Uutiset

Kuvernöörin pidätys ja murhasyytteet vahvistavat vääriä mielikuvia – räyhäpuolue ei edusta aitoa oppositiota vaan on Kremlin luomus

Vuodesta 2018 kuvernöörinä toiminut Sergei Furgal pidätettiin torstaina epäiltynä osallisuudesta liikemiesten murhiin viisitoista vuotta sitten, jolloin hän toimi itsekin liikemiehenä eikä ollut vielä siirtynyt politiikkaan.
Vuodesta 2018 kuvernöörinä toiminut Sergei Furgal pidätettiin torstaina epäiltynä osallisuudesta liikemiesten murhiin viisitoista vuotta sitten, jolloin hän toimi itsekin liikemiehenä eikä ollut vielä siirtynyt politiikkaan.

Analyysi

Venäjän Kaukoidän Habarovskissa ja lähikaupungeissa nähtiin viikonloppuna Venäjän oloissa harvinaisia mielenosoituksia suositun kuvernöörin puolesta. Vuodesta 2018 kuvernöörinä toiminut Sergei Furgal pidätettiin torstaina epäiltynä osallisuudesta liikemiesten murhiin viisitoista vuotta sitten, jolloin hän toimi itsekin liikemiehenä eikä ollut vielä siirtynyt politiikkaan.

Furgalin tapaus on yksi useista korkean tason pidätyksistä ja oikeusjutuista, jotka ovat seuranneet Venäjällä juhannuksen jälkeen kyseenalaisin keinoin läpi runnottua uutta perustuslakia.

Venäjällä kuvernöörit ovat yleensä erittäin epäsuosittuja ja heidän viralta panostaan lähinnä iloitaan. Furgal on saavuttanut suosiota toimenpiteillä, jotka ovat epätavallisia venäläiskuvernöörille. Hän on muun muassa leikannut omaa palkkaansa ja kieltänyt virkamiehiään lentämästä business-luokassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Furgalista uutisoitaessa on kerrottu, että hän päihitti taannoisessa kuvernöörikisassa selvin luvuin Kremlin tukeman ehdokkaan. On hyvä muistaa, että tavallisesti kuvernöörivaalien listoille ei päästetä lainkaan Kremlin kannalta epämieluisia ehdokkaita. Kun kuvernöörikisa käydään maan johdon hyväksymien ehdokkaiden välillä, on lopputuloskin hallinnolle mieluisa.

Venäjältä ulkomaille asti levinneet Furgalia koskevat uutiset ovat omiaan terävöittämään mielikuvaa liberaalidemokraateista Venäjän pääoppositiopuolueena. Mediassa on kiinnitetty huomiota siihen, että Furgal toimi aiemmin liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustajana.

Todellisuudessa Venäjän liberaalidemokraatit eivät edusta aitoa, ärhäkkää oppositiota vaan niin sanottua systeemioppositiota. Sillä tarkoitetaan virallisissa elimissä toimivaa oppositiota, joka ei oikeasti haasta vallanpitäjiä.

Kommunistinen puolue on maan systeemiopposition toinen näkyvä jäsen. Tosin kommunisteilla tuntuu olevan toiminnassaan liberaalidemokraatteja enemmän liikkumavaraa.

Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen näkyvin hahmo on sen puheenjohtaja Vladimir Zhirinovski. Zhirinovski on luotsannut puoluetta sen perustamisesta eli vuodesta 1989 lähtien. Hänet tunnetaan populistisista, hätkähdyttävistä lausunnoistaan.

Zhirinovski korostaa mielellään venäläisiä arvoja ja kritisoi kärkkäästi nykyolosuhteita. Puolueen tehtävänä on ollut viedä ääniä kommunisteilta ja poliittisen järjestelmän ulkopuolella toimivilta nationalisteilta. Puoluetta pidetään äärikansallisena ja epädemokraattisena.

Liberaalidemokraattisella puolueella on nukkepuolueen maine, sillä käytännössä Venäjällä ylittävät äänikynnyksen ainoastaan maan johdon kelpuuttamat puolueet. Aidoiksi oppositiopuolueiksi pyrkivät puolueet estetään vaalibyrokratialla eli niitä ei kelpuuteta asettamaan ehdokkaita tai jos kelpuutetaankin niin vaalien ääntenlaskentaa manipuloidaan tarvittaessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liberaalidemokraattien edustajilla on tapana äänestää duumassa samalla tavalla kuin valtapuolue Yhtenäisellä Venäjällä eli Kremlin linjaa myötäillen.

On joka tapauksessa täysin poikkeuksellista, että jopa kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät protestoimaan Habarovskissa kuvernöörinsä puolesta.

Asiasta tekee vielä epätavallisemman se, että heitä ei viety pois tai pidätetty. On mahdollista, että Moskova pelkää ylilyöntejä yli 6100 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevassa Habarovskissa.

Jutun otsikkoa muokattu kello 15.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​