Uutiset

Nettikuvien taustatiedot voivat paljastaa liikaa

TS/Tara Lehtonen
TS/Tara Lehtonen

Missä leikkivät kuvan lapset? Mistä löytyvät nettipalvelussa esitellyt kalliit kodinkoneet?

Nettiin ladattu kuva voi paljastaa enemmän kuin pitäisi. Valtaosassa kamerapuhelimia ja digikameroita on gps-ominaisuus, jonka avulla kuvan tietoihin tallentuvat kuvauspaikan koordinaatit. Ne voivat kertoa kuvauspaikan myös ei-toivotuille.

Nettipalvelut suhtautuvat kuvien paikkatietoihin kirjavasti. Aller Median sosiaalisen median arkkitehti Jarno Alastalo kertoo, että esimerkiksi Suomi24.fi:n treffipalvelussa paikkatieto pyritään poistamaan automaattisesti. Yhteydenoton jälkeen selvisi, ettei poisto aina toimi.

– Näin sen pitäisi toimia, mutta joissakin kohdin näin ei tapahdu. Profiilikuvasta tiedot poistuvat, mutta lisäkuvissa voi vielä olla tietoja. Meillä olisi parannettavaa tässä, Alastalo sanoi.

Harva huomioi kuvan piileviä tietoja, vaikka haluaisikin pysyä anonyyminä.

– Tosi pieni prosentti ihmisistä tajuaa, paljonko informaatiota kuvaan tallentuu, Alastalo kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Asiantuntijayritys KPMG:n tietoturvapalveluiden vetäjä Mika Laaksonen epäilee, että suuri osa palveluista ei käsittele kuvatietoja automaattisesti.

Kuvien metatiedon merkitystä voi visualisoida suositun Flickr-kuvanjakopalvelun karttahaulla, joka etsii kuvia tietyltä alueelta.

– Palvelu näyttää metatietojen pohjalta usein myös kuvia, joissa ei taatusti ole ajateltu, että käyttäjä kertoo sijaintinsa laajalle joukolle, sanoo tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Metatietojen perimmäinen tarkoitus on helpottaa tiedostojen löytämistä.

Twitter-moka taas paljasti taannoin Myytinmurtajat -ohjelman juontajan Adam Savagen kotiosoitteen. Tv-tähti latasi palveluun kuvan autostaan, joka oli parkkeerattu kotitalon eteen. Paikkatiedot paljastivat tv-tähden salatun kotiosoitteen paitsi faneille myös varkaille ja häiriköille.

Metatietojen muokkaus jälkikäteen voi olla työlästä, mutta täysin mahdollista.

– Metatietoja pystyy editoimaan ja poistamaan erilaisilla ohjelmilla, helpoiten kuvankäsittelyohjelmilla, Laaksonen sanoo.

TS–STT