Turun kesäflunssat eivät yllä epidemiaksi
Vaikka moni kärsii kesäisinkin flunssasta, terveydenhuollon ammattilaisten mukaan Turussa ei ole parhaillaan käynnissä varsinaista kesäflunssaepidemiaa.
– Tavallisia flunssatapauksia on, mutta ei missään nimessä mitään ruuhkaa, toteaa avosairaanhoidon ylilääkäri, V-S vastaava lääkäri Päivi-Leena Honkinen.
Samoilla linjoilla on Terveystalo Pulssin päivystyksen ja vastaanottojen ylilääkäri Joni Suomi.
– Meillä virusinfektiotapaukset kasautuvat yleensä alkuviikkoon, mutta mielestäni potilasmäärät eivät parhaillaan ole tavallista suuremmat.
Hengitystieinfektio eli tuttavallisemmin flunssa on tavallinen sairaus, jonka hoitoon ei ole varsinaista hoitoa. Flunssaan auttaa lepo, särkylääkkeet, rasituksen välttäminen ja runsas nesteiden juominen.
– Tosin näin kuumalla nesteitä pitää juoda vaikka ei olisi flunssaakaan, jotta nestetasapaino ei pääse putoamaan, huomauttaa Honkinen.
Talvisin jylläävät influenssaepidemiat eivät Joni Suomen mukaan kuulu kesään. Suomi muistuttaa kuitenkin, että kesälläkin saatu flunssa voi kehittyä vakavaksi infektioksi ja vaatia silloin lääkärinhoitoa.
– Jos henkilö tuntee olonsa poikkeuksellisen sairaaksi kesällä, flunssa on pitkittynyt tai on korkeaa kuumetta, pitää silloin ehdottomasti hakeutua lääkäriin. Taustalla voi olla vaikka bakteerin aiheuttama keuhkoputkentulehdus, joka vaatii antibioottikuurin.
Hyvä muistisääntö flunssan hoidossa on, että jos flunssa ei mene ohi omatoimisella hoidolla puolessatoista viikossa, on syytä mennä lääkärin vastaanotolle.
TS