Biojätteen lajittelussa parannettavaa – 60 prosenttia päätyy sekajätteisiin
Suomalaiset lajittelevat laiskasti biojätettä. Sekajätteeksi biojätteestä päätyy noin 60 prosenttia. Sekajätteestä biojätteen osuus on arviolta kolmasosa, vaikka kiinteistöissä olisi järjestetty erilliskeräys biojätteelle.
Ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö selvittivät Kuudes Helsinki Oy:n kanssa kotitalouksien suurimpia haasteita ja kannusteita lisätä biojätteen lajittelua ja vähentää ruokahävikkiä.
Selvityksen mukaan biojätteen lajittelua pidetään vähemmän tärkeänä kuin muiden kodin jätteiden, eikä jätteen jatkokäyttöä tunneta. Biojätteen uskotaan maatuvan sekajätteen joukossa.
Lisäksi sopivan tilan tai lajitteluastioiden puute tai epäkäytännöllisyys hankaloittaa lajittelun aloittamista ja lajitteluintoa. Biojätettä pidetään inhottavana ja haisevana. Joidenkin vastausten mukaan biojätettä ei edes synny.
Tänään keskiviikkona käynnistyvä Rakasta joka murua -kampanja kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja lajittelemaan biojätettä kotona, työpaikalla ja lomalla. Kampanjan suojelina toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Rakasta joka murua -kampanjan toteuttavat yhdessä ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto. Kampanja kestää ensi vuoden loppuun asti.
Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Kuntaliitto aloittavat 29. lokakuuta kuntien jätelaitosten kanssa kampanjan, joka osana Rakasta joka murua -kampanjaa vastaa selvityksessä esiin nousseisiin asukkaiden lajitteluhaasteisiin. Lajitteluun kannustetaan muun muassa motivoivaa tietoa tarjoamalla sekä esittelemällä eri biojätepalveluja.
Kampanjassa ovat mukana myös Suomen ympäristökeskus, Kuluttajaliitto, Suomen biokierto ja biokaasu ry, Päivittäistavarakauppa ry, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Lajitellusta biojätteestä tehdään Suomessa biokaasua, lannoitevalmisteita maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Jos kaikki kotitalouksien tuottama biojäte lajitellaan ja käsitellään biokaasuksi, saadaan biokaasua 90 000 kaasuautoon.