Uutiset

Venäjällä hallinnon arvostelijoiden kannalta harvinaisen synkkä viikko – Kriittiset äänet vaiennetaan

Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin työntekijä Ivan Safronov seurasi aiemmin toimittajana sotilasasioita Kommersant- ja Vedomosti -lehdille. Safronov pidätettiin tiistaina valtionpetoksesta epäiltynä. Syytteitä pidetään tekaistuina.
Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin työntekijä Ivan Safronov seurasi aiemmin toimittajana sotilasasioita Kommersant- ja Vedomosti -lehdille. Safronov pidätettiin tiistaina valtionpetoksesta epäiltynä. Syytteitä pidetään tekaistuina.

Toimittajiin ja muihin hallinnon arvostelijoihin kohdistuva pidätysaalto näyttää laajenevan Venäjällä myös poliittisen eliitin jäseniin.

Habarovskin kuvernööri Sergei Furgal pidätettiin torstaina epäiltynä osallisuudesta liikemiesten murhiin vuosina 2004–2005, jolloin hän toimi itsekin liikemiehenä. Vuodesta 2018 kuvernöörinä työskennellyt Furgal oli aiemmin liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja. Hän päihitti kuvernöörikisassa Kremlin tukeman ehdokkaan.

Toimittajia ahdistellaan

Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin työntekijä, entinen toimittaja Ivan Safronov puolestaan pidätettiin tiistaina valtionpetoksesta epäiltynä.

Miestä epäillään sotilassalaisuuksien luovuttamisesta Tšekin tiedustelulle, joka olisi välittänyt niitä edelleen Yhdysvalloille. Syytteitä pidetään tekaistuina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pihkovassa sotilastuomioistuin tuomitsi päivää ennen Safronovin pidättämistä venäläistoimittaja Svetlana Prokopjevan terrorismin oikeuttamisesta reilun 6 200 euron sakkoihin.

Kyseinen tuomio langetettiin Venäjällä nyt ensimmäistä kertaa journalistisesta työstä.

Syyttäjä esitti Prokopjevalle kuuden vuoden vankeustuomiota ja neljän vuoden kieltoa toimittajana työskentelylle. Vastaavista “rikoksista” voidaan tuomita Venäjällä jopa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Muun muassa Toimittajat ilman rajoja -järjestö pitää Prokopjevan tapausta vaarallisena ennakkotapauksena, jossa toimittaja tuomittiin terrorismirikoksesta vaikka hän vain teki normaalia journalistista työtään.

Safronovia uhkaa 20 vuoden vankeus

Prokopjeva joutui venäläisviranomaisten hampaisiin julkaistuaan Venäjän hallintoa arvostelleen kolumnin. Kolumni liittyi toissa vuonna Arkangelissa 17-vuotiaan opiskelijan FSB:n rakennukseen tekemään terrori-iskuun.

Tiistaina pidätetty Safronov puolestaan voi saada enimmillään jopa 20 vuoden vankeustuomion.

Safronov seurasi aiemmin toimittajana sotilasasioita Kommersant- ja Vedomosti -lehdille. Hän aloitti valtionyhtiö Roskosmosin pääjohtajan Dmitri Rogozinin neuvonantajana toukokuussa. Syytteet eivät koske Safronovin nykyistä työtä.

Tekaistuja ja poliittisia syytöksiä

Helmikuussa Penzan sotilasoikeus langetti pitkät vankeusrangaistukset seitsemälle poliittisesti aktiiviselle nuorelle epäillystä osallisuudesta ”Verkostoksi” kutsuttuun järjestöön.

Tuomittuja syytettiin terrori-iskujen suunnittelusta Venäjän vuoden 2018 presidentinvaalien ja jalkapallon MM-kilpailujen yhteydessä.

Tuomitut pidätettiin ilman todisteita, jotka yhdistäisivät heidät terroristiseen toimintaan. Kyse oli löyhästä samanmielisten nuorten ryhmästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nuorille määrättiin kuudesta kahdeksaantoista vuotta vankeutta väitetystä osallisuudesta terroristijärjestöön, jonka tavoitteeksi epäiltiin Venäjän perustuslaillisen järjestyksen kumoamista.

Kaksi muuta “terroristijärjestön jäsenyydestä” syytettyä nuorta, Viktor Filinkov ja Juli Bojaršinov, joutuivat oikeuden eteen Pietarissa kesäkuussa. Filinkov tuomittiin seitsemäksi ja Bojaršinov viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Tunnustus tai kidutus

Filinkov ja Bojaršinov katosivat vuonna 2018 tahdonvastaisesti. Molemmat raportoivat sähkökidutuksesta ja pahoinpitelyistä, jotka jatkuivat kunnes FSB sai “oikeanlaiset” tunnustukset.

Filinkovin vaimo Aleksandra Aksjonova haki ja sai sittemmin turvapaikan Suomesta. Aksjonova pakeni Suomeen Ukrainasta, koska Ukrainassa asuvia Venäjän hallituksen arvostelijoita on kaapattu Venäjälle ja kuollut epäselvissä olosuhteissa.

Venäjän media yritti leipoa Aksjonovasta väitetyn terroristijärjestön Ukrainaa sympatisoivan ideologin.

Fakta

“Terroristeista” oma lista

Kriittiset äänet joutuvat helposti Venäjän viralliselle terroristien ja ekstremistien listalle.

Listalle joutuminen tuo mukanaan henkilökohtaisia vaikeuksia esimerkiksi odottamattoman pankkitilin jäädyttämisen tai passin takavarikoimisen muodossa.

Tällä hetkellä passien takavarikoimisella ei ole suurta merkitystä, sillä oman maan kansalaisten on vaikea poistua maasta, jonka rajat on suljettu koronaviruspandemian vuoksi.

Kuluneella viikolla listalle lisättiin Putinin arvostelijana tunnettu toimittaja Arkadi Babtshenko.

Maanantaina tuomittu toimittaja Svetlana Prokopjeva joutui listalle jo viime kesänä.

Toimittajat hiljennetään terrorismisyytteillä

Maarit Uber

Asioista puolueettomasti raportoivat toimittajat ja hallitukseen kriittisesti suhtautuvat poliittiset äänet joutuvat Venäjällä yhä useammin ajojahdin kohteeksi.

Lyhyen ajan sisällä useita toimittajia on haastettu oikeuteen. Heidän rikosoikeudenkäyntinsä ovat olleet surullista seurattavaa.

Venäjän oikeuslaitos tunnetaan siitä, että se myötäilee ja toteuttaa valtaapitävien toiveita. Sen langettamat toistuviin lainsäädännön väärinkäytöksiin perustuvat tuomiot ovat sen mukaisia.

Toimittajia vastaan nostetut oikeusjutut kertovat siitä, miten virallinen Venäjä pyrkii suitsimaan vapaan median. Oikeusjuttujen tavoitteena on pelotella venäläisiä toimittajia ja pitää heidät ruodussa.

Venäjän viranomaiset hyödyntävät yhä useammassa tapauksessa monitulkintaista terrorismilainsäädäntöä, johon vedoten avoimen poliittisia tuomioita tehtaillaan.

Kansalaisten poliittisten oikeuksien polkeminen tuntuu kiihtyneen koronaviruspandemian aikana.

Venäjällä hallinto on aiemminkin käynyt oppositiomielisten kimppuun tekaistuilla syytteillä isojen tapahtumien alla ja niiden varjossa. Pandemia on kääntänyt maailman huomion Venäjän kannalta sopivasti syrjään ihmisoikeuskysymyksistä.

Venäjän suhtautuminen hallinnon arvostelijoihin tuskin muuttuu lähivuosina. Maan pitkäaikainen presidentti Vladimir Putin varmisti vastikään itselleen jatkomahdollisuuden aina vuoteen 2036 saakka kansanäänestyksellä, johon sisältyi runsaasti vilppiä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Kommentattori
Syytä välttää vastaava
Täytyy muistaa, että ero on lopulta vain hiuksenhieno, jos lähdetään sananvapauden kaventamisen tielle. Sen sijaan, että Suomi seuraisi Venäjän mallia, meidän tulisi poistaa lainsäädännöstä kaikki sananvapautta rajoittavat pykälät. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan pitää rajata koskemaan selkeästi vain väkivaltaan kiihottamista. Mitä vähemmän mielivaltaisesti tulkittavia pykäliä, sen kauempana ollaan näistä pidätyksistä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Syytä välttää vastaava
Ai siinäkö se ero kulkee? Vihapuhe pitää poistaa lainsäädännöstä? PS itse ajaa tänne politiikallaan samanlaista mallia kuin Unkarissa tai Venäjällä. Eli kaikki, jotka ajattelevat erilaisesti kuin he pitäisi poistaa eduskunnasta ja varsinkin hallituksesta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kommentattori
Vast: Syytä välttää vastaava
Miten se Mankala tähänkin aiheeseen onnistui sotkemaan Perussuomalaiset? Tuo jatkuva PS:n leimaaminen ja heitä vastaan kiihottaminen täyttää kyllä vihapuheen tunnusmerkit.

Väite PS:n ajamasta politiikasta on myös valhe. Mankala syyttää Perussuomalaisten tekevän tulevaisuudessa samoin kuin mitä vihervasemmiston on vuosikaudet tehnyt. Mistään puolueohjelmasta tai muistakaan teksteistä ei tällaisia tavoitteita löydy. Taas aiheetonta kansanryhmän panettelua ja vihanlietsontaa.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.