Professori: Yritykset lykkäävät arvonalennuksia tulospaineissa
Yritykset lykkäävät yritysostoihin liittyvien alaskirjausten tekemistä saadakseen liikearvonsa näyttämään todellista suuremmalta, sanoo laskentatoimen asiantuntija.
Alaskirjausten lykkääminen nousi esille Ylen torstaina esittämässä dokumentissa, jossa Stora Enson entinen laskentapäällikkö väittää, että yhtiö olisi pimittänyt miljarditappioita.
– Tuore väitöstilaisuus osoitti, että alaskirjauksia tehdään liian myöhään. Näin parannellaan tuloksia, sanoo professori Pontus Troberg kauppakorkeakoulu Hankenista.
Trobergin mukaan ongelma on se, että kun yritysosto epäonnistuu, alaskirjauksia ei tehdä ajoissa, vaan niitä viivytetään.
Ylen esittämässä Ruotsin yleisradion SVT:n dokumentissa Stora Enson entinen työntekijä Gerard Goodwyn sanoo, että yhtiö olisi piilotellut yhdysvaltalaisen Consolidatet Papersin ostosta kirjautuneita tappiota 2000-luvun alussa. Syynä olisi ollut se, että osakkeenomistajille haluttiin maksaa osinkoa, ja yhtiön tuloksen piti näyttää sen mukaiselta.
Dokumentissa esitetään, että osa yhtiön jakamista osingoista olisi laittomia.
Dokumentti perustuu lähinnä Goodwynin haastatteluun. Hän kertoo saaneensa hermoromahduksen stressin takia nostettuaan kirjanpito-ongelmat esiin. Goodwyn joutui sairaslomalle, minkä jälkeen hän sai potkut. Viime keväänä Goodwyn kuoli sairaskohtaukseen.
Toimitusjohtaja Jouko Karvisen mukaan ohjelma antaa vääristyneen ja yksipuolisen kuvan. Hän kiistää, että Stora Enso olisi maksanut laittomia osinkoja. Yhtiö tutkitutti asian ulkopuolisilla tarkastajilla ja kertoi tuloksista Finanssivalvonnalle.
– Tutkimuksissa ei tullut esiin mitään tahallista rikkomusta, eivätkä ne muutenkaan tukeneet entisen työntekijän väärinkäytös- tai laittomuussyytöksiä, Karvinen kirjoittaa sidosryhmille osoitetussa kirjeessään.
Aalto-yliopiston professorin Jarmo Leppiniemen mielestä osingonjako on nykyään niin tärkeää, että yrityksissä saatetaan hyvinkin sortua väärentelyyn.
– Sijoittajia kiinnostaa, jakaako yhtiö osinkoa.
Stora Enson identiteettijohtaja Lauri Peltola kiistää, lukuja olisi vääristelty osinkojen vuoksi.
– Mikään ei ole niin tärkeää, että alaskirjauksia pitäisi lähteä vääristelemään.
TS-STT