Keskustapuolue

Näkökulma: Keskustan ministerikierrätys saattaa venyä – Vanhasen toivotaan jatkavan mahdollisimman pitkään

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on koonnut ympärilleen omannäköisensä tiimin.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on koonnut ympärilleen omannäköisensä tiimin.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on ollut puolueensa johdossa pian kolme kuukautta. Vaikka monissa keskusteluissa todistellaan, ettei kukaan edes kuvitellut puolueen saavan pikavoittoja, on gallup-käyriä seurattu silmä kovana.

Ylen viimeisimmässä mittauksessa viisari värähti 12,4 prosenttiin. Vaikka luku on kaukana kultavuosien luvuista, sitä pidettiin hyvänä signaalina. Kannatus on ollut kolmessa viimeisimmässä mittauksessa nouseva. Moni ajattelee, että hiljaa hyvä tulee.

Kun Saarikko valittiin johtoon, häntä pommitettiin kysymyksillä, milloin hän ottaa itselleen hallituksen toiseksi raskaimman salkun eli valtiovarainministerin pestin. Toistaiseksi hän on hoitanut tiede- ja kulttuuriministerin tehtäviä.

Vaihdoksesta ei ole kuulunut mitään, vaikka julkisuudessa salkkukierrätystä on rummutettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskustalähteistä vakuutetaan, että kierrätys ei ole ajankohtainen. Nykyiseen ministeriryhmään ei kohdistu paineita, eikä liioin puheenjohtajaan siitä, että tämän pitäisi jo ottaa kakkossalkku itselleen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen työhön ollaan tyytyväisiä ja monet toivovat, että hän hoitaa tehtävää niin pitkään kuin mahdollista.

Vanhanen on kertonut, ettei hän aio olla tehtävässä koko vaalikautta. On uumoiltu, että salkku vaihtuisi kevään kuntavaalien jälkeen. Osa keskustaväestä on sitä mieltä, että vaihtoa saadaan odottaa pidemmälle. Vanhanen tuntuu viihtyvän roolissaan hyvin, ja omalle taloprojektillekin on löytynyt jostain aikaa.

Kun katsotaan ministereiden asuinkuntia, kierrätys saa uuden merkityksen. Puolueen vahva alue Pohjois-Suomi ammottaa tyhjyyttään sen jälkeen, kun Katri Kulmuni väistyi ministerin tehtävästään.

Erityisesti on ollut esillä puolueen varapuheenjohtaja Markus Lohi, joka edustaa Lapin vaalipiiriä. Olisiko aika saada hänet hallitusriveihin?

Jos kysytään lappilaisilta, kyllä varmaankin, mutta muualla nykyiseen ministerikaartiin ei haluta kajota. Ja kenen salkun Lohi ottaisi, elinkeinoministeri Mika Lintilän vai maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän? On hankala nähdä, että jompikumpi heistä joutuisi luopumaan.

Lintilää arvostetaan kentällä samoin kuin Leppää. Puolustusministeri Antti Kaikkosenkaan vaihtoon ei löydy perusteluja. Saarikko tuskin alkaisi kierrättää Kaikkosta, joka luetaan kuuluvaksi puheenjohtajan joukkueeseen.

Moni muistaa, miten Saarikko meni julkisesti Kaikkosen taakse puheenjohtajapelissä alkusyksystä 2019.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helpotusta Pohjois-Suomen tilanteeseen saataneen viikonvaihteessa, kun keskustan puoluevaltuusto kokoontuu etänä kaksipäiväiseen kokoukseensa.

Kokouksessa valitaan valtuustolle puheenjohtaja. Kisaan ovat ilmoittautuneet Mirja Vehkaperä Oulusta sekä Liina Tiusanen Helsingistä.

Vehkaperä on entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Hän lähtee kisaan ennakkosuosikkina.

Vehkaperän valinta helpottaisin Pohjois-Suomen hätää. Valtuuston puheenjohtaja kuuluu puoluejohtoon ja hän voi olla mukana esimerkiksi hallitusneuvotteluissa. Pesti on merkittävä samoin kuin eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävä, jossa vaikuttaa Antti Kurvinen.

Hänenkin nimi pyörii salkkuhuhuissa, mutta Kurvinen viihtyy nykypestissään.

Viikolla keskusta pani esikuntaansa uusiksi.

Keskustan ministeriryhmän valtiosihteeriksi siirtyy Anna-Mari Vimpari. Hän on tällä hetkellä keskustan eduskuntaryhmän pääsihteeri.

Nykyisen valtiosihteeri Jari Partasen pesti on päättymässä vuoden vaihteessa. Partanen ehti olla valtiosihteerin tehtävissä muutaman vuoden.

Muitakin siirtoja on listalla.

Puolueessa uusia nimityksiä ja vaihdoksia ei pidetä dramaattisina, vaikka jotkut ihmettelivät Partasen vaihtoa. Perusteluna on, että Saarikko kokoaa mieleistään joukkuetta ympärilleen. Tavoitteena on virittää koneisto kevään vaaleihin. Niiden tulos on monella tapaa ratkaiseva puolueelle.

Tulos kertoo, puhutaanko keskustasta laskevan auringon puolueena vai uudistuspuolueena.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​