Tutkimus: Käytä punaisia astioita, syöt vähemmän
Punainen lautanen voi auttaa syömään vähemmän, kertoo tuore tutkimus.
Oxfordin yliopiston tutkijat selvittivät astioiden ja ruokailuvälineiden vaikutusta siihen, miltä ruoka maistuu. Tutkijat havaitsivat, että koehenkilöt söivät punaisilta astioilta vähemmän kuin muunvärisiltä astioilta.
Värillä on muutenkin väliä: musta lusikka sai jogurtin maistumaan vähemmän makealta kuin valkoinen lusikka. Suolaisimmalta jogurtti maistui sinisestä lusikasta.
Suolaisuuden aistimus voimistui myös, jos koehenkilö laittoi ruuan suuhunsa veitsellä. Vähemmän suolaiselta ruoka maistui haarukasta tai lusikasta syötynä.
– Se, miten koemme ruuan, on useiden aistien summa. Jo ennen kuin olemme laittaneet ruuan suuhumme, aivomme ovat tehneet siitä arvion, joka vaikuttaa kokemukseemme, tutkijat totesivat.
Tutkimus on julkaistu Flavour-tiedelehdessä.
TS–STT