Etiopiassa pelätään täysimittaista humanitaarista kriisiä – Nobelin rauhankomitea kehotti viime vuoden palkinnon saajaa lopettamaan väkivaltaisuudet
YK:n pakolaisjärjestö varoitti tiistaina, että Etiopiaan on syntymässä "täysimittainen humanitaarinen kriisi".
Raskaita taisteluja Tigrayssa Pohjois-Etiopiassa on paennut jo yli 27 000 ihmistä rajan yli Sudaniin.
Pakolaisuuden tahti on hurja: arviolta 4 000 pakenee kodeistaan joka päivä. YK:n virastojen mukaan avustusjärjestöt ovat jo kuormittuneet tilanteesta.
Sudanissa on jo valmiiksi lähes miljoona pakolaista, jotka ovat tulleet maahan Tshadista, Eritreasta, Keski-Afrikan tasavallasta ja Etelä-Sudanista.
– Etiopiasta tulevat ihmiset ovat hyvin peloissaan. He kertovat, että he ovat paenneet raskaita taisteluja, eikä näy merkkiäkään siitä, että taistelut olisivat loppumassa, tiedottaja Babar Baloch YK:n pakolaisjärjestöstä sanoi Genevessä tiistaina.
– YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on valmiina auttamaan Tigrayssa, kun sinne pääsee ja on tarpeeksi turvallista.
Taisteluissa on kuollut arviolta satoja ihmisiä, sekä sotilaita että siviilejä.
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed varoitti tiistaina, että kapinallisvoimat eivät olleet laskeneet aseitaan määräaikaan mennessä. Armeijan joukkojen odotettiin tekevän hyökkäyksen Tigrayn alueen pääkaupunkiin Mekelleen.
Abiy aloitti sotilaallisen hyökkäyksen pari viikkoa sitten Tigrayssa. Abiy syyttää Tigrayn alueen johtajia muun muassa iskusta liittovaltion armeijan tukikohtaan ja hänen valtansa uhmaamisesta.
Tigrayn johtajat puolestaan syyttävät Abiyta puhdistuksista valtion instituutioissa, kuten armeijassa.
Tietoliikenneyhteydet Tigrayhin on pääosin suljettu, eikä tiedotusvälineitä päästetä alueelle, joten tietoja tapahtumista on vaikea saada.
Tigrayssa asuu reilu viisi miljoonaa ihmistä, joista sadattuhannet olivat riippuvaisia ruoka-avusta jo ennen konfliktia. Raskaiden taistelujen vuoksi ruoan jakelua on nyt vähennetty.
Nobelin rauhankomitea kehotti lopettamaan väkivaltaisuudet
Vuosi sitten joulukuussa Abiy Ahmed, 44-vuotiaana Afrikan nuorin valtionpäämies, sai Nobelin rauhanpalkinnon. Etiopia ja Eritrea olivat solmineet rauhansopimuksen vuonna 2018 parikymmentä vuotta kestäneen pattitilanteen jälkeen. Maiden välinen rajasota käytiin vuosina 1998–2000.
Nobelin rauhankomitea sanoi lausunnossaan tiistaina olevansa hyvin huolissaan Tigrayn konfliktista ja kehotti osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet.
Komitea ilmaisee harvoin näkemyksensä aiempien rauhannobelistien tekemisistä.
Tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinnon sai YK:n ruokaohjelma. Palkinto annetaan Oslossa 10. joulukuuta.