Uutiset

Tiskiltä ostetun tuotteen alkuperä kiinnostaa

Kuluttajat haluavat tietää elintarvikkeista erityisesti alkuperämaan, päiväysmerkinnät ja ainesosat. Asia selviää maa- ja metsätalousministeriön alkukesällä teettämästä kyselystä. Vastaajat kaipaavat elintarvikkeesta pääasiassa samoja tietoja riippumatta siitä, onko kyseessä pakattu vai pakkaamaton tuote.

Lisäksi noin kolmasosa vastaajista kaipaa tietoa pakkaamattomien elintarvikkeiden valmistajasta tai maahantuojasta, valmistus- ja säilytysohjeista, elintarvikkeen sisällön määrästä ja lisäaineista.

Ministeriö valmistelee parhaillaan kansallista säädöstä, joka koskee pakkaamattomista elintarvikkeista annettavia tietoja. Optimistinen tavoite on, että ministeriön ehdotus lähtisi lausuntokierrokselle vielä tämän vuoden aikana.

Asia on kuitenkin mutkikas, sillä huomioitavana on kuluttajien lisäksi iso joukko alan toimijoita tuotannosta alkaen, huomauttaa lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen ministeriöstä.

- Emme saa luoda hallinnollista taakkaa, jotta esimerkiksi hinnat eivät nouse kohtuuttomasti. Kuluttajat haluavat tietoa, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan.