Kurpitsasta vuoden 2021 vihannes
Kurpitsa on valittu ensi vuoden vihannekseksi. Vuoden vihanneksen julkistivat Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry. Vuoden vihanneksen valinnan tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin.
2019 kurpitsoja viljeltiin 2,2 miljoonaa kiloa puutarhaviljelmillä. Suurin osa kurpitsoista kypsyi satoikään Varsinais-Suomessa, missä pitkä syksy lisää satomäärää. Myös yhä useamman harrastajan mielenkiinnon kohteena on onnistua kasvattamaan erityyppisiä kurpitsoja. Suomalaiset syövät tällä hetkellä vuosittain pari kiloa kurpitsoja, mutta kulutus on selvässä kasvussa.
Alun perin kurpitsat rantautuivat Eurooppaan Keski-Amerikasta samaan tapaan kuin monet muutkin pääravintokasvimme, kuten perunat, maissit, tomaatit ja paprikat. Euroopan suurin kurpitsa, C. maxima, on kasvatettu Belgiassa ja se painoi lähes 1 200 kiloa. Suomen suurin kurpitsa osallistui 2012 Jättikasviyhdistyksen kilpailuun ja voitti kanssakilpailijansa 716 kilon ylivoimalla.