Puolueet

Korona toi puoluekokouksiin erityisjärjestelyt – Sdp kuitenkin kerää kaikki kokousedustajat paikan päälle

Sanna Marin valitaan Sdp:n puheenjohtajaksi Tampereen puoluekokouksessa ensi sunnuntaina. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin jatkokausi näyttää varmalta.
Sanna Marin valitaan Sdp:n puheenjohtajaksi Tampereen puoluekokouksessa ensi sunnuntaina. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin jatkokausi näyttää varmalta.

Koronavirus ja sen aiheuttamat kokoontumisrajoitukset siirsivät alkukesästä pidettäväksi aiotut puoluekokoukset alkusyksyyn.

Tautitilanne pakottaa puolueet rajoittamaan kokouksiin osallistujien määrää, jakamaan osallistujat eri tiloihin tai lohkoihin ja karsimaan kokousten oheistapahtumia. Turvallisuuden takaamiseksi puolueet ovat hankkineet kokousväelle myös tuhatmäärin kasvomaskeja.

Yhdistyslain väliaikainen muutos mahdollistaa puoluekokousten järjestämisen myös etäyhteyksien avulla. Vihreiden puoluekokous järjestetään kokonaan etänä.

Kokoomus tarjoaa virukseen riskiryhmiin kuuluville mahdollisuuden osallistua Porin puoluekokoukseensa myös viidessä etäkokouspaikassa eri puolilla Suomea.

Puoluekokouksen hajauttamiseen päätyi lopulta myös keskusta viime viikolla tekemässään ratkaisussa. Keskustan kokous on syksyn kiinnostavin, sillä ministeri Annika Saarikko on haastanut nykyisen puheenjohtajan Katri Kulmunin. Puoluekokouksen pääpaikkana pysyy Oulu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sdp järjestää Tampereella lauantaina alkavan kolmipäiväisen puoluekokouksensa ilman Tampere-talon ulkopuolisia kokouspaikkoja ja kokousedustajien osallistumista muualta kokoukseen etäyhteydellä.

Kokouksen 500 virallista puoluekokousedustajaa jaetaan Tampere-talossa kahteen ryhmään, jotka eivät kohtaa toisiaan fyysisesti keskenään kokouksen aikana. Paikalle pääsevät puoluekokousedustajien lisäksi vain sääntömääräiset osallistujat, media ja järjestelyjen edellyttämä henkilökunta.

Pääministeri Sanna Marin hurrataan kotikentällään Antti Rinteen seuraajaksi Sdp:n puheenjohtajana. Myös puoluesihteeri Antton Rönnholmin jatko puoluesihteerinä näyttää varmalta, sillä vastaehdokkaita ei ole ilmaantunut.

Sen sijaan kolmesta varapuheenjohtajasta tulee kutkuttava äänestys. Ehdolla ovat liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Helsingistä, kansanedustaja Aki Lindén Turusta, kansanedustaja Niina Malm Imatralta, kansanedustaja Matias Mäkynen Vaasasta, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari Lahdesta ja Palvelualojen ammattiliitto Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo Helsingistä.

Heistä vain Skinnari kuuluu ennestään sdp:n varapuheenjohtajistoon.

Kuntaministeri Sirpa Paatero haluaa jatkaa puoluevaltuuston puheenjohtajana, mutta on saanut vastaehdokkaakseen Aki Lindénin. Lisääkin ehdokkaita voi vielä ilmoittautua.

Paatero saa yhä kritiikkiä Posti-jupakasta ja joidenkin mielestä puoluevaltuustoa olisi hyvä johtaa jonkun muun kuin ministerin, varsinkin jos ministereitä valitaan myös puolueen varapuheenjohtajiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sukupuolikysymys puoltaisi ammattiyhdistystaustaisen, mutta melko tuntemattoman Niina Malmin nousua varapuheenjohtajistoon. Myös viime kerralla puheenjohtajakisassa mukana ollut ministeri Timo Harakka lienee vahvoilla.

Nuorten tukeman 29-vuotiaan Matias Mäkysen meriittinä pidetään hänen johdollaan valmisteltua sdp:n yleisturvamallia sosiaaliturvan uudistamiseksi.

Sdp:n Varsinais-Suomen puoluekokousedustajat esittävät Aki Lindeniä ensisijaisesti varapuheenjohtajaksi, mutta hän lienee vahvempi ehdokas puoluevaltuuston johtoon.

Lindénin ansioksi luetaan vahva kokemus suuren organisaation Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana ja sote-asiantuntijana.

Sukupuolen lisäksi valinnoissa painaa maantiede. Sirpa Paateron osakkeita laskee, jos saman Kaakkois-Suomen piirin Niina Malm valitaan varapuheenjohtajaksi. Toisaalta ihanteena ei pidetä sitäkään, että puoluejohdossa naisia olisi Sanna Marinin lisäksi vain yksi varapuheenjohtaja.

Julkisuudessa on spekuloitu myös mahdollisuudella, että peruspalveluministeri Krista Kiuru pyrkisi puoluevaltuustoon johtoon.

Keskustan puoluekokouksessa virallisia kokousedustaja on nelinkertainen määrä Sdp:hen verrattuna, noin 2 000. Puolue siirsi kesäkuussa Vantaalla pidettäväksi suunnitellun puoluekokouksen järjestettäväksi Oulussa 4.–6. syyskuuta.

Koronatilanteen alettua kesän jälkeen uudelleen pahentua puoluehallitus päätti viime torstaina, että kokous järjestetään hajautetulla mallilla. Oulu säilyy pääpaikkana, mutta lisäksi maakuntiin järjestetään etäkokouspaikkoja lähinnä piirijärjestöittäin.

Aiemmin puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen piti vaihtoehtona myös kokouksen lykkäämistä. Hän oli huolissaan kokouksen sujumisesta puhtaana etäkokouksena, sillä kokouksessa käydään äänestyksiä paitsi henkilövalinnoista, myös paljon muista asioista, kuten ohjelmista ja aloitteista. Siksi kokous päätettiin hajauttaa alueellisiin etäpisteisiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskusta ei ole antanut yleistä suositusta hengitysmaskien käytöstä kokouksessa, mutta on tilannut puoluekokousta varten 10 000 maskia.

Kokouksen oheisohjelmat kuten iltajuhla on peruttu, samoin päätöspäivän lippumarssi. Oulu-halliin kokouspaikalle pääsevät vain viralliset kokousedustajat ja media.

Muille kuin virallisille kokousedustajille suositellaan kokouksen striimauksen seuraamista kotoa käsin.

Keskustan puheenjohtajaksi ovat ehdolla nykyinen puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, kansanedustaja Petri Honkonen ja yrittäjä Ilkka Tiainen.

Varapuheenjohtajakisaan ovat tähän mennessä ilmoittautuneet erityisavustaja Riikka Pakarinen, kansanedustaja Pasi Kivisaari ja kansanedustaja Hilkka Kemppi.

Kokoomus siirsi Porin puoluekokouksensa samaan viikonloppuun keskustan kanssa 4.–6. syyskuuta. Kokous järjestetään supistettuna niin, että siihen osallistuvat vain äänivaltaiset ja sääntömääräiset kokousedustajat ja median edustajat.

Lähinnä riskiryhmiin kuuluville on järjestetty mahdollisuus osallistua kokoukseen etänä viiden alueellisen etäkokouspisteen avulla. Ne sijaitsevat Oulussa, Seinäjoella, Mikkelissä, Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

Etäkokouspisteessä voi äänestää, käyttää puheenvuoroja ja seurata kokousta.

– Jos etäpisteeseen ilmoittautuu alle kymmenen henkilöä, sitä ei perusteta vaalisalaisuuden säilymisen vuoksi, kertoo puoluesihteeri Kristiina Kokko.

Kokoomuksen puoluekokoukseen odotetaan noin 700 osallistujaa, kun yleensä osallistujia on noin 1 300.

Kokoomus on varautunut myös siihen, että kokousrajoitukset tiukkenevat. Silloin kokous voidaan järjestää pelkästään etäkokouspisteissä tai tarvittaessa jopa kokonaan etänä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokoomus suositteli jo hyvissä ajoin, että kaikki osallistujat käyttävät koronan takia kasvomaskeja. Kokouspaikalta on saatavissa yksi maski kokouspäivää kohti.

Puheenjohtaja Petteri Orpo saanee puoluekokousväeltä yksituumaisesti jatkokauden.

Sen sijaan varapuheenjohtajista on tulossa äänestys, sillä kolmea paikkaa tavoittelee ainakin neljä ehdokasta. Antti Häkkänen ja Mari-Leena Talvitie pyrkivät uusimaan paikkansa. Lisäksi ehdolle ovat ilmoittautuneet kansanedustajat Elina Lepomäki ja Anna-Kaisa Ikonen.

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ei tavoittele jatkoa varapuheenjohtajana.

Vihreiden puoluekokous piti alun perin pitää toukokuussa Joensuussa, mutta koronan takia se päätettiin ensin lykätä ja lopulta järjestää kokonaan etäkokouksena 19.–20. syyskuuta.

– Päätöstä helpotti se, ettei meillä ole kokouksessa henkilövalintoja, puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo.

Kokouksen läpiviemiseksi perustetaan studio- tai johtokeskus, jossa kokouksen puheenjohtajat ja sihteerit työskentelevät. Myös vihreiden johdon perinteiset avauspuheenvuorot pidetään todennäköisesti sieltä käsin.

Äänivaltaisia kokousedustajia vihreillä on runsaat 400.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue siirsi Vantaan puoluekokouksensa keväältä syyskuun 26:nneksi.

Koronan takia kokous muutettiin kaksipäiväisestä yksipäiväiseksi ja tehtiin mahdolliseksi osallistua siihen myös etäyhteydellä.

Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on ehdolla jatkokaudelle. Äänestyksiä ei ole tällä tietoa odotettavissa myöskään varapuheenjohtajista, sillä todennäköisesti nykyiset valitaan uudelleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rkp:n puoluekokoukseen osallistuu normaalisti 300–400 henkilöä.

Perussuomalaiset päätti koronan takia kokonaan perua puolueneuvoston kokouksen, joka piti järjestää toukokuussa Rovaniemellä ja jota oltiin siirtämässä syyskuulle.

Satamäärin perussuomalaisia yhteen kokoavaa puolueneuvosto kokoontuu normaalisti sellaisena vuonna, jolloin puoluekokousta ei järjestetä.

Perussuomalaisten seuraava puoluekokous on 14.–15. elokuuta 2021 Seinäjoella.

Uutinen korjattu: Aiemmin kuva tekstissä Mainittu Mikko Rönnholm korjattu Antton Rönnholmiksi


Aikataulut

Syksyn puoluekokouksia

Sdp Tampereella 22.–24. elokuuta.

Keskusta Oulussa 4.–6. syyskuuta.

Kokoomus Porissa 4.–6. syyskuuta.

Vihreät etäkokouksena 19.–20. syyskuuta.

Rkp Vantaalla 26. syyskuuta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jylppy
etänä
Saako etäkokouksista pienemmät korvaukset? Tarjoilu ainakin pitää hoitaa itse omalla rahalla, ehkä?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.