Vaalit

EU-mielinen ex-pääministeri voitti Pohjois-Makedonian vaalit – neuvottelut maan jäsenyydestä unionissa voivat alkaa jo tänä vuonna

GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev juhli vaalivoittoa Skopjessa, Pohjois-Makedoniassa.
Zoran Zaev juhli vaalivoittoa Skopjessa, Pohjois-Makedoniassa.

Viimeisimmän pääministerin Zoran Zaevin sosiaalidemokraattien johtama koalitio on voittanut Pohjois-Makedonian parlamenttivaalit.

Kun yli 98 prosenttia äänistä oli laskettu, Zaevin koalitio oli saanut 36 prosenttia äänistä. Sen kanssa mielipidemittauksissa lähes tasoissa ollut nationalistipuolueen johtama uudistuskoalitio jää alle 35 prosentin.

Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Zaev liittolaisineen ei voi muodostaa hallitusta yksin, vaan se tarvitsee tukipuolueita.

Zaev oli pääministeri myös keväästä 2017 helmikuuhun 2020, jolloin hän muodosti hallituksen kahden Makedonian albaanipuolueen tuella.

Vaalit piti pitää huhtikuussa

Zaevin viime kauden suurimpia saavutuksia oli päästä sopuun vuosien kiistassa Pohjois-Makedonian nimessä.

Vuonna 1991 Jugoslaviasta itsenäistynyt Pohjois-Makedonia kävi vuosikymmeniä kiistaa nimestään Kreikan kanssa, jossa sijaitsee Makedonia-niminen maakunta. Kreikka katsoi, että Pohjois-Makedonian haluun käyttää Makedonia-nimeä sisältyi myös aluevaatimuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kreikka ja Zaevin johtama Pohjois-Makedonia pääsivät viimein vuonna 2018 sopuun maan nimestä. Osana sopimusta Kreikka lakkasi vastustamasta Pohjois-Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyttä. Maa on hakenut EU-jäsenyyttä vuodesta 2004 alkaen.

Maa liittyikin sotilasliitto Natoon tämän vuoden maaliskuussa. Zaev jätti eropyyntönsä ja hajotti hallituksen tammikuussa, kun Ranska, Hollanti ja Tanska estivät jäsenyysneuvotteluiden alkamisen.

Maat vetosivat siihen, että jäsenyysprosessia itseään on uudistettava ennen uusien jäsenten hyväksyntää. Maaliskuussa EU näytti vihreää valoa neuvottelujen alkamiselle, muttei ole vielä antanut alkamispäivää.

Parlamenttivaalit piti alun perin pitää huhtikuussa, mutta niitä siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.

Kiistaa historiasta

Myös nationalistipuolue tukee Pohjois-Makedonian EU-jäsenyyttä, mutta vastustaa Kreikan kanssa tehtyä sopimusta.

Jos uudistuskoalitio olisi voittanut vaalit, maa tuskin olisi irtautunut sopimuksesta. Sen sijaan se olisi saattanut viivytellä joidenkin yksityiskohtien, kuten valuutan nimen ja univormujen tunnusten muuttamista.

Nationalistit olisivat myös halunneet muuttaa myös Bulgarian kanssa tehtyä ystävyyssopimusta, joka sekin solmittiin Zaevin kaudella. Heidän vaalivoittonsa olisi voinut johtaa siihen, että Kreikka ja Bulgaria tai molemmat olisivat asettuneet uudestaan Pohjois-Makedonian EU-jäsenyyden esteeksi.

Bulgaria on varoittanut keväällä, että se saattaa estää neuvottelujen alkamisen, sillä Bulgarian ja Pohjois-Makedonian välillä on kiistaa esimerkiksi kielen ja makedonialaisuuden määritelmistä. Bulgariassa ollaan esimerkiksi sitä mieltä, ettei makedonia ole kieli vaan bulgarian kielen murre, jossa on vaikutteita muualta. Lisäksi maat kiistelevät siitä, onko Makedonian itsenäisyyden puolesta ottomaaneja vastaan 1900-luvun alussa taistellut Gotse Delchev makedonialainen vai bulgarialainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EU-komissio julkaisi heinäkuun alussa neuvottelukehyksen Pohjois-Makedonian EU-jäsenyydestä. Neuvottelut voivat mahdollisesti alkaa jo tänä vuonna. Bulgaria on aiemmin äänestänyt neuvottelujen aloittamisen puolesta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​