Kidutuksen vastainen komitea varoittaa, että Turun vankilassa tilanne voi riistäytyä käsistä, jos tilannetta ei korjata
Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea (CPT) on oikeassa siitä, että Suomen vankiloista puuttuu koulutettua henkilökuntaa, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala.
– Raha on ehdottomasti se fundamentaaliongelma. Mielellään palkkaisimme lisää henkilökuntaa. Tiedämme, että sitä on liian vähän ja sekä ne ongelmat, mitä siitä aiheutuu, hän sanoi STT:lle tiistaina.
CPT:n valtuuskunta teki viime kuussa tarkastusmatkan Suomeen ja vieraili muun muassa Oulun ja Turun vankiloissa. Valtuuskunta kiinnitti huomiota koulutetun henkilökunnan puutteeseen, josta esimerkiksi vankien välinen väkivalta sen mukaan vaikuttaa johtuvan.
Kujalan mukaan henkilöstöongelmat juontavat juurensa suuriin leikkauksiin Risessä. Vuosina 2006–2016 Rise joutui säästämään noin 500 henkilötyövuotta sopeuttamis- ja tuottavuusohjelmien aikana.
– Kun henkilökuntaa merkittävästi vähennettiin, vähennettiin myös alalle koulutettavien määriä. Nyt koulutettua henkilökuntaa ei ole yhtäkkiä saatavilla, Kujala sanoo.
Kujala: Turun tilanne ei sen pahempi kuin muuallakaan
CPT on erityisen huolissaan tilanteesta Turun vankilassa, missä on ollut useita väkivaltaisia välikohtauksia.
– Johto ja henkilökunta yrittivät parhaansa mukaan ehkäistä vankien välistä väkivaltaa ja puuttua siihen, mutta tämä ei ole helppoa ottaen huomioon vankipopulaation erityispiirteet (paljon rikollisryhmiin kuuluvia) sekä pulan pätevästä vankeinhoitohenkilökunnasta, komitea kirjoittaa alustavista havainnoistaan.
CPT:n mukaan tilanne uhkaa pahentua, sillä vankien määrä oli kasvussa ja vankilan johtajalla oli vaikeuksia rekrytoida pätevää henkilöstöä.
– On selvää, että jos tilanteen korjaamiseksi ei ryhdytä nopeisiin ja määrätietoisiin toimiin, Turun vankilan tilanne voi riistäytyä käsistä, se varoittaa.
Kujalan mukaan tilanne Turussa on hallinnassa. Vuodenvaihteessa vankilassa aukeaa toinen varmuusosasto, minne sijoitetaan korkean riskin vankeja.
– En näe, että Turun tilanne on sen pahempi kuin muuallakaan. Olemme esittäneet enemmän rahaa tarvittaviin henkilöresursseihin muun muassa siihen, kun varmuusosasto vuodenvaihteessa perustetaan. Katsotaan, miten onnistumme, hän sanoo.
Vanhaa henkilökuntaa pyritään lisäkouluttamaan
Kujalan mukaan CPT:n havaitsemat ongelmat ovat yleistettävissä valtakunnalliselle tasolle.
– CPT:kin toteaa, että henkilökunnan ja vankien väliset suhteet ovat sinänsä hyvät ja asialliset, mutta kovin etäiset. Sehän käytännössä tarkoittaa sitä, että valvontatyötä joudutaan tekemään etäämmältä, kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi lähikontaktiin ja lähityöhön. Niin sanottu vankituntemus ajan mittaan heikkenee. Lisäksi ei pystytä järjestämään aktiivista toimintaa riittävästi, joka on ihan merkittävä turvallisuutta luova tekijä.
Rikosalan koulutuskeskuksessa on valmistelussa hanke, jossa vankiloissa jo työskentelevälle, kouluttamattomalle henkilökunnalle annettaisiin täsmäkoulutusta.
– Lisäksi lähityön kehittämishankkeessa olemme perustaneet rikosseuraamustyöntekijän virkanimikkeen, johon amk-tutkinto on pätevyysvaatimuksena. Tämän hetken tuntuma on, että amk-suorittaneita on saatavilla paremmin, ja palkkaamme heitä enenevissä määrin, Kujala kertoo.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ei maanantaina aikataulukiireidensä takia ehtinyt kommentoimaan CPT:n havaintoja.