Kirjat

Barack Obaman muistelmateos julkaistiin – kirjasta odotetaan yhtä kaikkien aikojen myydyimmistä poliittisista muistelmista

Barack Obama puhui Joe Bidenin kampanjatilaisuudessa Atlantassa päivää ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.
Barack Obama puhui Joe Bidenin kampanjatilaisuudessa Atlantassa päivää ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman elämäkerta A Promised Land (suom. Luvattu maa) julkaistiin tiistaina samaan aikaan eri puolilla maailmaa. Kirja julkaistaan poliittisesti myrskyisänä ajankohtana, kun Yhdysvalloissa on käyty pari viikkoa sitten maata voimakkaasti jakaneet vaalit ja istuva presidentti Donald Trump ei ole vielä selkeästi myöntänyt vaalitappiotaan.

Obama alkoi kirjoittaa kirjaa virkakautensa päätyttyä vuonna 2017. Alun perin hänen piti kirjoittaa vuodessa 500-sivuinen teos. Sanottavaa oli kertynyt kuitenkin paljon. Kirjan suomennoksen yli 800 sivua kattaa Obaman presidenttikaudesta ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta. Kirjasta on tulossa myöhemmin toinen osa.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan kirjasta saattaa tulla yksi kaikkien aikojen myydyimmistä poliittisista muistelmista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjan suomenkielisen version kustantaja Otava palkkasi kolme kääntäjää teosta suomentamaan. Näin kirja saatiin julkaistua Suomessa samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa.

Toinen osa tulossa

Kirjan ensimmäinen painos on Yhdysvalloissa ja Kanadassa 3,4 miljoonaa kappaletta ja muualla maailmassa 2,5 miljoonaa. Kirja julkaistaan 19 kielellä muun muassa espanjaksi, kiinaksi, suomeksi ja portugaliksi. The New York Timesin mukaan kirjaa ollaan parhaillaan kääntämässä kuudelle muulle kielelle.

Kirjan suurista ennakko-odotuksista kertoo se, että Kramersin kirjakauppa Washingtonissa avasi ovensa tiistaina juuri vuorokauden vaihduttua, jotta innokkaimmat saisivat kirjan niin pian kuin mahdollista.

Obama kuvaa kirjassaan muun muassa nousustaan presidentiksi ja lapsuuttaan. Hän kertoo yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan kirjassa suhteestaan varapresidenttiinsä Joe Bideniin ja käy läpi tapahtumia, jotka johtivat terroristijohtaja Osama bin Ladenin surmanneeseen hyökkäykseen. Hän kertoo, myös kuinka hänen muutosehdotuksena vuonna 2009 talouskriisin keskellä törmäsivät republikaanien vastustukseen.

Kirjan sivulta käy The Guardianin mukaan ilmi, että Obama on sitä mieltä, että Trumpin valinta hänen seuraajakseen oli selvä vastaisku mustalle presidentille, joka ei aiheuttanut merkittäviä skandaaleja. Se ei ole kirjan pääteema, mutta kulkee mukana pitkin kirjaa.

Mielenkiintoisia ja hillittyjä kuvauksia valtioiden johtajista

Obama kuvaa kirjassaan myös useita valtioiden päämiehiä. Brittiläisen sanomalehti The Guardianin mukaan entisen presidentin kuvaukset ovat mielenkiintoisia mutta hillittyjä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin aiemmin pääministerinä johtama hallitus muistutti Obaman mielestä "yhtä paljon rikollista syndikaattia kuin perinteistä hallitusta".

Britannian entistä presidenttiä David Cameronia Obama kuvailee hieman suopeammin. Hänen mukaansa "Etonissa opiskellut Cameron hallitsi ajankohtaiset kysymykset vaikuttavan perusteellisesti, oli sujuva esiintyjä ja huokui luontevaa itsevarmuutta – ominaista niille, joita elämä ei ole juurikaan potkinut päähän".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Obama kertoo, että vaikka he olivat välillä napit vastakkain, Cameronin kanssa oli hyvä tehdä yhteistyötä muun muassa ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja kehitysapua koskevissa kysymyksissä.

Donald Trumpin Obama mainitsee ensimmäisen kerran vasta sivulla 833 kohdassa, jossa hän viittaa Trumpin esittämiin perättömiin väitteisiin, ettei Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa.

Obama on kirjoittanut aiemmin kaksi muistelmateosta: Dreams from My Father (suom. Unelmia isältäni) vuonna 1995 ja The Audacity of Hope (suom. Rohkeus toivoa) 2006.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​