Venäjä sotkeutui Skotlannin itsenäisyysäänestykseen – Britannian hallitus vakuuttaa, ettei brexit-äänestys vaarantunut
Venäjä sotkeutui vuoden 2014 kansanäänestykseen Skotlannin itsenäistymisestä. Britannian hallitus ei pyytänyt tiedusteluviranomaisiltaan huolellista selvitystä siitä mahdollisuudesta, että Kreml olisi ohjannut yrityksiä vaikuttaa brittien kansanäänestykseen EU-erosta. Kansanäänestysten tuloksena Skotlanti on jäänyt Britannian osaksi ja Britannia puolestaan eronnut Euroopan unionista.
Britannian parlamentin tiedustelu- ja turvallisuuskomitea julkisti tiistaina raportin, joka valmistui jo maaliskuussa 2018 mutta pantiin sitten sivuun julkisuudesta. Raportin sisältö on vuotanut Guido Fawkes -verkkosivustolle.
Raportin mukaan avoimista lähteistä on saatavissa uskottavia merkkejä siitä, että Venäjä pyrki vaikuttamaan brexit-kampanjaan, mutta Britannian hallitus ei etsinyt sotkeutumisesta "syvälle meneviä todisteita".
Britannian hallitus vastasi raporttiuutisointiin tiistaina iltapäivällä sanomalla, että brexit-äänestyksen uudelleenarviointia ei ole tarpeen tehdä.
EU-kansanäänestystä koskeva osa raportista on rankasti lyhennetty ja siinä on salattu sisällysluettelo. Useat lainsäätäjät vaativat kuitenkin kunnollista tutkintaa asiasta.
"Britannia on nähty erityisen suotuisana kohteena venäläisille oligarkeille ja heidän rahoilleen."
Parlamentin raportti
Britannian tiukka kansanäänestys johti shokkitulokseen ja EU-erovalmistelujen käynnistämiseen kesäkuussa 2016. Nykyinen pääministeri Boris Johnson oli yksi brexit-puolen näkyvimpiä johtajia repivässä vaalikampanjassa silloin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, ettei Venäjä ole koskaan sotkeutunut toisen maan vaaliprosesseihin. Venäjä on myös toistuvasti kiistänyt sotkeutuneensa länsimaiden vaaleihin ja esittänyt asian niin, että Yhdysvaltoja ja Britanniaa pitää otteessaan venäläisvastainen hysteria.
Korruptioraha kelpasi "Lontoon pesulaan"
Brittiraportti kuvaa Venäjää vihamieliseksi vallaksi, joka aiheuttaa merkittävän uhan Britannialle sekä muille länsimaille useilla eri rintamilla vakoilusta kybertoimintaan ja vaaleihin sotkeutumisesta rahanpesuun.
"Käy ilmi, että Venäjä pitää Yhdistynyttä kuningaskuntaa (Britanniaa) yhtenä läntisistä päätiedustelukohteistaan", raportissa kerrotaan.
Komitea esittää Venäjän maana, joka sai haltuunsa entisen supervallan pääoman Neuvostoliiton romahdettua 1991. Myöhemmin maasta tuli korruptiorahan lähde, ja tämä raha on ollut tervetullutta maailman johtavassa finanssikeskuksessa Lontoossa. Vaikutusvaltaisia ja rikkaita venäläisiä – sekä hallinnon vastustajia että siihen kuuluneita – on muuttanut Britanniaan viime vuosikymmeninä.
"Britannia otti vastaan venäläisen rahan, eikä kysymyksiä juurikaan esitetty huomattavien omaisuuksien hankintatavoista", raportti toteaa. "Britannia on nähty erityisen suotuisana kohteena venäläisille oligarkeille ja heidän rahoilleen."
"Se tarjosi ihanteelliset menetelmät, joiden avulla laittomia finansseja voitiin kierrättää läpi sen, mitä on kutsuttu 'Lontoon pesulaksi'."