Uutiset

Etelään luvassa kohtalainen hunajasato, pohjoisessa meni pieleen

 Mehiläiskuolemien syyksi Yhdysvalloissa on epäilty niin loisia kuin saasteitakin. TS/Jane Iltanen
Mehiläiskuolemien syyksi Yhdysvalloissa on epäilty niin loisia kuin saasteitakin. TS/Jane Iltanen

Mehiläiset pörisevät ärtyneesti, kun Timo Virtanen aukaisee pesän kannen ja nostaa hunajakennon näkyviin.

Uutterien mehiläisten työ on vielä kesken ja kennoihin pitää saada täydennystä.

– Täällä etelässä mehiläiset ovat lennoillaan vielä elokuussa, jos vain säät ovat suopeita, sanoo Salon seudun mehiläishoitajain puheenjohtaja Timo Virtanen.

Mies on mehiläishoitaja jo neljännessä polvessa ja nyt hänellä on oma poika apunaan tilan raskaimmissa töissä. Virtasella on toistasataa mehiläispesää eri puolilla Saloa sekä Sauvossa ja Kemiönsaarella asti.

– Pakko pitää pesät hajallaan, jotta mehiläisille riittää laitumia, sanoo Timo Virtanen.

Lounais-Suomen hunajasadosta on tulossa kohtuullisen hyvä. Satoaikaa riittää koko elokuun, joten tulevat viikot ratkaisevat hunajasadon lopullisen määrän. Virtasen mehiläiset ovat ahertaneet erityisen innoissaan rypsipelloissa ja tulleet kotipesään yltäpäältä keltaisina siitepölystä. Voikukkakausi sen sijaan räjähti vauhtiin mehiläisten kannalta liian aikaisin.

Virtasen tila tuottaa noin 5 000 kiloa hunajaa vuosittain.

Suomen mehiläishoitajain liitoin toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen sanoo, että Etelä-Suomessa satonäkymät ovat erittäin kohtuulliset, mutta Keski-Suomen pohjoispuolella sadosta tulee niukka kovan kuivuuden vuoksi. Alueelliset erot ovat nyt erityisen suuria.

Hunajasatojen määrä vaihtelee vuosittain runsaasti. Kaikkien aikojen pienin sato saatiin vuonna 1998, jolloin kotimaista hunajaa kertyi 800 tonnia. Vuoden 2006 tuloksena oli ennätyssato eli 3 000 tonnia hunajaa.

Ensimmäiset tämän vuoden hunajat ilmestyvät toreille viimeistään elokuun puolivälissä ja kuun lopussa hunaja on jo kauppojen hyllyillä.

TS

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA