Afrikka

Sudan kielsi silpomisen – tuleeko todellinen muutos vai onko kyse lännen miellyttämisestä?

Khartumissa muistettiin kesäkuun alussa protestien väkivaltaista hajottamista vuosi aiemmin. Turvallisuusjoukot surmasivat protesteissa yhteensä yli 200 ihmistä.
Khartumissa muistettiin kesäkuun alussa protestien väkivaltaista hajottamista vuosi aiemmin. Turvallisuusjoukot surmasivat protesteissa yhteensä yli 200 ihmistä.

Sudan jatkaa uudistuksia. Siirtymäajan hallitus hyväksyi viime viikolla sarjan lakeja, jotka ylittivät kansainvälisen uutiskynnyksen ja joiden nähdään murtavan vuosikymmeniä voimassa olleen islamistisen lainsäädännön.

Ei-muslimit voivat nyt juoda alkoholia, ja uskosta luopuminen on sallittua. Aiemmin maassa kiellettiin naisten ja tyttöjen sukupuolielinten silpominen.

– Poistamme kaikki lait, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia, oikeusministeri Nasredeen Abdulbari kommentoi tuoreeltaan.

Sudanissa alkoi viime vuonna uusi aika 30 vuotta itsevaltaisesti hallinneen Omar al-Bashirin jälkeen.

Viime lokakuussa koottu siirtymäajan hallinto oli kompromissi kahdeksan kuukautta kestäneiden protestien jälkeen, ja siinä on mukana myös vaikutusvaltaisen armeijan edustajia. Viime vuoden protesteissa turvallisuusjoukot surmasivat yli 200 ihmistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesäkuun lopussa eri kaupungeissa oli jälleen suuria protesteja. Ihmiset olivat vihaisia inflaatiosta sekä polttoainepulasta ja sähkökatkoksista. Mielenosoittajat myös vaativat, että siviilit ottavat aiempaa suuremman vastuun siirtymäajan hallituksessa.

Moni pelkää, että armeija yrittää ottaa vallan hallituksessa.

Pääministeri Abdalla Hamdok on jo joutunut salamurhayrityksen kohteeksi.

Nyt Hamdok vaikuttaa kiihdyttäneen uudistustahtia julkisuudessa esitettyjen vaatimusten jälkeen.

Aiemmin heinäkuussa Hamdok vaihtoi hallituksen ministereitä sekä poliisiylijohtajan ja varajohtajan, joita pidettiin jäänteenä Bashirin hallinnosta.

Bashirin aikana uskosta luopuminen saattoi olla Sudanissa niin vakava rike, että siitä saattoi tulla tuomituksi kuolemaan. Hallinto käytti lain kirjainta aseenaan poliittisia vastustajiaan vastaan.

Ennen Bashirin hallintoa vain yksi iäkäs mies tuomittiin kuolemaan uskosta luopumisesta. Vuonna 2014 raskaana olleen naisen tapaus nousi kansainväliseen julkisuuteen. Meriam Yehya Ibrahim Ishag tuomittiin kuolemaan sen jälkeen, kun hän oli mennyt naimisiin kristityn miehen kanssa. Hänen onnistui kuitenkin lähteä maasta kansainvälisen painostuksen jälkeen.

Hallituksen uudistuksista tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpomisen kiellon uskotaan olevan hankalaa soveltaa, koska tapa on yleinen ja syvään juurtunut etenkin konservatiivissa piireissä. YK:n tutkimuksesta vuonna 2014 kävi ilmi, että Sudanissa arviolta 87 prosenttia 15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on silvottu.

Koronaviruspandemia vaikeuttaa kampanjointia.

– Nyt on polttoainepulaa ja pitkiä sähkökatkoksia päivittäin. Koronavirustartunnat kasvavat. Näissä olosuhteissa silpomisen kiellon kampanjointi ei ole etusijalla eikä edes mahdollista, kommentoi naisaktivisti Nahid Toubia The Guardianille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sudanissa on yritetty kieltää silpomista aiemmin, ensin siirtomaa-aikana ja sitten 1970-luvulla.

Rift Valley Instituten tutkija Magdi el-Gizouli kommentoi Deutsche Wellelle, että vaikka siirtymäajan hallitus on tosissaan muutoksista, ne ovat myös asioita, joita länsi haluaa kuulla.

Ja ulkomaiden tukea Sudan tarvitsee. Yksi uuden hallituksen haasteista on saada maan talous kuntoon Bashirin hallinnon jälkeen. Sudanin talouden on määrä supistua kahdeksan prosenttia tänä vuonna.

Kesäkuussa kansainväliset lahjoittajamaat lupasivat Sudanille 1,8 miljardia dollaria, mutta se on vain osa maan tarvitsemasta 8 miljardista dollarista. Lahjoittajat vaativat Sudanilta myös taloudellisia uudistuksia, kuten polttoaine- ja vehnätukiaisten poistamista.

Fakta

Sudan

30 vuotta Sudania johtanut presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin huhtikuussa 2019. Sitä edelsivät massiiviset protestit.

Protestit olivat kestäneet useita kuukausia, kun siirtymäajan hallinto astui valtaan viime elokuussa. Sen on määrä hallita yhteensä 39 kuukautta eli yli kolme vuotta.

Ylintä valtaa käyttää 11-jäseninen neuvosto. Sen puheenjohtaja on kenraali Abdel Fattah al-Burhan, joka on käytännössä valtionpäämies.

Neuvostosta viisi paikkaa on armeijan hallussa.

Siirtymäajan hallitusta johtaa pääministeri Abdalla Hamdok, 64. Hän on ekonomisti, joka työskenteli aiemmin muun muassa YK:ssa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
AdoAtero
Leikkaaminen/silpominen
On huomionarvoista, että sukuelinten leikkelyä Sudanissa kutsutaan mediassa silpomiseksi, mutta täällä tehtävää leikkelyä kutsutaan genitaalikirurgiaksi. En näe erilaisille nimityksille kunnollista perustetta.

Sudanissa sukupuolielinten leikkaaminen tapahtunee yleensä vastoin leikattavan tahtoa (tai hyväksyntä on kulttuurisen manipuloinnin seurausta), mikä on johtanut ansaitusti kansainväliseen kampanjointiin käytäntöä vastaan. Suuressa osassa tapauksista toimenpide ei myöskään ole kirurgisesti korkeatasoinen. Asiasta käytetään ilmausta ”silpominen”, tarkoituksena tukea siihen liittyvää epämiellyttävää mielikuvaa.

Kun ihminen päätyy Suomessa leikkauttamaan omia sukupuolielimiään tehdäkseen kehonsa miehekkäämmäksi tai naisellisemmaksi, asiasta kirjoitetaan mediassa ylivarovaisesti, välttäen sanomasta mitään, minkä voisi tulkita leikkelyn arvosteluksi. Sanavalinnoissa noudatetaan kritiikittömästi kehomuokkausta edistävien etujärjestöjen sanastoa. Siitä ei löydy ”silpomista”. Vaikka asioihin sisältyy merkittäviä eroja, tosiasia kuitenkin on, että sekä Suomessa että Sudanissa sukuelimiä leikataan/silvotaan luonnottomalla tavalla. Täkäläiseen luonnottomuuteen media on valinnut suhtautua kuin siinä ei olisi mitään outoa. Se vaikuttaa itsesensuurilta, jonka takana voi osin olla pelko etujärjestöjen hyökkäyksen kohteeksi joutumisesta. Etujärjestöjen ei kuitenkaan pidä antaa sanella journalismin ja julkisen keskustelun sisältöä.

Kyseessä on tietenkin herkkä aihe, jota on syytä lähestyä hienotunteisesti ja asianosaisia kunnioittaen. Sukupuolielintensä leikkelyyn päätyvä on vaikeassa henkisessä tilanteessa, jossa ongelmattomia ratkaisuja ei ole. Hienotunteisuus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö aihetta tulisi käsitellä mediassa kaikista näkökulmista.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Leikkaaminen/silpominen
Ado Atero: "On huomionarvoista, että sukuelinten leikkelyä Sudanissa kutsutaan mediassa silpomiseksi, mutta täällä tehtävää leikkelyä kutsutaan genitaalikirurgiaksi. En näe erilaisille nimityksille kunnollista perustetta."

Siinä voisi olla sellainen ero että Sudanissa tekijät ovat puoskareita ja teot tehdään koska se on ollut perinne.
Suomessa tekijät ovat koulutettuja kirurgeja ja leikkauksia tehdään pääosin pojille lääketieteellisin perustein, osa toki myös uskonnollisista syistä pojille, mutta nehän johtavat pahoinpitelysyytteeseen.

Ja se suurin ero Ado on siinä että Sudanissa silvotaan tyttöjä, Suomessa ei vastaavia tehdä lainkaan.

Oletko muuten miettinyt Ado että kun USA:ssa miehistä on noin 75% ympärileikattu niin mitä termiä he käyttävät, tuskin se on mutilation.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.