EU

Brexitin kauppaneuvottelujen loppurutistuksessa kiistaa kolmesta aiheesta – tämä muuttuu vuodenvaihteesta, syntyi sopua tai ei

Brexitin siirtymäajan loppumiseen valmistaudutaan nyt Britannian rajoilla. Tammikuun alusta alkaen kaikille EU:sta ja EU:hun saapuville rekoille tehdään tarkastukset esimerkiksi Calais'n satamassa Ranskassa, jos kauppasopimuksesta ei saada sopua.
Brexitin siirtymäajan loppumiseen valmistaudutaan nyt Britannian rajoilla. Tammikuun alusta alkaen kaikille EU:sta ja EU:hun saapuville rekoille tehdään tarkastukset esimerkiksi Calais'n satamassa Ranskassa, jos kauppasopimuksesta ei saada sopua.

Britannian ja EU:n kauppaneuvottelujen takaraja lähestyy, mutta kauppasopimuksessa ei päästy eteenpäin maanantaina EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin jatkettua neuvotteluja Britannian pääneuvottelijan David Frostin kanssa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoittivat maanantai-iltana yhteisessä lausunnossaan, ettei edellytyksiä sopimuksen saavuttamiseksi ole "jäljellä olevien merkittävien erimielisyyksien vuoksi".

– Pyysimme pääneuvottelijoitamme valmistelemaan katsauksen jäljellä oleviin erimielisyyksiin, joista on määrä keskustella kasvotusten lähipäivinä, he sanovat lausunnossa.

Lausunto julkistettiin sen jälkeen, kun Johnson ja von der Leyen olivat käyneet neuvottelutilannetta läpi puhelimitse maanantai-iltana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kauppaneuvottelut ovat jumittaneet kolmessa kysymyksessä. Eniten erimielisyyksiä on ollut kalastusoikeuksista, tasavertaisen kilpailun säännöistä ja siitä, miten sovittuja sääntöjä valvotaan.

Lauantaina Johnson ja von der Leyen totesivat yhteisessä lausunnossaan, ettei sopimusta saada aikaan, ellei kolmea suurinta kiistakysymystä ratkaista.

EU:n Brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi EU-suurlähettiläille maanantaiaamuna, ettei kauppasopimuksesta ole vielä päästy sopuun ja kolme suurinta kiistakysymystä on edelleen auki.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, tapaamisessa mukana olleen diplomaatin mukaan Barnier oli "melko allapäin sopimuksen näkymien suhteen".

Irlannin yleisradioyhtiö RTE:n lähteiden mukaan Barnier kertoi maanantaina europarlamentaarikoille, että hän asettaa kauppaneuvottelujen takarajaksi keskiviikon.

Komissaari perää kompromisseja

Toisen EU-diplomaatin mukaan neuvottelut ovat loppusuoralla, ja aika käy vähiin.

– Yhdistyneen kuningaskunnan on valittava joko positiivinen tulos tai ei sopimusta, diplomaatti sanoi Reutersille.

Irlannin pääministeri Michael Martin sanoi sunnuntaina, että kauppasopimuksen mahdollisuus on 50–50. Irlannin ja Britannian johtavien poliitikkojen arvioiden mukaan neuvottelut ovat jumissa.

Myös irlantilainen finanssikomissaari Mairead McGuinness sanoi maanantaina RTE:lle, ettei neuvottelutilanne näytä hyvältä. Hänen mielestään Britannian pitäisi ymmärtää, että maan täytyy tehdä kompromisseja kolmessa kiistakysymyksessä.

Brittilehti Guardian ja yleisradio BBC kertoivat maanantaina, että EU-lähteiden mukaan sopu kalastuksesta olisi lähellä. Guardianin lähteiden mukaan neuvotteluissa olisi saatu lähes valmiiksi säännöt siitä, miten EU-maiden kalastajat saavat jatkossa kalastaa Britannian vesillä. Siirtymäaika olisi viidestä seitsemään vuotta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Brittihallinnon edustaja kertoo kuitenkin BBC:lle, että läpimurtoa kalastuskysymyksessä ei olisi saatu aikaan. EU tahtoo unionin kalastajille oikeuden kalastaa brittivesillä kuten tähänkin asti, mutta Britannia haluaa pitää päätöksen tästä omissa käsissään.

Neuvottelut jatkuvat, mukana myös Irlannin rajakysymys

Neuvottelut keskeytettiin tuloksettomina perjantaina, mutta niitä jatkettiin jälleen sunnuntaina. Maanantaina EU:n Michel Barnier on jatkanut neuvotteluja Britannian pääneuvottelijan David Frostin kanssa.

Lisäksi EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic tapaa maanantaina brittiministeri Michael Goven, ja he keskustelevat erosopimukseen liittyen muun muassa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä.

– Teemme kovasti töitä varmistaaksemme, että sopimus on täysin toiminnassa 1. tammikuuta 2021, Sefcovic totesi Reutersille.

Kesäkuussa Britannia päätti, ettei se aio hakea lisäaikaa vuoden lopussa päättyvälle brexit-siirtymäkaudelle. Boris Johnsonin määrittelemä takaraja kauppasopimukselle oli jo 15. lokakuuta.

Mitä tapahtuu rajoilla vuodenvaihteessa?

EU:n ja Britannian kaupankäynnin pelisäännöistä on neuvoteltu siitä asti, kun Britannian EU-ero astui voimaan tammikuun lopussa. Muutoksia tulee siirtymäajan loputtua 1. tammikuuta, syntyipä sopua tai ei.

Jos Britannian toivomaa vapaakauppasopimusta ei saada aikaan, esimerkiksi rajatarkastukset sekä tullit ja verot Britannian ja EU:n väliselle tavaraliikenteelle astuvat voimaan.

Brittimedian mukaan rajoilla on tehty kuumeisesti valmisteluja sopimuksetonta brexitiä varten, mutta käytäntö on edelleen monin paikoin epäselvä.

BBC kertoo, että saarivaltion Kansallisen tarkastusviraston mukaan edistymisestä huolimatta edelleen on todennäköistä, että laajamittaisia häiriöitä esiintyy 1. tammikuuta. Merkittäviä riskejä liittyy myös Pohjois-Irlantiin ja yleisemmin yritysten valmiuteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maantiekuljetusliiton poliittinen johtaja Duncan Buchanan sanoo, että hän odottaa jotain "järkyttävän ja katastrofin välillä".

Rajatarkastukset saattavat viivästyttää kuljetuksia ja tukkia rajoja. Sopimukseton ero voi myös ravistella rahoitusmarkkinoita ja aiheuttaa häiriöitä koko Euroopan toimitusketjuille.

Ilman kauppasopimusta tavaroiden hinnat voivat nousta Britanniassa. EU-maiden välillä kauppa on yleensä verotonta.

Osana EU:ta Britannialla oli automaattisesti kauppasopimukset 70 maan kanssa. BBC:n mukaan brexitin voimaantulon jälkeen maa on tehnyt kauppasopimuksen 50 maan kanssa.

On epätodennäköistä, että Britannia ehtii solmia kauppasopimukset jäljelle jäävien maiden kanssa. Kauppaneuvottelut esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Australian kanssa ovat yhä kesken.

Siirtymäkauden ajan Yhdistynyt kuningaskunta on osa EU:n sisämarkkinoita ja tulliliittoa.

Brexit

Vaikutuksia matkustukseen ja verkkokauppaan

Vaikka EU:n ja Britannian välisiä sopimuksia ei saataisi aikaan siirtymäajan loppuun mennessä, useita muutoksia astuu voimaan vuoden alussa.

Brexit vaikuttaa suoraan myös suomalaisiin ja muihin EU-kansalaisiin, kun vapaa liikkuvuus EU-maiden ja Britannian välillä päättyy 1. tammikuuta 2021.

Britanniaan saapuvien ja muuttavien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin tulee rajoituksia.

Tämän hetken tiedon mukaan EU-kansalaiset voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti.

Britanniaan matkustavalla tulee olla voimassa oleva passi. Henkilökortti ei ole kelvannut matkustusasiakirjaksi enää lokakuun 10. päivän jälkeen muutamia poikkeusryhmiä lukuun ottamatta.

EU:n yhteiset säännökset roaming-maksuista eivät koske enää Britanniaa. Lomamatkan aikana voi siis joutua maksamaan korkeampia maksuja esimerkiksi puhelimen netin käytöstä.

Muutoksia tulee myös verkko-ostoksiin. Britanniasta Suomeen saapuvia lähetyksiä kohdellaan kuten muista kolmansista maista, esimerkiksi Yhdysvalloista saapuvia tuotteita: tuotteet on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero sekä mahdollinen tullimaksu.

Jos Britannia siirtyy kolmannen maan asemaan, lääkevalmisteiden tilaaminen sieltä postitse on kielletty kokonaan. Ravintolisiä, kuten vitamiineja, saa tilata myös EU:n ulkopuolelta.

Jos Britanniasta tulee ETA-maa, lääkevalmisteiden tilauksen rajoitukset selkenevät vasta sopimusneuvottelujen jälkeen.

Lähde: Eurooppa-tiedotus / ulkoministeriö

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
besserwisser
Taas yksi hyvä syy
jättää LHR pois lentojen reitityksestä. Muutenkin se on kautta maailman sivun ollut pohjanoteeraus, kilpailee surkeudessa vain CDG:n kanssa!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
No
Eu:lla on vaihtoehtona suostua Britannian vaatimuksiin tai vinkua ja suostua.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Noo
Kun eusuostu halua sopimusta niin sitten
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.