Ilmastonmuutos

YK-raportti: Säiden ääri-ilmiöt muuttavat planeettaamme "elinkelvottomaksi helvetiksi miljoonille ihmisille"

Pelastustyöntekijät taluttivat harhailemasta löydettyjä aaseja turvaan maastopalon alta Kalifornian Berry Creekissä 11. syyskuuta. Yhä laajemmat maastopalot ovat viime vuosina yleistyneet Yhdysvaltain länsirannikolla.
Pelastustyöntekijät taluttivat harhailemasta löydettyjä aaseja turvaan maastopalon alta Kalifornian Berry Creekissä 11. syyskuuta. Yhä laajemmat maastopalot ovat viime vuosina yleistyneet Yhdysvaltain länsirannikolla.

Säiden ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet dramaattisesti viimeisten 20 vuoden aikana, mikä on vaatinut paljon ihmishenkiä ja taloudellisia menetyksiä. Tuhot vain pahenevat, ennustaa YK:n julkaisema raportti.

Tutkijoiden mukaan poliittiset ja liike-elämän johtajat ovat epäonnistuneet yrityksissä hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja estää planeettaa muuttumasta "elinkelvottomaksi helvetiksi miljoonille ihmisille".

Vuosien 2000 ja 2019 välillä maapallolla oli 7 348 luonnonkatastrofia, esimerkiksi maanjäristyksiä, tsunameja ja hurrikaaneja, jotka vaativat 1,23 miljoonan ihmisen hengen, kertoo YK:n alainen katastrofien vähentämiseen pyrkivä virasto UNDRR.

Luonnonkatastrofien määrä kaksinkertaistunut

Katastrofit vaikuttivat 4,2 miljoonan ihmisen elämään ja ne aiheuttivat liki kolmentuhannen miljardin dollarin taloudelliset menetykset.

Vuosina 1980–1999 katastrofeja oli ollut noin puolet vähemmän, kerrotaan raportissa The Human Cost of Disasters 2000–2019.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eniten katastrofeja oli Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Seuraavina tulivat Intia, Filippiinit ja Indonesia. Kahdeksan maata kymmenestä eniten katastrofeja kohdanneesta maasta oli Aasiassa.

– Hyvä uutinen on, että enemmän ihmishenkiä on säästynyt, mutta huono uutinen on, että yhä useampi ihminen kohtaa lisääntyviä ilmastokatastrofeja, sanoi YK:n katastrofien riskien vähentämisen erityisedustaja Mami Mizutori Reutersin mukaan.

Hän kehotti hallituksia investoimaan varhaishälytyksen järjestelmiin ja toimeenpanemaan katastrofien riskiä vähentäviä strategioita.

Suurin uhka pahenevat helleaallot

Raportin tiedot keränneen belgialaisen Louvainin yliopiston katastrofitutkimuksen keskuksen tutkija Debarati Guha Sapir sanoi, että säiden ääri-ilmiöiden kasvaessa seuraavien kahden vuosikymmenen aikana "ihmiskunnan tulevaisuus näyttää todella ankealta.

Suurin uhka ovat helleaallot, jotka kehittyvät vaarallisiksi erityisesti köyhissä maissa.

Viime kuu oli maailman kuumin syyskuu mittaushistoriassa. Epätavallisen korkeita lämpötiloja mitattiin Siperiassa, Lähi-idässä sekä osissa Etelä-Amerikkaa ja Australiaa.

Koronaviruspandemia puolestaan on raportin mukaan osoittanut "lähes jokaisen kansakunnan" epäonnistumisen yrityksissä estää kuolemat ja sairaudet huolimatta asiantuntijoiden jatkuvista varoituksista.

Luonnonkatastrofiksi luokitellaan tapahtuma, jossa on kuollut vähintään kymmenen ihmistä, joka vaikuttaa vähintään sataan ihmiseen, jonka takia on julistettu hätätila tai pyydetty kansainvälistä apua.

Suurin osa näistä katastrofeista on viimeisen 20 vuoden aikana liittynyt ilmastoon: tulvat, myrskyt, kuivuudet, helleaallot, hurrikaanit sekä maastopalot.

Taustalla on vaikuttanut maapallon keskilämpötilojen nousu, mikä lisää säiden ääri-ilmiöitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​