Nuorten tupakointi ja alkoholin käyttö ovat vähentyneet
Nuorten tupakointi on edelleen vähentynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Myös alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet, ilmenee sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamasta tutkimuksesta.
Tampereen yliopiston toteuttamasta tutkimuksesta ilmenee, että sen sijaan sähkösavukkeet ja vesipiipun kokeilut kiinnostavat nuoria.
Kyselyyn vastasi 4 158 iältään 12–18-vuotiasta nuorta. Tutkimuksen mukaan nuorten päivittäinen tupakointi ja tupakointikokeilut ovat vähentyneet edelleen. Kun nyt 14–18-vuotiaisista nuorista tupakoi päivittäin 12 prosenttia, vielä vuosituhannen alussa saman ikäisistä 25 prosenttia tupakoi. Tupakkaa oli nyt kokeillut 16-vuotiaista alle puolet, kun 2000-luvun alussa jopa kolme neljästä.
Nuuskan kokeilut ja käyttö ovat lisääntyneet vuosituhannen alusta, mutta käyttö saattaa nyt olla tasaantumassa. 18-vuotiaista pojista nuuskaa on kokeillut jo useampi kuin joka kolmas. Tyttöjen kokeiluluvut ovat pysyneet koko tutkimusjakson ajan selvästi alhaisempina.
Tutkimukseen osallistuneista nuorista vain noin 12 prosenttia ei tiennyt, mitä sähkösavukkeet ovat. Vaikka nuoret tiesivät sähkösavukkeista, valtaosa ei ollut kokeillut niitä. Vähintään kerran sähkösavukkeita olivat kokeilleet 18- ja 16-vuotiaista pojista 29 prosenttia, 18-vuotiaista tytöistä 27 prosenttia ja 16-vuotiaista tytöistä 21 prosenttia. Useammat käyttökerrat olivat vielä kohtuullisen harvinaisia. Tuotetta kerran tai pari kokeilleista noin joka kymmenes ei ollut koskaan kokeillut tupakkatuotteita, vaan aloitti kokeilun suoraan sähkösavukkeella. Yleisimmin sähkösavukkeissa oli käytetty nikotiinipitoisia nesteitä.
Vesipiipun polttamiskokeilut ovat tutkimuksen mukaan melko yleisiä nuorilla, mutta useammat käyttökerrat harvinaisempia. Suurin osa vastanneista ei ollut koskaan kokeillut vesipiippua. Vähintään kerran vesipiippua oli käyttänyt 18-vuotiaista pojista 29 prosenttia ja tytöistä 30 prosenttia sekä 16-vuotiaista pojista 18 prosenttia ja tytöistä 21 prosenttia. Kokeilujen määrät ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla. Yleisimmin vesipiipussa poltetaan maustettua, nikotiinia sisältävää tupakkaseosta.
Raittiiden nuorten osuus 12–16-vuotiaista tytöistä ja pojista on nyt suurimmillaan koko 2000-luvun aikana.
Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977 lähtien.
TS