Lääkkeet

Uusi sairaalalääke voi maksaa yli miljoona euroa potilasta kohden vuodessa – "Jos yhdessä neuvotellen saadaan osa pois, se kannattaa tehdä"

Oulun yliopiston tutkimus- ja arviointiylilääkäri, professori Miia Turpeinen.
Oulun yliopiston tutkimus- ja arviointiylilääkäri, professori Miia Turpeinen.

Yliopistollisten sairaanhoitopiirien hankintarenkaat ovat valtuuttaneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaala-apteekin käymään neuvotteluita uusien ja kalliiden sairaalalääkkeiden hankinnoista suoraan lääkeyhtiöiden kanssa.

Lisäksi sairaanhoitopiirit ovat perustaneet yhteisen kansallisen lääkeneuvottelukunnan, joka käsittelee lääkkeiden hinnoista syntyneet neuvottelutulokset.

– Yhteisneuvottelut mahdollistavat sen, että uudet lääkeinnovaatiot eivät jää kaupan hyllylle, vaan ne päätyvät nopeasti potilaiden käyttöön. Potilaan saaman hyödyn lisäksi kyse on myyjän ja ostajan edusta eli menettelyllä tavoitellaan yhteisvoittoa, tutkimus- ja arviointiylilääkäri, professori Miia Turpeinen Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Tarkoitus saada hinta alemmaksi

Yhteisneuvotteluiden tärkeimmät päämäärät ovat se, että lääkkeiden hinnat voidaan neuvotella riittävän alas ja samat tehokkaat lääkkeet saadaan käyttöön kaikissa sairaaloissa samaan aikaan ja samoilla ehdoilla. Kyse on alueellisen tasa-arvon varmistamisesta ja yhteiskunnan järkevästä varojen käytöstä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kun puhutaan uusista ja kalliista lääkkeistä, potilaskohtaiset lääkekustannukset voivat olla 30 000 eurosta yli 1,5 miljoonaan euroon vuodessa. Jos yhdessä neuvotellen summasta saadaan osa pois, se kannattaa tehdä, Turpeinen sanoo.

Kansallinen lääkeneuvottelukunta aloittaa toimintansa ensi vuoden puolella.

Lääkeneuvottelukunnan työ alkaa, kun STM:n alaisuudessa toimiva Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) on antanut suosituksen, jonka mukaan lääkkeen käyttöönotto edellyttää alennusta tukkumyyntihinnasta ja lääkkeen hinnasta on saatu neuvottelutulos.

– Kun Palko on kertonut suosituksensa, neuvottelukunta alkaa käsitellä lääkkeen hankintaan liittyviä asioita. Yliopistosairaaloiden lääketieteellinen johto tekee yhteisen päätöksen siitä, onko neuvotteluissa saavutettu hyväksyttävä hintataso ja otetaanko lääke käyttöön vai ei, Turpeinen sanoo.

Hinnan ja hyödyn oltava tasapainossa

Turpeinen korostaa, että lääkeneuvottelukunta ei katso pelkästään sairaalalääkkeen hintalappua, vaan ratkaisua tehdessä punnitaan aina lääkkeen hoidollista arvoa ja siitä saatavan hyödyn suhdetta kustannuksiin.

Kun lääkkeen kustannukset ja hoitotulokset ovat tasapainossa, miljoonan euron potilaskohtaiset lääkekulut voivat olla perusteltavissa.

Jos uudesta lääkkeestä saatu tutkimusnäyttö on ohutta, yhteisneuvotteluissa laaditaan erilaisia riskinjakosopimuksia.

Riskinjakosopimuksilla taataan se, että potilaalla on mahdollisuus päästä hoitoon. Samalla varmistetaan sitä, ettei veronmaksajien rahoja käytetä turhaan.

– Riskinjakosopimus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lääkeyhtiölle maksetaan vain potilasta, jotka hyötyvät lääkkeestä tai jos lääkkeistä ei ole saatu riittävää hyötyä, lääkkeestä maksetaan vain osittain.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hinnat ylittävät kipurajat

Turpeisen mukaan uusi toimintamalli on tarpeen, sillä monien uusien lääkkeiden hinnat ovat ylittäneet länsimaisten yhteiskuntien maksukyvyn kipurajat.

– Uusien lääkkeiden kustannukset ovat nousseet niin korkeiksi, etteivät yhteiskunnat pysty enää niitä käsittelemään, sillä käytettävissä olevat resurssit ovat aina rajalliset. Sen vuoksi on kehitetty uusia malleja, jotta sairaalat voivat hoitaa potilaita riittävän tehokkaasti.

Korjaus 20.12. klo 12.35. Professori Minna Turpeinen on Oulun yliopistollisesta sairaalasta, ei Oulun yliopistosta.

Fakta

Kustannukset kasvavat

Vuonna 2018 sairaaloihin ja muihin hoitolaitoksiin myytiin lääkkeitä 745 miljoonalla eurolla.

Sairaalalääkkeiden kustannukset kasvoivat edellisvuoteen verrattuna lähes 20 prosenttia.

Hinnat perustuvat tukkuhintoihin, eikä summassa ole huomioitu kilpailutettuja hintoja.

Sairaalalääkekustannuksia kasvattavat erityisesti uudet ja kalliit lääkkeet, joita kehitetään erityisesti erilaisten syöpien hoitoon.

Sairaaloiden lääkekustannuksia kasvattavat myös harvinaislääkkeet, joita käytetään harvinaisten sairauksien hoidossa.

Lääkekustannusten hillitsemiseksi sairaanhoitopiirit kilpailuttavat lääkehankintoja.

Myös Pohjoismaat tekevät yhteistyötä neuvottelemalla yhdessä kalliiden lääkkeiden hinnoista.

Uusia ja erittäin kalliita sairaalassa käytettäviä ja annosteltavia lääkkeitä kehitetään erityisesti erilaisten syöpien hoitoon.
Uusia ja erittäin kalliita sairaalassa käytettäviä ja annosteltavia lääkkeitä kehitetään erityisesti erilaisten syöpien hoitoon.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​