Yhdysvaltain presidentinvaalit

Valitsijamiehet kokoontuvat äänestämään Yhdysvaltain presidentistä – äänen muuttaminen on mahdollista, mutta harvinaista

EPA/CHRIS KLEPONIS
Presidentti Donald Trump lähti Valkoisesta talosta sunnuntaiaamuna kohti tuntematonta paikkaa.
Presidentti Donald Trump lähti Valkoisesta talosta sunnuntaiaamuna kohti tuntematonta paikkaa.

Valitsijamiehet kokoontuvat maanantaina äänestämään Yhdysvaltain seuraavasta presidentistä.

Heidän odotetaan sinetöivän demokraattiehdokas Joe Bidenin vaalivoiton. Biden sai marraskuussa pidetyissä vaaleissa taakseen 306 valitsijamiestä ja republikaanipuolueen ehdokas, istuva presidentti Donald Trump vastaavasti 232.

Valitsijamiehet kokoontuvat maanantaina omissa osavaltioissaan, yleensä osavaltion pääkaupungissa. Kyseessä on virallinen äänestys, jonka perusteella tuleva presidentti valitaan.

Valitsijamiehet ovat usein esimerkiksi pitkänlinjan puolueaktiiveja tai vaaleilla valittuja viranomaisia.

Mahdollisuus muuttaa kantaa

Maanantain tilaisuus on hyvin perinteinen. Valitsijamiehet kirjoittavat paperiselle äänestyslipukkeelle valitsemansa presidentin ja varapresidentin nimen.

Sen jälkeen äänet lasketaan, ja valitsijamiehet allekirjoittavat todistuksia. Lopuksi paketit lähetetään useille viranomaisille ja senaatin puheenjohtajalle varapresidentti Mike Pencelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valitsijamiehillä on mahdollisuus äänestää eri tavalla, mitä ovat vaalien alla luvanneet, mutta se on harvinaista. Vuoden 2016 presidentin vaaleissa kymmenen valitsijamiestä yritti äänestää muuta kuin sitä ehdokasta, jolle he olivat luvanneet antaa äänensä.

33 osavaltiossa ja Columbian piirikunnassa eli maan pääkaupungissa Washingtonissa laki kieltää valitsijamiehiä muuttamasta kantaansa.

Osavaltioiden tulosta voi vastustaa

Tammikuun 6. päivänä Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone ja senaatti kokoontuvat Pencen johdolla tilaisuuteen, jossa osavaltioiden tulokset julkistetaan. Edustajilla ja senaattoreilla on mahdollisuus vastustaa osavaltioiden tulosta, mutta se vaatii sekä yhden edustajan että senaattorin kannatuksen.

Jotkut edustajainhuoneen republikaaniedustajat ovat esittäneet mahdollisesti vastustavansa CNN:n mukaan tulosta, mutta ei ole tietoa, aikooko yksikään senaattoreista tukea vastustusta. Jotta vastalause menisi läpi, sen pitää saada äänestyksessä edustajainhuoneen ja senaatin enemmistö taakseen.

Näin tuskin tapahtuu, koska edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö.

Joe Bidenin virkaanastujaiset ovat 20. tammikuuta Washingtonissa.

Maan suuri koko vaikeutti vaalien järjestämistä

Yhdysvaltain valitsijamiehiin perustuvaa vaalitapaa on kritisoitu jo vuosisatojen ajan. Sen suurimpana epäkohtana on pidetty sitä, että vaalit voi voittaa ehdokas, joka on saanut koko maassa vastaehdokastaan vähemmän ääniä.

Näin on tapahtunut viisi kertaa Yhdysvaltain presidentinvaalien historiassa. Esimerkiksi vuoden 2016 vaaleissa Trump sai lähes kolme miljoonaa ääntä vähemmän kuin demokraattiehdokas Hillary Clinton, mutta tuli siitä huolimatta valituksi.

Nykyinen vaalijärjestelmä tehtiin vuonna 1787, kun Yhdysvaltain perustuslakia oltiin luomassa. Siihen aikaan presidentinvaalia ei voitu suorittaa Britannian BBC:n mukaan yleisellä kansanäänestyksellä maan suuren koon ja huonojen viestiyhteyksien takia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päätäntävaltaa tulevasta presidentistä ei haluttu myöskään jättää maan pääkaupungin lainsäätäjien vastuulle.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​