Henkilö

Harriet Nikus on vaatesuunnittelija ja ompelijamestari – juhlii nyt 20-vuotista taivaltaan yrittäjänä

MARTTIINA SAIRANEN
Harriet Nikus on toiminut yrittäjänä 20 vuoden ajan.
Harriet Nikus on toiminut yrittäjänä 20 vuoden ajan.

Jos Harriet Nikuksesta ei olisi tullut vaatesuunnittelija, hän olisi todennäköisesti insinööri.

– Olen kyllä ollut ihan pienestä asti kiinnostunut käsillä tekemisestä ja opin jo neljävuotiaana ompelemaan ja neulomaan. Ajattelin kuitenkin, että ryhdyn insinööriksi kuten isänikin, Nikus muistelee.

Toisin kuitenkin kävi ja tie vei opiskelemaan vaatesuunnittelua Miamiin, Yhdysvaltoihin.

Isänsä työkomennuksen vuoksi Nikuksen perhe muutti Yhdysvaltoihin, kun Nikus oli lapsi.

– Olen käynyt high schoolia siellä. Siellä koulussa ollessani meille tultiin esittelemään taidekoulutusta, josta innostuin ja sain opettajaltani suosittelut sinne. Hain sisään ja pääsin, Nikus kertoo.

Vaatesuunnittelijaksi Nikus valmistui Miamin International Fine Arts Collegesta, jossa hän suoritti Associate of Fine Arts in Fashion Design -tutkinnon vuonna 1995.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkinnon suorittamisen jälkeen Nikus palasi Suomeen, missä hän pääsi töihin mallisuunnittelijaksi HyljeWear oy:hyn. Hän halusi myös opiskella suomalaista vaatetusalaa, niinpä hän suoritti vaatetusalan artenomin tutkinnon Lounais-Suomen Käsi- ja taideteollisuus-oppilaitoksessa, Mynämäessä.

– Koulutukset täydensivät toisiaan ja halusin opetella muun muassa suomenkielisen termistön. Opinnot olivat myös hiukan erilaisia, sillä Yhdysvalloissa painotettiin erityisesti bisnespuolta, Suomessa enemmän tekemistä. Myös kaavoitus eroaa hiukan eri maissa, Nikus kertoo.

Vuonna 2000 Nikus päätti alkaa yrittäjäksi.

– Olin työharjoittelussa samassa paikassa, jossa minulla on nyt yritys. Silloinen omistaja lopetti yrityksen toiminnan ja minä ajattelin, että miksen kokeilisi yrittäjyyttä, Nikus kertoo.

Nikus sanoo, että aluksi yrittäjyys jännitti.

– Minulla ei ole suvussa mitään yrittäjätaustaa, mutta hyvin kaikki lopulta meni ja olen tyytyväinen, että yrittäjäksi lähdin, hän toteaa.

Ateljee Agami & Butik on toiminut Kaskenmäessä tuosta lähtien ja tänä vuonna Nikus onkin juhlinut 20-vuotista taivaltaan yrittäjänä. Pääasiassa Nikus pyörittää yritystään yksin, mutta välillä putiikilla sekä markkinoilla ja markkinoinnissa auttaa hänen siskonsa Anette Nikus.

Yrittäjyytensä ohessa Nikus on opiskellut alaa vielä lisää ja hän on suorittanut ompelijamestarin, merkonomin ja pukeutumisneuvojan sekä myynnin ammattitutkinnot.

"Minulla ei ole suvussa mitään yrittäjätaustaa, mutta hyvin kaikki lopulta meni ja olen tyytyväinen, että yrittäjäksi lähdin."

Nikus kertoo, että hänen työnkuvaansa kuuluu muun muassa mittatilausvaatteiden suunnittelua ja ompelua, korjausompelua sekä vaatteiden ja asusteiden tekoa omaan mallistoon.

Hän on huomannut, että 20-vuotisen yrittäjyytensä aikana työnkuva on jonkin verran muuttunut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Vielä kaksikymmentä vuotta sitten oli sen ikäpolven ihmisiä, jotka saattoivat teettää kaikki arkivaatteensa. Nykyisin teetetään enemmän vaatteita erikoistilaisuuksiin – paitsi juhliin, niin myös vähän arkisempaa esimerkiksi teatteriin tai konserttiin puettavaksi, Nikus kertoo.

Hän on suunnitellut ja ommellut juhlapukuja myös esimerkiksi linnanjuhliin.

Korjausompelun puolella toiminta on pysynyt jokseenkin samankaltaisena vuodesta toiseen. Tosin Nikus on ilahtunut siitä, että nykyisin myös nuoret enenevissä määrin haluavat korjauttaa vaatteitaan uuden ostamisen sijaan. Asenteet ovat hänen mukaansa muuttumassa entistä ekologisempaan suuntaan ja vaatteilta toivotaan erityisesti kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä.

– Lisäksi nykyisin halutaan muodistaa vanhoja vaatteita. Muodistetaan esimerkiksi isoäidin juhlamekko nykypäivään sopivaksi ja vanhoja, hyviä materiaaleja osataan arvostaa, Nikus sanoo.

Nikus tekee putiikkiinsa myyntiin myös itse suunnittelemiaan vaatteita ja asusteita. Erityisen suosittu on ollut hänen Puumalat-mallisto, mihin kuuluu vanhoilla paikkakuntaviireillä ja -merkeillä somistettuja laukkuja, kukkaroita, pussukoita ja koristetyynyjä.

Ensimmäiset viirit Nikus löysi kemiöläiseltä kirpputorilta ja päätti kokeilla niistä tehtyjä tuotteita.

– Kun olin niitä jonkin verran tehnyt, niin minuun otti yhteyttä myyntiedustaja, jolta löytyi vanhaa varastoa näistä vuosina 1953–1985 tuotannossa olleista merkeistä, Nikus kertoo.

Nyt merkkejä löytyy noin 500 eri paikkakunnasta tai paikasta ja Nikus ompelee tuotteita myös tilauksesta jos haussa on jokin tietty paikkakunta.

– Varsinais-Suomen paikkakunnat ovat tietenkin täällä suosittuja ja erityisesti liitoskunnat, joita ei enää ole. Joillain paikkakunnilla ollaan selvästi kotiseuturakkaampia kuin toisilla ja tällaisia ovat esimerkiksi Loimaa ja Kustavi. Myös turkulaiset ovat kotiseuturakkaita, vaikka aina se ei suuremmilla paikkakunnilla ole itsestään selvää, Nikus kuvaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

20-vuotisen yrittäjätaipaleen juhlinta on koronan vuoksi jäänyt pienimuotoisemmaksi, kun Nikus alun perin aikoi, mutta juhlavuosi huipentuu suunnitellusti Agamin joulupuotiin. Joulupuoti avautui marraskuun lopulla ja on avoinna arkisin aina 21.12. saakka.

Agamin joulupuodissa on myytävänä paitsi Nikuksen omia tuotteita, myös tuotteita muilta paikallisilta käsityöläisiltä.

Agamin joulupuoti, Ateljee Agami, Kaskenkatu A 23.12. saakka ma–to kello 10–18 ja pe kello 10–16.

Harriet Nikus

47-vuotias

Kotoisin Kaarinasta

Yrittäjä, vaatesuunnittelija, ompelijamestari

Pyörittää Ateljee Agami & Butik -liikettä

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​