Koronavirus

Huoltovarmuuskeskus jäänyt lähes kokonaan ilman kotimaisia hengityssuojaimia – "Testauslaboratoriot ovat ruuhkautuneet pahoin"

Myös Kiinassa maskeja valmistava suomalainen yhtiö Lifa Air aloitti maskien tuotannon Suomessa toukokuun lopussa Espoon tehtaalla. Tuotantotiloihin ei päästetä koronatilanteen takia ulkopuolisia.
Myös Kiinassa maskeja valmistava suomalainen yhtiö Lifa Air aloitti maskien tuotannon Suomessa toukokuun lopussa Espoon tehtaalla. Tuotantotiloihin ei päästetä koronatilanteen takia ulkopuolisia.

Suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön Suomessa valmistettavista maskeista odottaa vielä tarvittavia sertifikaatteja. Siksi niitä ei ole voitu toimittaa Huoltovarmuuskeskukselle, vaikka keväällä koronaepidemian ensimmäisessä aallossa kotimaisen tuotannon käynnistämistä kiirehdittiin.

Lähes kaikki hengityssuojaintoimitukset odottavat sertifikaatteja ja kirurgisista maskeista neljäsosa. Puutteena on ollut CE-sertifikaatti, eli käytännössä CE-merkin saaminen tuotteeseen.

– Merkin myöntämiseen oikeutetut testauslaboratoriot ovat ruuhkautuneet pahoin, mikä lienee asian juurisyy, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen suojavarusteyksikön johtaja Mikko Matikkala Lännen Medialle.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti maalis-huhtikuun vaihteessa hankkeen, jonka tavoitteena oli käynnistää kotimainen suojavälinetuotanto erityisesti terveydenhuollon tarpeisiin. Sairaalatason maskien tuotanto alkoi Suomessa toukokuun lopussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ehdottomasti tavoitteena oli, että sertifioinnit olisi saatu jo kesän kynnyksellä, sanoo valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Kansainvälinen tuotanto täyttää tarpeet

Tulokkaan mukaan kotimaisen maskituotannon toimitusten viivästyminen ei ole kuitenkaan ongelma, koska terveydenhuoltoon ja varastoihin on saatu riittävästi maskeja kansainvälisiltä markkinoilta.

Huoltovarmuuskeskuksen lokakuun lopussa esittämän arvion mukaan suojavarusteiden riittävyys on hyvä myös maskien osalta. Nyt kirurgisissa maskeissa hyllyssä oleva saldo kattaa noin kahdeksan kuukauden tarpeen ja hengityssuojaimissa yli vuoden tarpeen.

Hengityksensuojainten tarkoitus on suojata myös tuotteen käyttäjää, kun kirurgiset suu-nenäsuojaimet suojelevat muita kuin tuotteen käyttäjiä eli esimerkiksi potilaita.

Kesästä eteenpäin maskien kulutus on noussut merkittävästi. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollossa kuluu vuorokaudessa arviolta noin 600 000–800 000 kappaletta kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia sekä 5 000–8 000 kappaletta FFP2- ja FFP3-hengityksensuojaimia.

Merkitsemättömät maskit eivät kelpaa epidemian jälkeen

Kun terveydenhuollon laite saatetaan markkinoille, siinä on oltava CE-merkintä. Tämä osoittaa, että laite täyttää sitä koskevat vaatimukset.

Poikkeustilanteessa CE-merkitsemättömien kirurgisten suu-nenäsuojaimien myynti on voitu sallia Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean poikkeusluvalla. Tulokkaan mukaan kirurgisia maskeja on toimitettu terveydenhuollon käyttöön tätä kautta jo ennen CE-merkintöjen saamista.

Matikkala kertoo, että koronaepidemian aikana kotimaisilla toimittajilla olisi tarvittaessa mahdollisuus toimittaa käyttöön asti myös covid-sertifioituja hengityssuojaimia. Silti Huoltovarmuuskeskus ei ota vastaan suojaimia ilman merkintöjä.

– Tilanteen ollessa vakaa odotamme CE-merkinnän saamista, jotta niiden käyttö on sallittua myös poikkeusajan jälkeen, Matikkala sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kun epidemia on ohi, ainoastaan CE-merkittyjä maskeja voidaan käyttää. Jos varastossa on merkitsemättömiä maskeja, ne menevät roskiin. Uskon, että myös sote-toimijat odottavat siksi nyt merkintöjä.

Suomessa kuusi sairaalatason maskien tuottajaa

Valmiusjohtaja Tulokas huomauttaa, että Suomessa valmistettuja maskeja on jo myynnissä kansalaisille ja monet eri toimijat hyödyntävät niitä.

– Kotimainen tuotanto on äärimmäisen tärkeä asia iskunkestävyyden kannalta, jos kansainvälisiin markkinoihin tulee jokin häiriö. Sertifikaattien saamisen eteen pitää ponnistella bisneksen jatkuvuuden kannalta, jotta kotimaiset yritykset pysyvät mukana markkinassa.

Huoltovarmuuskeskus on tilannut suomalaisilta valmistajilta yhteensä 43 miljoonaa kirurgista maskia ja 6,25 miljoonaa FFP-hengityssuojainta. Tähän asti kotimaisten suojavarusteiden osuus rahassa on ollut noin 25 prosenttia hankinnoista, kun kotimaisten maskien osuus on ollut noin 13 prosenttia koko potista.

Maanantaina Huoltovarmuuskeskus siirtyi suojavarusteiden suorahankinnoista hankintalain mukaisiin kilpailutuksiin. Hankintajärjestelmään oli ilmoittautunut viime viikolla noin 20 toimittajaa.

Matikkalan mukaan Suomessa on tällä hetkellä kuusi sellaista valmistajaa, jotka pystyvät tekemään ammattikäyttöön soveltuvia hengityssuojaimia tai kirurgisia suu-nenäsuojaimia.

– Kotimaisten tuottajien on keskityttävä hintakilpailukykyyn, kun maailmanmarkkinahinta painuu koko ajan alaspäin.

"Hengityssuojaimia ei voi valmistaa varastoon"

Ensimmäisenä julkisuuteen tullut suomalainen maskien valmistaja oli helsinkiläinen Lifa Air. Toimitusjohtaja Johan Brandtin mukaan yhtiö odottaa edelleen sertifikaattia hengityssuojaimille.

Yritys joutui odottamaan kuukausien ajan, että tuotteet saatiin testattavaksi akkreditoituun laboratorioon. Testitulokset tulivat tällä viikolla, eli CE-merkinnän voi laittaa hengityssuojaimiin parin viikon päästä, kun paperityöt saadaan valmiiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olemme valmiina hengityssuojainten tuotantoon heti, kun hyväksyntä tulee. Hengityssuojaimia ei voi valmistaa varastoon, koska jokaiseen suojaimeen täytyy painaa hyväksyntämerkinnät, Brandt kertoo.

Lifa Air on toimittanut terveydenhuollon käyttöön kirurgisia suu-nenäsuojaimia elokuusta lähtien, koska niille on jo saatu tarvittava CE-merkintä.

Maskisuositus ja kysynnän kasvu on näkynyt Brandtin mukaan tuotannossa. Lifa Air valmistaa jonkin verran kansalaismaskeja, mutta terveydenhuolto on etusijalla.

– Lisäämme parhaillaan tuotantoa kaikkien maskien osalta ja olemme rekrytoineet lisää ihmisiä. Maskeja tehdään kolmessa vuorossa ja kaikki menee, mitä tulee.

Tarkkoja lukuja maskien tuotantomääristä Lifa Air ei halua antaa. Kun yhtiö teki huhtikuussa sopimuksen Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, tavoitteena oli valmistaa Suomessa vuositasolla yli sata miljoonaa hengityssuojainta ja kirurgista suojainta.

Lifa Air valmistaa jonkin verran kansalaismaskeja, mutta etusijalla ovat terveydenhuollon tarvitsemat maskit, joiden toimittamisesta yrityksellä on sopimus Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.
Lifa Air valmistaa jonkin verran kansalaismaskeja, mutta etusijalla ovat terveydenhuollon tarvitsemat maskit, joiden toimittamisesta yrityksellä on sopimus Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
VanhaLauri
Virkamiehen ideointikyky on nolla!
Virkamiehet luulee, että korkea palkka ei edellytä tosi toimiin ryhtymistä, jos kokouksia piisaa!!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
S.F.
Pähkähullua toimintaa
"Jos varastossa on merkitsemättömiä maskeja, ne menevät roskiin"
- kylläpä oli totaalisen älyvapaa kommentti huoltovarmuuskeskuksen virkamieheltä. Olisi täysin hullun puuhaa heittää toimivia maskeja roskiin. Ne voi hyvin jakaa siviileille. Joskus oikein masentaa suomalaisen byrokraatin järjenkäytön vähyys. Puoluekirjallako tuokin on töihin päässyt?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.