Kotimaa

Uusi opetusministeri Saramo haluaa jatkuvan oppimisen keskeiseksi työllisyyskeinoksi kevään puoliväliriihessä

Vasemmistoliiton opetusministeri Jussi Saramosta tulee myös hallituksen johtoviisikon jäsen. Viisikko tekee vielä ennen vuoden loppua päätöksiä muun muassa yli 55-vuotiaiden työllistämistoimista.
Vasemmistoliiton opetusministeri Jussi Saramosta tulee myös hallituksen johtoviisikon jäsen. Viisikko tekee vielä ennen vuoden loppua päätöksiä muun muassa yli 55-vuotiaiden työllistämistoimista.

Ministerivaihdos tapahtui tänään presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa. Heti presidentin esittelyn jälkeen pidettävässä ylimääräisessä valtioneuvoston yleisistunnossa Jussi Saramo (vas) antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen.

– On todella ilo ja kunnia aloittaa alle puolen vuoden jakso opetusministerinä, kun koulutuspolitiikka ottaa Suomessa valtavia harppauksia eteenpäin, Saramo sanoi nimityksen jälkeen.

Eduskunta hyväksyi tiistaina lain oppivelvollisuuden laajentamisesta ja toisesta asteesta tulee kokonaan maksuton jo tänä keväänä peruskoulunsa päättäville nuorille.

– Hyvällä syyllä voi sanoa, että kyseessä on suurin yksittäinen harppaus, jonka koulutus on Suomessa tällä vuosituhannella ottanut.

Saramo painotti, että koulutuspolitiikan suunta on saatu käännettyä viime vuosien leikkauksista kohti määrätietoisia panostuksia, joiden avulla varmistetaan, että koulutus pysyy Suomen kilpailuvalttina ja hyvinvointivaltion tukipilarina myös jatkossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saramon ministerikaudella valmistuu koulutuspoliittinen selonteko ja kiusaamisen ja yksinäisyyden vähentämisen toimenpideohjelma.

– On tärkeää, että kiusaamisen ehkäisemiseksi tehdään kaikki voitava. Koulun on oltava turvallinen paikka jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Koulutuspoliittisessa selonteossa on Saramon mukaan tärkeää, että koulutuksen pitkäjänteiseen kehittämiseen sitoudutaan laajasti. Näin ei nähtäisi viime hallituskauden koulutusleikkauksen kaltaisia takaiskuja.

Saramosta tulee ministerikautensa ajaksi myös hallituksen johtoviisikon jäsen. Näin naispuheenjohtajien joukkoon tulee mukaan yksi mies.

Viisikon jäsenenä Saramo lupaa jatkaa puheenjohtaja Li Anderssonin työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden eteen.

– Tässä hallituksessa vasemmistoliitto on vahva tae sille, että oikeudenmukaisuus ja tavallinen pienituloinen ihminen ja hänen hyvinvointinsa näkyy vahvasti jokaisessa päätöksessä.

Saramo joutuu heti aluksi pohtimaan ratkaisuja yli 55-vuotiaiden työllistämiseksi. Asia on hallituksen pöydällä, koska työmarkkinajärjestöt eivät saaneet puristettua ratkaisua kasaan. Vasemmistoliitolle eläkeputken katkaisu on vaikea ratkaisu.

– Jonkinlainen kompromissi on ulos saatava. Meille on tärkeää, että ne ihmiset, jotka ovat toivoneet pääsevänsä eläkeputkeen, niin heitä ei jätetä pulaan. Vastapainoksi pitää luoda rakenteita, että ei kannata irtisanoa helposti ikääntyneitä. Niistä ihmisistä pidetään huoli eikä lisätä ikääntyneiden köyhyyttä.

Kevään puoliväliriiheen hallitus valmistelee uuden työllisyyspaketin. Saramon mielestä paketin keskeisenä elementtinä tulee olla jatkuva oppiminen, koska osaamisvaatimukset työelämässä ovat jatkuvasti kasvussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Osaaminen tulee olemaan keskeisessä roolissa myös EU:n komissiolle kevään aikana toimitettavassa elpymis- ja palautumissuunnitelmassa.Osaksi elpymispakettia valmistellaan toimia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten kasvattamiseksi ja osaamistason vahvistamiseksi.

Anderssonille vauva tammikuussa

Opetusministerinä tähän asti toimineen, vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin esikoisen on määrä syntyä tammikuussa. Ministerin tehtäviin takaisin Andersson aikoo palata kesällä, mutta tarkkaa päivää ei ole lyöty lukkoon. Anderssonin puoliso, Juha Pursiainen on lupautunut jatkamaan lapsen hoitoa sen jälkeen, kun Andersson palaa ministeriksi.

Andersson ja Pursiainen asuvat Turussa, mutta heillä on asunto myös Helsingissä. Li Andersson jatkaa vanhempainvapaalla puolueen puheenjohtajana. Hän on myös ehdolla ensi kevään kuntavaaleissa Turussa.

Kuka?

Jussi Saramo

41-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Vantaalta.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja marraskuusta 2019–

Koulutukseltaan datanomi vuodelta 2003.

Tuettuja lomia vähävaraisille järjestävän Solaris-lomien toiminnanjohtaja 2017–2019.

Europarlamentaarikko Merja Kyllösen avustaja 2014–2016.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhimäen erityis­avustaja 2011–2014.

Vasemmistoliiton poliittinen sihteeri 2009–2011 ja 2014–2016.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja 2005–2009.

Kansanedustajan avustaja 2004–2005.

Kolmannen kauden Vantaan kaupunginvaltuutettu.

Toimi sitä ennen kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna Porvoossa.

Valmentanut Porvoon Salibandyseuran naisten liigajoukkuetta 2005–2006 ja useita muita salibandyjoukkueita.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​