Ulkoministeri Haavisto sai odotetusti eduskunnan luottamuksen 101 jaa-äänellä – yksi keskustan edustaja äänesti epäluottamusta
Eduskunta on odotetusti antanut luottamuksensa ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr). Asiasta äänestettiin hetki sitten.
Luottamuksen puolesta äänesti 101 ja epäluottamusta kannatti 68 edustajaa. Hallituspuolueiden rivit pysyivät yhtenäisesti Haaviston takana yhtä poikkeusta lukuunottamatta.
Keskustan Hannu Hoskonen äänesti epäluottamuksen puolesta muun ryhmän äänestäessä jaa.
Keskusta: Emme kaada hallitusta tähän
Keskustan eduskuntaryhmä toteaa, ettei puolue halunnut kaataa hallitusta tähän kysymykseen.
– Tarkoitus ei pyhitä keinoja. Pekka Haavisto on tehnyt virheitä ja hän kantaa vastuun omasta toiminnastaan, ryhmä toteaa lähettämässään kannanotossa.
– Jokainen puolue vastaa itse ministereistään, ja vihreät ovat itse vastuussa syntyneestä tilanteesta sekä ennen että jälkeen luottamusäänestyksen.
Tapaus tuntui repivän puoluetta muutenkin kuin epäluottamuksen puolesta äänestäneen Hoskosen kohdalla. Kansanedustaja Mikko Kärnä totesi twitterissä, ettei Haavisto nauti hänenkään luottamustaan.
– Äänestin ryhmän enemmistön tahdon mukaisesti Haaviston luottamuksen puolesta, Kärnä tviittasi.
Perussuomalaiset: Sdp ja keskusta olivat pettymys
Epäluottamuslausetta oli esittänyt oppositiopuolue perussuomalaiset. Ryhmästä erotettu ja sittemmin oman eduskuntaryhmänsä perustanut Ano Turtiainen esitti niin ikään epäluottamuslausetta, mutta se raukesi ilman kannatusta.
Niin ikään oppositiossa istuva kokoomus kertoi jo maanantaina äänestävänsä epäluottamuslauseen puolesta koko eduskuntaryhmänsä voimin. Samoin teki Liike Nytin Harry Harkimo.
Äänestyksessä Haavistolle esitettävää epäluottamusta kannattivat myös kristillisdemokraatit sekä Ano Turtiainen.
Erityisesti sosiaalidemokraattien äänestysvalinta oli perussuomalaisten mukaan pettymys. Sdp äänesti yksimielisesti Haaviston luottamuksen puolesta.
– On selvää, että myös keskusta on totaalisesti menettänyt selkärankansa osana punavihreätä hallitusta, toteaa kansanedustaja Mari Rantanen (ps) tiedotteessa.
Epäluottamuskysymyksen taustalla al-Hol
Asia liittyy Haaviston toimintaan suomalaisten lasten ja äitien kotiuttamisessa al-Holin pakolaisleiriltä viime vuonna.
Varsinaisesti kyse oli Haaviston yrityksestä siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen muihin tehtäviin erimielisyyksien takia. Syynä oli kysymys siitä, voitaisiinko lapset kotiuttaa ilman valtioneuvoston poliittista päätöstä.
Perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa vuoden verran. Viime viikolla se totesi, että Haaviston toiminta oli lainvastaista ja moitittavaa. Edellytyksiä syytteen nostamiselle ei kuitenkaan valiokunnan mukaan ollut.
Valiokuntakäsittelyyn liittyi myös poliittinen kärhämä.
Se syntyi valiokuntaan kuuluvan Outi Alanko-Kahiluodon (vihr) lähettämistä sähköposteista, joilla hänen sanotaan pyrkineen vaikuttamaan hallituspuoleisiin kuuluviin valiokunnan jäseniin. Tarkoituksena olisi ollut mietinnön tekstimuotoilujen vaihtaminen lievemmiksi.
Koronatilanne edellytti järjestelyjä
Luottamusäänestys toteutettiin tiistaina poikkeusjärjestelyin koronatilanteen vuoksi.
Kaikkien 200 kansanedustajan saaminen äänestykseen samaan aikaan edellytti riittäviä turvavälejä, mikä ei normaaleilla istumapaikoilla onnistu.
Niinpä äänestys suoritettiin kannettavilla työasemilla, joita oli sijoitettu edustajien salipaikkojen ohella istuntosalin lehtereille ja ministeriaitioon. Luottamusäänestyksen alussa laitteisto ei tuntunut kaikilta osin toimivan moitteetta.
Muissa tiistaina pidettävissä äänestyksissä on paikalla kansanedustajien niin sanottu suppea kokoonpano.
Päivitetty klo 10.12: Lisätty tieto Hannu Hoskosen äänestysvalinnasta.
Päivitetty klo 10.20: Lisätty keskustan eduskuntaryhmän näkemys.
Päivitetty klo 10.35: Lisätty tietoja äänestystuloksesta eri ryhmissä.
Korjattu klo 10.52: Keskustan kannanotto oli eduskuntaryhmän, ei poliittisen asiantuntijan.