Uutiset

Putin on vanha Turun-kävijä

Suomen Turku on tuttu paikka Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Putin toimi 1990-luvun alkupuoliskolla Pietarin kansainvälisistä suhteista vastaavana apulaiskaupunginjohtajana. Hän oli paljon tekemisessä Turun johdon kanssa etenkin siksi, että Turku ja Pietari ovat ystävyyskaupunkeja.

Putin oli Pietarin silloisen kaupunginjohtajan Anatoli Sobsthakin läheinen avustaja. Kun Sobtshak vuonna 1996 hävisi kaupunginjohtajavaalit, Putinkin poistui Pietarin kuvioista ja siirtyi Moskovaan.

Putin muistetaan muun muassa keväällä 1994 Turun Impivaaran jalkapallohallissa pelatusta jalkapallo-ottelusta. Tuolloin Putin oli kuitenkin väärällä puolella, sillä silloisen arkkipiispa John Vikströmin johtama Piispan Pojat rökitti vierailevan Pietarin joukkueen maalein 2舒1.

Putin tapasi vanhoja turkulaisystäviään muun muassa käydessään Suomessa ensimmäisellä presidenttikaudellaan syksyllä 2001.

Tapaamisessa Putin oli muistellut solisluunsa katkenneen jalkapallo-ottelussa, kun Vikström taklasi häntä.

Tänään Putin saapuu työvierailulle Suomeen. Presidentti Sauli Niinistö ottaa Putinin vastaan Kultarannassa, jossa presidentit keskustelevat Suomen sekä EU:n ja Venäjän suhteista sekä kansainvälisistä asioista.

Kultarannasta presidentit siirtyvät Turkuun. Putin osallistuu Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkisopimuksen 60-vuotisjuhlallisuuksiin.

Ohjelmassa on muun muassa käynti merikeskus Forum Marinumissa.

TS–STT

Luitko jo nämä?