Silakka ja särkikalat maistuvat huonosti kaupunkilaisille – eniten käytetään lohta, kirjolohta ja tonnikalaa
Alihyödynnettyjä kaloja, kuten silakkaa ja särkeä, syödään nykyään vähän. Keitä alihyödynnetyt kalat kiinnostavat ja mitkä ovat käytön motivaattoreita ja toisaalta esteitä, entä miksi kaupunkilaiset valitsevat tai jättävät valitsematta kotimaista villikalaa lautasilleen. Näihin asioihin etsittiin vastauksia tuoreessa Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimuksessa.
Tutkimuksen osallistuneet sanoivat käyttävänsä eniten lohta, kirjolohta sekä tonnikalaa. Silakkaa käytti 41 prosenttia vastaajista ja särkikaloja 11 prosenttia. Tutkimuksessa useimmat vastaajista kertoivat syövänsä silakkaa tai särkeä harvemmin kuin kuukausittain.
Silakkaa lautaselleen valinneet kertoivat kyselyssä tärkeimmiksi syiksi kotimaisuuden, edullisuuden ja perinteisyyden. Särki valittiin puolestaan kotimaisuuden, vaihtelun ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Syitä ostamattomuuteen olivat tutkimuksen perusteella tottumattomuus, maku, osaamattomuus ja ruodot.
– Näiden tulosten pohjalta tutkimuksen ja tuotekehityksen seuraava tehtävä on miettiä, miten vahvistaa kalan käytön motivaattoreita ja toisaalta miten vaimentaa tai poistaa esiin tulleita käytön esteitä ja hidasteita, toteaa tiedotteessa Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja Anu Hopia.
– Eikö ympäristöystävällisyys kiinnosta vai eikö kotimaisen kalan kestävää tuotantotapaa vielä kuluttajien keskuudessa tiedosteta, pohtii vastuullinen tutkija Saara Lundén.
Kyselytutkimukseen osallistui 504 18–50-vuotiasta kaupungissa asuvaa vastaajaa. Tutkimuksen toteutti Aistila Oy, ja vastuullisena tutkijana toimi Saara Lundén.