Valheen paljastaja joutui ajojahdin kohteeksi
Ei tarvitse olla tietovuotaja joutuakseen kohtaamaan vihaa ja panettelua. Riittää, kun oikaisee tiedoksi väitettyjä virheitä.
Brittiläinen toimittaja Brian Deer paljasti MPR-rokotteen ja autismin väitetyn yhteyden lööperiksi vuosia sitten. Virheiden paljastamisen jälkeen häntä on uhkailtu säännöllisesti.
Deer ei vaikuta asiaa säikähtäneen, vaikka jopa hänen kotiinsa on kertaalleen yritetty iskeä.
– Hyökkääjät menivät silloin väärään osoitteeseen. En tee tästä numeroa, Deer sanoo.
Kaikki alkoi, kun arvostettu tiedelehti The Lancet julkaisi 15 vuotta sitten lääkäri Andrew Wakefieldin johtaman tutkimuksen tulokset. Niissä Wakefield todisteli MPR-rokotteen ja autismin yhteyksiä. Tulokset herättivät paljon kritiikkiä.
Muutamaa vuotta myöhemmin The Sunday Times -lehdessä työskennellyt Deer havaitsi, etteivät tutkimuksen tiedot pitäneet paikkaansa. Esimerkiksi kaikilla väitetyillä lapsipotilailla ei ollut autismia ja joidenkin oireilu oli havaittu jo ennen rokotuksia.
Taustalta paljastui taloudellisia intressejä, jotka vaikuttivat lääkärin toimintaan.
Vuonna 2010 The Lancet veti jutun pois arkistostaan ja Wakefieldiltä poistettiin lääkärin oikeudet Britanniassa.
Rokotekohun kaltaisten juttuketjujen ongelma on Deerin mielestä siinä, etteivät toimittajat selvitä saamiaan tutkimustuloksia, vaan uskovat niitä mukisematta.
Vaikka yhteyttä rokotteen ja autismin välillä ei lopulta löydettykään, britit ovat vähentäneet rokotusten ottamista. Tämän on arvioitu aiheuttaneen tuhkarokkoepidemiaa.
Deeriä puolestaan on sosiaalisessa mediassa syytetty muun muassa lääkeyhtiöiden kätyriksi.
Useilla journalistipalkinnoilla palkittu toimittaja ei tunnusta provosoituvansa syytöksistä.
– Jos vihaviesteihin alkaisi vastailla, niihin saisi vastailla loppuelämänsä. Ei yksi ihminen voi opettaa nettiä tavoille.
Tiedetoimittajien maailmankonferenssissa Helsingissä vierailleen Deerin mielestä internetin keskustelut toimivat ”rikkinäinen puhelin” -periaatteella, jossa joku kertoo tarinan toiselle, joka kertoo sen seuraavalle. Lopulta viesti poikkeaa alkuperäisestä.
– Yleensä kirjoittajat ovat ihmisiä, jotka luulevat ymmärtävänsä jotain, mutta eivät oikeasti ymmärrä mitään.
TS–STT