Ravintolat

Hallituksen alueelliset ravintolarajoitukset ovat voimassa joulukuun puoliväliin saakka: näin ruokaravintoloiden ja yökerhojen rajoitukset eroavat toisistaan

Huhtikuun alussa ravintolat sulkeutuivat koko maassa toukokuun loppuun asti lukuun ottamatta take away -myyntiä. Tavoitteena oli ehkäistä koronaviruksen leviämistä, kun epidemia oli pahimmillaan.
Huhtikuun alussa ravintolat sulkeutuivat koko maassa toukokuun loppuun asti lukuun ottamatta take away -myyntiä. Tavoitteena oli ehkäistä koronaviruksen leviämistä, kun epidemia oli pahimmillaan.

Hallitus päätti torstaina uusista ravintolarajoituksista, jotka tulevat voimaan marraskuun alussa eli sunnuntaina. Uudet rajoitukset joustavat alueen epidemiatilanteen mukaan ja ovat voimassa 15. joulukuuta asti.

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan rajoitukset on jaettu neljään portaaseen alueen epidemiatilanteen mukaan. Jos alueella ei ole yhtäkään tartuntaa, ravintoloita koskevat rajoitukset voidaan poistaa tulevaisuudessa kokonaan.

Tällaisia "nollavaiheen" maakuntia ei vielä ole Suomessa. Muut portaat ovat perus-, kiihtymis- ja leviämisvaihe.

Lisäksi uudessa asetuksessa jaotellaan ravitsemisliikkeet kahteen ryhmään niiden päätuotteen mukaan. Tiukemmat rajoitukset koskevat niitä ravintoloita, joiden pääasiallisena toimintana on tarjota alkoholijuomia. Tällaisia ravitsemisliikkeitä ovat tyypillisesti pubit, baarit ja yökerhot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällaisissa ravintoloissa asiakaspaikat rajoitetaan nykyiseen tapaan puoleen normaalista epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa.

Näissä maakunnissa sijaitsevissa muissa ravitsemisliikkeissä, joissa myydään pääasiassa ruokaa, asiakaspaikkojen määrä on rajattu kolmeen neljäsosaan normaalista. Tällaisia liikkeitä ovat esimerkiksi ruokaravintolat, kahvilat, pikaruokapaikat ja pizzeriat.

Sairaanhoitopiireistä Vaasa on raportoinut olevansa tällä hetkellä epidemian leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa ovat Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi sekä Helsinki ja Uusimaa. Muut 15 sairaanhoitopiiriä on epidemian perustasolla.

Ravintoloiden jaottelu ei ole helppo tehtävä

STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen myöntää, että ravintoloiden erottelu kahteen tyyppiin ei tule olemaan helppoa. Oikeudellisesti ei ole olemassa mitään määrittelyjärjestelmää, joka jakaisi ravitsemisliikkeet asetuksen tavoin.

– Määrittely ei ole sellainen, joka olisi suoraan, poikkeuksetta ja kattavasti varma. Tulee olemaan erilaisia rajatapauksia.

Tuomisen mukaan nyt lainpykälä lähtee siitä, että ravitsemisliike määrittelee itse toiminta-ajatuksensa. Jos määrittely on väärä, aluehallintovirasto voi puuttua tilanteeseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on todennut, että rajoitukset voivat vaihtua yhdellä ravintolalla, joka tarjoaa päivällä lounasta ja muuttuu illalla anniskeluravintolaksi.

Myöskään ministeri Kiurun mielestä ravintoloiden jaottelu ei tule olemaan helppo tehtävä, koska tietoa ei löydy suoraan mistään rekisteristä.

– Tarkoitus on, että eduskunnan tahto toteutuu ja syntyy jaottelua. Tältä osin olemme ottaneet eduskunnan tekemän jaottelun käyttöön sellaisenaan, ja sillä mennään.

Ravintoloiden pitää olla yksi tunti kiinni

Kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa alkoholijuomien anniskelu pitää lopettaa marraskuusta lähtien nykyiseen tapaan viimeistään kello 22. Anniskelun saa aloittaa kaikkialla jo aamuseitsemältä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leviämisvaiheessa kaikki ravitsemisliikkeet on suljettava viimeistään 23. Kiihtymisvaiheen maakunnissa pääasiassa alkoholijuomia tarjoavat ravintolat täytyy sulkea kello 23, mutta muut ravintolat vasta kello 24.

Marraskuun alusta lähtien rajoitusten kohteena olevat ravitsemisliikkeet saadaan avata yhden tunnin kiinniolon jälkeen.

Epidemian perusvaiheessa olevilla alueilla asiakaspaikkamäärää ei edelleenkään rajoiteta ja anniskelu päättyy nykyiseen tapaan viimeistään kello 24. Epidemian perusvaiheessa yökerhot ja baarit täytyy sulkea viimeistään kello 1 aamulla, mutta muut ravintolat saavat olla auki kellon ympäri.

Laivoille vapautus aukioloaikojen rajoituksista

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien yhteydessä olevia ravintoloita tai Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevia vesi- ja ilma-aluksia kuten risteilylaivoja.

Hallitusneuvos Ismo Tuomisen mukaan laissa vapautus rajoituksista koskee ainoastaan aukioloaikoja, eli esimerkiksi anniskelurajoituksista vapautusta ei lain mukaan ole.

Tuominen tarkentaa, että muut kuin aukioloaikojen rajoitukset ravintoloissa koskevat vain Suomen lipun alla kulkevia aluksia.

Yleiset hygienia- ja ohjeistusvelvoitteet sekä suunnitteluvelvoite pysyvät ennallaan. Rajoitukset eivät edelleenkään koske henkilöstöravintoloita tai noutomyyntiä.

Rajoitusten jatko osaksi tartuntatautilain muutosta

Nykyisten, kaikkia ravintoloita ja alueita koskevien rajoitusten voimassaolo lakkaa lokakuun lopussa lauantaina. Ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikoja rajoitettiin uudelleen koronavirusepidemiatilanteen johdosta 8. lokakuuta.

Ravintoloita koskevia määräyksiä on annettu tartuntatautilakiin tehdyn väliaikaisen, lokakuun loppuun voimassa olevan muutoksen perusteella. Uusi asetus annettiin tartuntatautilain uusien väliaikaisten säännösten nojalla.

Eduskunta hyväksyi uuden tartuntalain väliaikaisen säännöksen viime viikolla ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön vahvisti sen tänään torstaina. Laki on voimassa puolitoista kuukautta eli joulukuun 15. päivään asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiurun mukaan ravintolarajoitusten jatkon on tarkoitus sisältyä laajempaan tartuntatautilain muutokseen, jota valmistellaan parhaillaan. Kiuru kertoo, että tartuntatautilain kokonaisuus pyritään samaan eteenpäin lähiviikkojen aikana.

Mara pettyi anniskeluaikoihin pikkujoulukauden alla

Matkailu ja ravintolapalvelut Mara ry toisti tiedotteessaan näkemyksensä siitä, että ravintolatoiminnan rajoitukset eivät ole eduskunnan edellyttämällä tavalla välttämättömiä eivätkä oikeasuhtaisia, koska koronavirus ei ole juuri levinnyt ruokaravintoloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen totesi torstain infotilaisuudessa, että ravintoloista on saatu useita kymmeniä koronatartuntoja ja vielä enemmän on todettu niistä alkunsa saaneita jatkotartuntoja. Ravintoloista liikkeelle lähteneitä tartuntaketjuja on todettu hänen mukaansa joka viikko eri puolilla Suomea, myös viime viikkojen aikana.

Puumalainen kertoi esimerkissään eteläsuomalaisessa yökerhossa syyskuussa tapahtuneesta usean kymmenen tartunnan ketjusta. Hän ei eritellyt tarkemmin sitä, onko muissa ravintolatartunnoissa ollut kyse yökerhoista vai esimerkiksi ruokaravintoloista.

Mara pettyi uusissa rajoituksissa siihen, ettei hallitus myöntänyt yhtä lisätuntia anniskeluaikaan. Tästä olisi ollut yhdistyksen mukaan suuri hyöty, kun ravintolat valmistautuvat pikkujoulukauteen.

– Pikkujoulukauden jälkeen ravintoloille ja niiden työntekijöille koittaa kylmäävä jakso, kun tammi- ja helmikuu ovat perinteisesti vuoden surkeimmat kuukaudet. Kun konkurssilain väliaikaisen muutoksen voimassaolo päättyy tammikuun lopussa, uhkaavat konkurssit lisääntyä voimakkaasti, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

Maran mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne matelee pohjamudissa ja merkittävästi synkentyneet suhdannenäkymät ovat lähes samalla tasolla kuin keväällä, kun ravintolat olivat kiinni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttua päivitetty 29.10. kello 17.20: Lisätty Maran ja THL:n Taneli Puumalaisen kommentit.

Juttua päivitetty 29.10. kello 19.00: Lisätty tarkennus siitä, että Puumalainen ei erotellut, oliko tartunnoissa kyse yökerhoista vai esimerkiksi ruokaravintoloista.

Juttua korjattu 29.10. kello 20.00. Muutettu STM:n korjaama tieto siitä, että rajoitukset ovat voimassa 15.12. asti eivätkä helmikuun 2021 loppuun, kuten STM tiedotti aiemmin virheellisesti.

Juttua korjattu 30.10. kello 10.10. Tarkennettu tietoa siitä, että Suomen lipun alla kulkevia risteilyaluksia koskevat muut kuin aukioloaikojen rajoitukset ravitsemisliikkeissä. Aiemmin jutusta sai virheellisesti sen kuvan, että aluksia koskisivat kaikki rajoitukset. Uuden väliaikaisen lain mukaan vesi- ja ilma-aluksien sekä huoltoasemien ravintoloilla on vapautus ainoastaan aukioloaikojen rajoituksista.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.