Joulu

Vähävaraisten joululahjakeräys on tänä vuonna tärkeämpi kuin koskaan – "Lahjoittajia todellakin tarvitaan"

ARI-MATTI RUUSKA
Sulo näyttää äidille ja isosiskolleen, millainen rekka olisi mielessä.
Sulo näyttää äidille ja isosiskolleen, millainen rekka olisi mielessä.

Kaksi ja puolivuotias Sulo Viljasalo istuu poikien huoneen lattialla ja silmäilee lelukuvastoa. Äiti ja perheen neljä muuta alaikäistä lasta ovat kerääntyneet ympärille.

Eletään marraskuun alkua. Aikaisemmin viikolla postiluukusta on tippunut hartaasti odotettu kirje.

Sulo pitää autoista, ja nyt hänen pitäisi tehdä valinta, joka vaikuttaa alkuun helpolta.

– Rekka! Sulo sanoo päättäväisesti.

– Tuossa on tukkirekka, vai haluaisitko ajosimulaattorin? Sillä pääsisi ajamaan, äiti Oivi Viljasalo tiedustelee.

Sulo tuumaa hetken, mutta ei taida täysin ymmärtää kysymystä. Mietitään vielä.

Seurakunnalta tullut kirje oli Lahja lapselle -keräyksen toivelista.

– Mies käy töissä, mutta minä olen pitkään ollut kotihoidontuella. Kyllä me pärjäämme, mutta tämä on vähän ekstraa, koska nyt lapset saavat sen mieluisan lahjan, johon minulla ei ole varaa, Oivi Viljasalo kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lahja lapselle -keräyksen ideana on, että jokainen lapsi saa joululahjan perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Keräys on järjestetty jo 11 vuoden ajan, mutta tämän vuoden keräys saattaa olla tärkeämpi kuin koskaan aiemmin.

Syynä on tietysti korona, joka sulki yhteiskunnan keväällä. Seurauksena sadoittain isiä ja äitejä jäi työttömiksi tai lomautetuiksi.

– Useissa perheissä talous oli jo valmiiksi koetuksella, mutta koronan takia taloudellinen ahdinko on syventynyt entisestään, Lahja lapselle -keräyksen järjestävän Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Mia Lehtonen kertoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi ruokajakelun loppuminen keväällä vaikeutti monien perheiden taloudellista tilannetta ja jäljet näkyvät yhä.

– Loppuvuodesta kaikilla ei välttämättä ole enää rahaa ostaa joululahjoja, Lehtonen sanoo.

Tänä vuonna keräykseen tuli lahjatoiveita ennätysmäärä. Kasvua oli aikaisempiin vuosiin verrattuna noin kolmannes, sillä tavallisina vuosina lahjatoiveita on tullut noin tuhat ja nyt lähes 1 300.

– Lahjoittajia todellakin tarvitaan tänä vuonna, Lehtonen toteaa.

Maanantaista alkaen kuka vain voi ilmoittautua lahjoittajaksi keräyksen verkkosivuilla. Lahjatoiveet ilmoitetaan lahjoittajille lähipäivinä.

Noin sata vapaaehtoista "lahja-agenttia" pakkaavat ja toimittavat lahjat perheille. Lahja voi olla korkeintaan 50 euron arvoinen.

Viljasalojen perheen lapset ovat miettineet päänsä puhki omia toiveitaan. Joulu on perheelle tärkeä ja lasten mukaan äiti on todellinen jouluhullu.

13-vuotias Aamu Viljasalo kertoo, että koti täyttyy kaikenlaisista "joulujutuista". Äiti vahvistaa väitteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tästä tulee joulumaailma, Oivi Viljasalo huikkaa leikin keskeltä.

On aika kirjata toiveet. Neljävuotias Otso toivoo Ryhmä Hau -roska-autoa, Meri, 11, ja Aamu toivovat lahjakortteja ja isoveli Taisto, 15, langattomat kuulokkeet.

Sulolle valinta tukkirekan ja ajosimulaattorin väliltä osoittautuu vaikeaksi. Se ei haittaa, sillä äiti ja isoveli auttavat.

– Pistetään Sulolle ajosimulaattori, päätetään.

Ja leikki jatkuu.

FAKTA

Lahja lapselle -keräys tuo iloa yli tuhannelle lapselle

Keräyksen järjestää Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä diakoniatyön asiakasperheille.

Tämän vuoden keräys on järjestyksessään 12.

Vapaaehtoisia "lahja-agentteja" on mukana noin sata.

Joululahjoja toimitetaan kaikkiaan noin 1 300 lapselle.

Lahjat saadaan lahjoittajilta, jotka ilmoittautuvat mukaan.

Lahjoittajat saavat tietoonsa vain lahjatoiveen ja lapsen iän sekä sukupuolen.

Lahja voi olla korkeintaan 50 euron tavaralahja tai korkeintaan 40 euron lahjakortti.

Lahjoittajaksi voi ilmoittautua 23.11. lähtien sähköisellä lomakkeella osoitteessa lahjalapselle.fi tai 26.11. eteenpäin puhelimitse puh. 040-3417660.

Joululahjoja kerätään lahjoittajilta 26.11.–1.12. välisenä aikana.

Koronan takia lahjojen vastaanottopisteet ovat siirretty ulos telttoihin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​