Uutiset

Oikeustieteellisen valintakoevirheen vuoksi muutama kymmenen aloittaa opintonsa – näin yliopistot selviävät lisäpaikkojen järjestämisestä

JORI LIIMATAINEN
Turun yliopistoon aloituspaikkoja tulee lisää noin viisitoista
Turun yliopistoon aloituspaikkoja tulee lisää noin viisitoista

Yliopistoilla on takana kaiken uusiksi laittanut koronakevät, ja nyt opetuksen järjestämistä mietitään jälleen pika-aikataululla. Helsingin, Turun, Itä-Suomen ja Lapin yliopistot joutuvat avaamaan lisäpaikkoja oikeustieteiden opiskelijoille oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen pisteiden laskuvirheen vuoksi.

Yliopistot pitävät oikeudenmukaisena ratkaisuna sitä, ettei virheellinen pisteytys vie opiskelupaikkaa niiltä, joille se on jo annettu.

– Totta kai yliopisto kantaa vastuun tällaisessa tilanteessa, Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä sanoo.

Rahoituksesta ei vielä selvyyttä

Lisäpaikkoja tulee muutamia kymmeniä. Helsingin yliopistoon niitä tulee noin kaksikymmentä, Itä-Suomen yliopistoon noin kymmenen ja Turkuun noin viisitoista. Tarkka määrä selviää, kun valintakokeen pisteytyksen uudelleenlaskenta valmistuu ensi viikolla arviolta keskiviikkona.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mahdollisen lisärahoituksen saaminen on vielä epäselvää, yliopistoista kerrotaan. Yliopistot saavat osan rahoituksestaan, 6000 euroa opiskelijaa kohden vuodessa, valmistuneista tutkinnoista.

– Yliopisto tulee saamaan rahoituksen näistä valmistuneista aikanaan, sillä tavalla tässä ei mitään ilmaista työtä tehdä, Määttä sanoo.

– Oikeustiede on yliopistojen rahoituksen kannalta hyvä ala, sillä valmistumisprosentti on yliopistosta riippumatta korkea.

Vaikka lisäpaikkojen rahoittaminen ei näytä olevan yliopistoille suuri kriisin paikka, Helsingin yliopiston vs. rehtori Sari Lindblom pohtii, että jonkinlaista rahoitusta olisi hyvä saada myös etupainotteisesti.

– Kyse on Helsingin yliopistossa aika suuresta lisäyksestä. Mikäli rahoitus saadaan vasta valmistuneista, joudumme pohtimaan opetuksen ja tilojen järjestämistä. Resursseja tarvitaan esimerkiksi suoritusten arviointiin ja opinnäytetöiden ohjaukseen.

Myös Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan dekaani Soili Nystén Haaralan mukaan opetuskapasiteetin ja tilojen riittävyyttä on tarkasteltava.

– Tosin koronaepidemian vuoksi massaluennot pidetään syksyllä joka tapauksessa etänä.

Turun yliopiston vararehtori Piia Björnin mukaan tilanne ei ole lähelläkään katastrofia.

– Mahdollista lisäystarvetta tulee yleensä siinä vaiheessa, kun opiskelijat tekevät opinnäytteitä. Tuolloin voi olla tarvetta lisäryhmille tai opetuskapasiteetin nostamiselle.

Aloituspaikkoja alettu lisätä jo aiemmin

Määttä huomauttaa, että yliopistot ovat aloittaneet opiskelupaikkojen lisäyksen jo aiemmin. Kesäkuun lisätalousarviossa aloituspaikkojen lisäämiseen ohjattiin lisärahoitusta tuolloin meneillään olleessa opiskelijavalinnassa. Lisäksi ensi vuonna voimaan astuu uusi korkeakoulujen rahoitusmalli, joka tähtää aloituspaikkojen lisäämiseen entisestään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Itä-Suomen yliopisto on jo palkannut lisää opettajia johtuen juuri siitä, että aloituspaikat lisääntyvät. Tämän vuoden 182 uuteen aloituspaikkaan ja ensi vuoden noin 270 uuteen aloituspaikkaan nähden kymmenisen lisäpaikkaa ei ole paljon.

Myös Björn näkee oikeustieteiden tiedekuntaan nyt lisättävät paikat vähäisinä aloituspaikkojen kokonaismäärään nähden.

– Lisäpaikkojen avaaminen tulee sujumaan hyvin ja opiskelijat tulevat saamaan laadukasta opetusta.

Lakimiesliiton edustaja: Opetuksen tason vastattava työelämän vaatimuksia

Lakimiesliiton työelämäasioiden päällikkö Jaana Meklin ei pysty varmasti arvioimaan, seuraako nyt lisättävistä muutamista kymmenistä aloituspaikoista alan työmarkkinoille ylitarjontaa.

– Verrattuna moneen muuhun alaan työttömyys ei ole kovin korkeaa, vaikkakin se on ollut viime vuoden ajan nousussa. Varsinkin valmistumisen jälkeen kilpailu työpaikoista on kovaa.

– Toki jos opiskelijoiden sisäänottomääriä nostetaan, ylitarjonnan pelko on olemassa.

Meklin huomauttaa, että mikäli aloituspaikkoja nostetaan, opetusresursseja on nostettava sen mukaisesti.

– Opetuksen tulisi olla laadukasta, ei vain massaluentoja. Työelämän vaatimukset ovat nykyään kovat.

Myös Meklin pitää nyt tehtyä tapaa ratkaista virhe valintakokeiden pisteytyksessä oikeana.

– Olisihan se ollut kohtuutonta, että ensin valmistaudutaan pääsykokeeseen, saadaan paikka ja sitten kuullaankin, ettei paikkaa anneta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Orfeus
OIKEUSTIETEILIJÖILTÄ REILU VETO, KUN ENSIN TEHTIIN KAIKKEA MUUTA
Aivan oikea ratkaisu oikeustieteellisiltä tiedekunnilta, että omista, ilmeisesti Itäsuomen yliopiston, tekemistä virheistä eivät asiakkaat eli opiskelijat joudu kärsimään. (Sanoisikohan itäsuomalainen lakitieteen tohtori UKK tähän, että ”saatanan tunarit”?) Ratkaisun, laajennetun sisäänoto, voi nähdä myös tervetulleena piristyksenä koronakevään ankeuteen arvostetulla opinalalla ja hakijat voivat olla iloisia laajentuneista mahdollisuuksista. Sisäänpääsy maamme alempiin ja ylempiin korkeakoulututkintoihin onkin laajentunut enimmäkseen muuten siellä, missä koulutettuja muutenkin on enemmänkin kuin riittämiin, mutta laajentaminen on ollut ”halvinta”. Halpuudella on perusteltu sitä, ettei lääkärikoulutusta ole tässäkään tilanteessa laajennettu, vaikka yhteiskunnassa, esim. kunnissa, lääkäreitä tarvittaisiin enemmän. Lääkärikoulutuksen laajentamista estävät kuitenkin vaikutusvaltaiset tahot. Oikeustieteilijöiden koulutus ei periaateessa ole sen kalliimpaa kuin humanistienkaan, mutta laajentamiskorttia käytetään nyt lisärahoituksen vaatimiseen. Vararehtori Piia Björn sanoo hyvin, että lisäresursseja tarvitaan lähinnä sitten opinnäytetöitä tehtäessä. Muutenkin hänen valoisa näkemyksensä yliopiston yhteiskunnallisen tehtävän, oikeustieteellisen koulutuksen, hyvästä hoitamisesta TY:ssä on kuin hieno tervetulotoivotus maailman ensimmäiseen täysin suomenkieliseen yliopistoon opintielle tuleville!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Teppo Vanamo
Toimittaja töihin
Menkää nyt herättämääm se pommiin nukkunut Li, ei ministereillä ole kesälomia. Aamulla kuudelta kolaamaan ovelle!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Toimittaja töihin
Teppo Vanamo: "Menkää nyt herättämääm se pommiin nukkunut Li, ei ministereillä ole kesälomia."

Ei mene faktan tarkastuksesta läpi. Ministereillä on 30 päivän vuosiloma. Esimerkiksi pääministeri aloittaa piakkoin lomansa ja loman aikana on yhteensä neljä tuuraajaa.

Ja sitten toinen asia. Ei ministerin toimeen kuulu laatia noita pääsykokeiden pistelaskuohjelmia. Kyllä vastuu on yliopistoilla itsellään ja osin myös ohjelmiston laatijalla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.