Helsinki

Helsingin käräjäoikeus aloittaa turvapaikanhakijan valekuolemaan liittyvän jutun käsittelyn

Helsingin käräjäoikeuden on tarkoitus aloittaa maanantaina Irakiin palautetun turvapaikanhakijan väitettyyn surmaamiseen liittyvän huijausjutun käsittely.
Helsingin käräjäoikeuden on tarkoitus aloittaa maanantaina Irakiin palautetun turvapaikanhakijan väitettyyn surmaamiseen liittyvän huijausjutun käsittely.

Oikeuden on tarkoitus alkaa käsitellä tänään maanantaina poikkeuksellista turvapaikkahuijausjuttua. Helsingin käräjäoikeus on varannut oikeudenkäyntiin seitsemän istuntopäivää joulukuun puoliväliin saakka.

Valtionsyyttäjä epäilee, että nainen ja mies antoivat väärää tietoa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) Irakiin palautetun henkilön kuolemasta. Väitteiden mukaan mies oli joutunut surmatuksi palauttamisen jälkeen.

Suomi oli evännyt mieheltä turvapaikan ja käännyttänyt miehen joulukuussa 2017.

EIT katsoi tuomiossaan marraskuussa 2019, että Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta. EIT määräsi Suomen maksamaan ihmisoikeusvalituksen tehneelle naiselle vahingonkorvauksena 20 000 euroa ja lisäksi oikeudenkäyntikuluja 4 500 euroa.

Suomi ei ehtinyt maksaa korvauksia, ennen kuin poliisi käynnisti asiasta rikostutkinnan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syyttäjä uskoo, että vuonna 1996 syntynyt nainen ja vuonna 1986 syntynyt mies syyllistyivät törkeään petokseen ja törkeään väärennykseen. Epäillyt olivat jonkin aikaa vangittuina keväällä, mutta vastaavat nyt syytteisiin vapaalta.

Syyttäjän mukaan EIT:lle annetut tiedot ja kirjalliset todisteet olivat totuudenvastaisia. Suomesta käännytetty irakilainen turvapaikanhakija oli siis todellisuudessa elossa.

Suomella on oikeus hakea uudelleentarkastelua EIT:n ratkaisuun. Ulkoministeriön mukaan se edellyttää ensin lainvoimaisia oikeuden ratkaisuja nyt käsiteltäviin rikosepäilyihin.

Vääriä tietoja turvapaikanhaussa

Syyttäjä vaatii samoja henkilöitä tilille myös törkeästä väärennyksestä siitä, että he käyttivät samoja EIT:lle toimittamiaan asiakirjoja todisteina Helsingin hallinto-oikeudessa vuosina 2017–2019.

Poliisi tutki tätä tekoa myös törkeänä väärennyksenä, mutta syyttäjä jätti asiasta syytteen nostamatta. Perusteluna oli se, ettei hallinto-oikeusprosessissa ollut kyse taloudellisen hyödyn tavoittelusta.

Syyttäjä katsoi, että mies ja nainen hakivat hallinto-oikeudesta oleskelulupaa. Lain mukaan petosrikoksen tunnusmerkistö edellyttää täyttyäkseen oikeudettoman taloudellisen hyödyn tavoittelua.

Vaikka oleskelulupa voi oikeuttaa taloudellisiin etuihin kuten esimerkiksi tukiin tai työpaikkaan, hallinto-oikeus ei taloudellista etua myönnä. Tästä syystä syyttäjä katsoi, että viranomaisen erehdyttäminen koski oleskelulupaa eikä rahallista hyötyä.

Syyttäjä vaatii naiselle lisäksi rangaistusta perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä vuonna 2015 suoritetussa turvapaikkakuulustelussa. Syyttäjän mukaan nainen kertoi kuulustelussa vääriä tietoja tilanteestaan.

Poliisin esitutkinnan aikana nainen tunnusti osittain epäillyt rikokset. Mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös media haksahti

Jos syyttäjä on oikeassa rikosepäilyissä, tuomioistuimet eivät ole olleet ainoita huijaukseen langenneita tahoja.

Miehen palauttamisen jälkeen tapaus oli laajasti esillä myös mediassa, kun Suomen tekemän päätöksen uskottiin johtaneen turvapaikanhakijan kuolemaan Irakissa. Ainakin Yle on julkaissut syytettyjen esittämiä väärennettyjä asiakirjoja kertoessaan palauttamista seuranneesta turvapaikanhakijan surmaamisesta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​