Ranska suunnittelee "neitsyystestien" kieltämistä lailla – pelätään kostautuvan musliminaisille
Ranska saattaa kieltää tytöille ja naisille tehtävän sukuelinten tutkimuksen, jonka tarkoitus on selvittää, onko tämä ollut sukupuoliyhteydessä. Parlamentti käsittelee ensi kuussa kieltoa osana presidentti Emmanuel Macronin ajamaa laajempaa lakipakettia, jonka tarkoitus on ehkäistä muslimien eriytymistä yhteiskunnasta.
Ranskassa on Euroopan suurin muslimiyhteisö: noin viisi miljoonaa ihmistä. Ranskassa testejä teettävät yleisimmin muslimi- ja romaniperheet, jotka haluavat varmistuksen tytön neitsyydestä ennen kuin tämä menee naimisiin.
"Neitsyystestien" kieltoa perustellaan sillä, että ne yksinkertaisesti sortavat tyttöjä ja naisia. Kiellon pelätään kuitenkin johtavan väkivaltaisiin seurauksiin.
Tutkimuksia tehdään ainakin kahdessakymmenessä maassa, ja joskus tyttö tai nainen pakotetaan toimenpiteeseen, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. Naisen tutkituttaminen voi olla hänen perheelleen tai työnantajalleen keino nostaa sosiaalista statusta.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan testejä tehdään Euroopassa Ranskan lisäksi ainakin Belgiassa, Hollannissa, Britanniassa, Ruotsissa ja Espanjassa. Testaaminen on kivuliasta, tarpeetonta ja loukkaa ihmisoikeuksia, katsoo YK.
Tulkinnanvarainen operaatio
Ranskassa kiellolla pelätään olevan kielteisiä seurauksia tytöille ja naisille.
Lääkäreiden mukaan kielto voi johtaa tilanteeseen, jossa perheet ovat valmiita maksamaan laittomista testeistä. Todistusaineiston puuttuessa epäluuloiset perheenjäsenet tai puolisot voivat käyttäytyä väkivaltaisesti naisia kohtaan.
– Jos lääkärikäynnit kielletään, potilaat voivat menettää ainoan paikan, josta pyytää apua, sanoi pariisilainen gynekologi Ghada Hatem-Gantzer Reutersille naisia auttavasta Maison des Femmes -säätiöstä.
Varmistuakseen naisen neitsyydestä lääkäri tutkii hymeniä eli immenkalvoa eli vaihtelevan kokoista kudosta, joka reunustaa emättimen aukkoa. Nirhaumat tai venynynyt kalvo voivat olla merkki penetraatiosta, mutta tulokset ovat tulkinnanvaraisia.
Lääkäreiden mukaan tutkimuksia tehdään useimmiten teini-ikäisille tytöille tai nuorille naisille perheen painostuksen vuoksi. Lääkärien antamien neitsyyslausuntojen lukumäärästä ei ole tietoa.
– Minua pyydetään tekemään tutkimuksia kahdesta neljään kertaan vuodessa. Yleensä kyse on hyvin nuoresta tytöstä, jonka äiti tuo vastaanotolle, sanoi pariisilainen gynekologi Martine Hatchuel Reutersille.
Osa naisista pelkää lääkäreiden mukaan jäävänsä naimattomaksi, jos ei saa lausuntoa neitsyydestään.
Hengen pelastava paperi
Lakialoitteessa neitsyystutkimuksia tekevä lääkäri voidaan tuomita vuodeksi vankeuteen ja 15 000 euron sakkoihin.
Naisjärjestöjen mukaan lääkärin antama lausunto neitsyydestä suojelee naisia, joita perhe epäilee seksistä avioliiton ulkopuolella. Lääkärintodistus voi joissain tapauksissa pelastaa heidän henkensä.
Vaikka lääkärit pitäisivät tutkimusta tarpeettomana ja naista sortavansa, he tiedostavat sen tarpeellisuuden potilaalle kulttuurisista syistä.
– Ammattilaisten pitää pystyä tekemään asiassa päätös, joka tuntuu eettisesti oikealta. Naisella voi olla kaksi vaihtoehtoa: katkaista perhesiteensä tai saada todistus neitsyydestään, sanoo ranskalainen aborttia puolustava järjestö Ancic.
Järjestö ehdottaa kiellon asemesta koulutuksen ja tiedon lisäämistä koskien tyttöjen ja naisten asemaa.
– Ainoa tapa edetä asiassa on tarjota tietoa nuorille ja heidän vanhemmilleen. Se on kalliimpaa ja työläämpää kuin tutkimusten kieltäminen, mutta myös tehokkaampaa, sanoi Hatem-Gantzer Reutersille.