Sekajätteisiin vuosittain yli 300 miljoonaa kiloa biojätettä – uusi kampanja kannustaa lajitteluun
Suomalaiset lajittelevat tällä hetkellä biojätettä erilliskeräykseen vuosittain arviolta 275 miljoonaa kiloa. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy yhä yli 300 miljoonaa kiloa biojätettä joka vuosi. Turun seudulla biojätteen osuus polttokelpoisessa jätteessä on ollut keskimäärin noin 32 prosenttia myös niillä, joilla on mahdollisuus lajitteluun.
Helppo tapa lisätä kierrätysastetta on ottaa biojäteastiat ja kotikompostorit kovempaan käyttöön, ja tähän kannustetaan uudella Rakasta joka murua -kampanjalla.
Kampanjassa Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) mukaan lukien, kannustavat seuraavan vuoden ajan asukkaita vähentämään biojätteen syntyä ja lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Kampanjan aikana tarjotaan tietoa ja arkea helpottavia niksejä muun muassa jätelaitosten somekanavien kautta ja koronatilanne huomioiden eri neuvontatapahtumissa. Yhtenä tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle.
– Biojätteen lajittelu tai kompostointi voidaan myös kokea vastenmieliseksi. LSJH:n kierrätysneuvojat voivat antaa vinkkejä siihen, miten helppoa on saada lajittelu tai kompostointi sujumaan, toteaa tiedotteessa LSJH:n kierrätysneuvoja Lotta Salminen.
– Lounais-Suomen Jätehuollon toiminta-alueen asuinkiinteistöiltä erilliskerätyt biojätteet kuljetetaan Uuteenkaupunkiin Biolinjan laitokseen. Siellä niistä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita. Toiminnan jokaisessa vaiheessa mahdollinen hukkalämpö tai ravinnepäästöt hyödynnetään tehokkaasti ja suljetussa kierrossa, kertoo Salminen.
Asiantuntijan vinkit biojätteen lajitteluun kotona
Laita biojätepussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.
Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
Säilytä biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.
Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.