Matkailu

Hallitus pyrkii nyt saumattomaan koronakontrolliin Suomen ulkorajoilla – Helsinki-Vantaan keväisten sekaannusten ei haluta toistuvan

Helsinki-Vantaan lentokentällä oli jonoja vielä 19. maaliskuuta. Turvaväleistä ei ollut tietoakaan, vaikka koronaepidemia eteni tuolloin täydellä vauhdilla.
Helsinki-Vantaan lentokentällä oli jonoja vielä 19. maaliskuuta. Turvaväleistä ei ollut tietoakaan, vaikka koronaepidemia eteni tuolloin täydellä vauhdilla.

Hallitus linjasi maanantaina, että Suomeen perustetaan ministeriöiden yhteinen työryhmä koordinoimaan koronaepidemian torjuntaa rajanylityspaikoilla.

Sanoista tekoihin päästiin heti tiistaina, jolloin työryhmä perustettiin.

Kyseessä on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama viranomaiskokoonpano, jossa on edustus myös kolmesta muusta ministeriöstä, valtioneuvoston kansliasta, aluehallintovirastosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä Traficomista ja Finaviasta.

Vastuualueista oli epäselvyyttä

Valtioneuvoston viestintäjohtajan Päivi Anttikosken mukaan työryhmän perustaminen on osaltaan vastaus tilanteeseen, joka vallitsi keväällä jonkin aikaa Helsinki-Vantaalla ja muillakin lentokentillä sekä rajanylityspaikoilla.

– Siinä oli tiettyä epäselvyyttä siitä, mikä taho mistäkin toiminnasta huolehtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Anttikoski sanoo asetelma selkiintyneen alkusekaannuksen jälkeen. Vastuu on pääosin STM:llä.

– Työryhmä jatkaa nyt kevään aikana tehtyä työtä ikään kuin "virallistettuna" elimenä.

– Kun rajoja on vähitellen avattu ja avataan, matkustajamäärät kääntyvät lievään nousuun. Silti siellä kentillä ja muualla on oltu jatkuvasti näitä asioita hoitamassa. Mitään taukoa ei ole ollut tässä välillä.

"Tavoitteena on saada eri osapuolet saman pöydän ääreen ja sovittaa asioita juohevasti yhteen niin, että kokonaisuus toimii mahdollisimman hyvin."

Pekka Tulokas

Valmiusjohtaja, STM

Ei taukoja kesälomakaudellakaan

Työryhmän puheenjohtaja on STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas. Hänen mukaansa kaikki on vielä alkutekijöissään. Osapuolet kokoontuivat alustavaan tapaamiseen ensimmäistä kertaa vasta tiistaina iltapäivällä.

– Jos asetelma pysyy sellaisena kuin maanantaina tiedotettiin, työryhmä keskittyy suunnitteluun ja koordinointiin, Tulokas toteaa.

– Tavoitteena on saada eri osapuolet saman pöydän ääreen ja sovittaa asioita juohevasti yhteen niin, että kokonaisuus toimii mahdollisimman hyvin.

Tulokkaan mukaan päämääränä on myös tuottaa ratkaisuja ja olla epidemian kanssa muutama askel edellä. Jos rajoilla pitää ottaa käyttöön tiukennuksia, työkalupakissa on jo valmiina välineet, joilla tarvittavat toimet toteutetaan nopeasti ja tehokkaasti.

– Tapaamistemme frekvenssi tulee varmasti olemaan tiukka. Emme pidä taukoja kesälomakaudellakaan, Tulokas vakuuttaa.

Ruotsalaisia tulee koko ajan

Käytännössä työryhmän saattaa olettaa koordinoivan rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta tilanteessa, jossa epidemian toinen aalto puhkeaa rajuna alueella, jonne suomalaisia on matkustanut rajojen vapauduttua.

Vertailukohtana voidaan pitää alppimatkoja Itävaltaan ja Italiaan helmi-maaliskuussa. Toistuessaan epidemian kasvupiikki ei pääse yllättämään viranomaisia samalla tavalla kuin keväällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Matkustusliikennettä on myös toiseen suuntaan. Esimerkiksi ruotsalaisia tulee koko ajan Suomeen – Rajavartiolaitoksen mukaan pätevin syin. Epäselvää silti on, miten varmistetaan heidän jäämisensä omaehtoiseen karanteenin.

Pitkään aikaan ei kuitenkaan ole paluuta vuoteen 2019, jolloin suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan ulkomaille peräti 8,1 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Toisaalta suomalaisten matkailu Viroon väheni jo toisena vuonna peräkkäin.

Nyt Viron-matkailu on taas hitaasti elpynyt. Sama pätee muihin Baltian maihin.

Taustasta korjattu virhe kello 11.30. Rajavartiolaitos on sisäministeriön alainen toimija.

Tausta

Tapaus Helsinki-Vantaa

Ennakoimattoman laajamittaisen kriisitilanteen hoitamisessa tapahtuu aina virheitä ja sekaannuksia. Täydellisyyttä ei ole. Sen on myöntänyt myös pääministeri Sanna Marin (sd).

Keväällä alkaneen koronakriisin ehkäisytoimien kenties pahin suomalainen notkahdus koettiin maaliskuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Itävallan, Italian ja Espanjan kaltaisista vakavimmista koronatartuntamaista palanneiden matkailijoiden sallittiin liikkua lentoasemalla ja sieltä eteenpäin julkisella liikenteellä ilman, että heitä olisi ohjattu karanteeniin. Muutama lentokenttäbussikin oli ahdettu täpötäyteen.

Tilanteeseen puututtiin vasta noin viikon päästä poikkeustilajulistuksesta. STM hälytti apuun muun muassa SPR:n vapaaehtoisia.

Sekaannuksen syyksi todettiin tietokatkos eri toimijoiden välillä. Helsinki-Vantaan lentokentällä toimivat ja sen toimintaan vaikuttavat muun muassa useat ministeriöt ja sisäministeriön alainen Rajavartiolaitos sekä Vantaan kaupunki ja lentokenttäoperaattori Finavia.

Finavia totesi kohun jälkeen, ettei se ole viranomainen, jolla olisi matkustajiin julkisuudessa vaadittuja toimivaltuuksia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​