Jo kolme rantaa suljettu uimareilta Raumalla, kaikissa ulosteperäisiä bakteereja
Otanlahden ranta jouduttiin sulkemaan uimareilta Raumalla loppukesän ajaksi. Uimakielto asetettiin maanantaina.
Rannan vesi on todettu huonolaatuiseksi jo viitenä perättäisenä uimakautena. Kaikkina kertoina uimavesinäytteissä on todettu ulosteperäisiä enterokokkibakteereja toimenpiderajat ylittävä määrä.
Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä saattaa olla bakteereita, viruksia ja alkueläimiä, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi vatsatautia, ihotulehduksia ja silmätulehduksia.
– Pääsääntöisesti näytteissä on todettu enterokokkia. 6. heinäkuuta otetussa näytteessä koholla oli myös Escherichia coli -bakteerin pitoisuus, Rauman kaupungin terveystarkastaja Jonna Aro kertoo.
Otanlahden uimarannan uimavedestä otetaan kaupungin mukaan kuluvan kesän aikana näytteitä tavallista useammin, ja luokitus tehdään uudelleen uimakauden jälkeen.
Suolistoperäisten bakteeripitoisuuksien vuoksi suljettuna ovat myös Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannat. Ne asetettiin uimakieltoon viime viikon keskiviikkona vesinäytteistä todettujen toimenpiderajat ylittävien ulosteperäisten enterokokkibakteeripitoisuuksien vuoksi.
Ensimmäiset uusintanäytteet otettiin maanantaina.
– Uimakielto voidaan purkaa, kun indikaattoribakteerien pitoisuudet alittavat toimenpiderajan kahdessa peräkkäisessä näytteessä, kaupunki avaa tiedotteessaan.
Kaupunki tutkii uimavesien suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia säännöllisesti. Tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen.
Edellä mainittuja rantoja lukuun ottamatta Rauman uimarantojen vesi on kuitenkin kaupungin mukaan pääsääntöisesti hyvälaatuista.
– Uimarantojen vedenlaatu tutkittiin kattavasti 13.–15.7. Indikaattoribakteerien pitoisuudet alittivat kaikilla rannoilla edellä mainittuja lukuun ottamatta selvästi toimenpiderajat, ja suurimmassa osassa rantoja uimaveden laatu oli erittäin hyvä, tiedotteessa summataan.
Sinilevää ei havaittu yhdelläkään Rauman uimarannalla.
Turunkaan uimarannoilla ei ole tiettävästi havaittu sinilevää. Ekvallan, Ispoisten ja Saaronniemen rannoilla uimavesinäytteet otettiin 13. heinäkuuta. Maarian ja Brinkhallin rannoilta näytteet otettiin 30. kesäkuuta.