahdollista salametsästystä.

Lupa on voimassa 22.12.2020-11.1.2021, ja se on toimeenpantavissa heti.

Lupaehtojen mukaan pyynti on mahdollista, jos sudet palaavat asutun rakennuksen tai tuotantorakennuksen piha-alueelle tai aiheuttavat kotieläinvahingon

Ammuttavaksi saa ottaa vain luvan tarkoittaman susilauman yksilöitä. Asia on varmistettava lumijälkien avulla.

Erittäin poikkeuksellinen poikkeuslupa

Aiemmin tänä syksynä luvan niin ikään neljä sutta käsittävän lauman ampumiseen Haapajärvelle. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin jäädytti luvan toimeenpanon, koska päätöksestä valitettiin.

Oikeus katsoi, että susien ampuminen tekisi valituksen turhaksi. Lisäksi oikeus painotti susien uhanalaisuutta Suomessa.

Haapajärven poikkeusluvasta valittivat Luonnonsuojeluliitto Tapiolan aluejärjestöt Pohjois-Savossa ja Kainuussa sekä Pohjanmaalla. Valitus on lähtenyt jo myös Tohmajärven poikkeusluvasta, ja sen jätti alueella toimivaltainen Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Karelia.

Kattojärjestön puheenjohtaja Leena Iivonen sanoo, että päätös on ristiriidassa EU:n luontodirektiivin, susikannan hoitosuunnitelman ja korkeimman hallinto-oikeuden aiemman ratkaisun kanssa.

– Riistakeskuksen toiminta näyttäytyy tänä talvena erityisen holtittomana ja direktiivin asettamasta suojeluvelvoitteesta piittaamattomana, Iivonen sanoo Lännen Medialle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime viikolla Riistakeskus sen sijaan hylkäsi Kuhmoon haetun poikkeusluvan, jolla tavoiteltiin viiden suden lauman ampumista.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​