Koronavirus

Serbia taipui mielenosoittajien tahtoon – viikonlopuksi kaavailtuja uusia koronarajoituksia lievennettiin

Mielenosoittajat ja poliisi ovat tällä viikolla ottaneet yhteen muun muassa Belgradissa.
Mielenosoittajat ja poliisi ovat tällä viikolla ottaneet yhteen muun muassa Belgradissa.

Serbiassa on osoitettu mieltä kaksi päivää sen jälkeen, kun maa ilmoitti uusista koronaviruksen vastaisista toimista.

Serbia päätti torstaina lieventää viikonlopuksi koronaviruksen vuoksi kaavailtuja rajoitukset kahden päivän mielenosoitusten jälkeen. Presidentti Aleksandar Vucic lupasi torstaina palauttaa maahan rauhan.

– Lupaan, että voimme suojella rauhaa ja vakautta meitä kaikkia järkyttäneistä rikollisten ja huligaanien väkivaltaisista hyökkäyksistä huolimatta, Vucic sanoi videoviestissä.

Vucic sanoi myös olevansa järkyttynyt siitä, että Novi Sadin kaupungintalo selvisi toisen maailmansodan Jugoslavian valtauksesta vahingoittumattomana, mutta ei keskiviikon mielenosoituksista.

– Pyydän vain kaikkia kansalaisiamme Belgradissa Novi Sadissa ja kaikissa muissa kaupungeissa olemaan nousematta roistoja vastaan. Teemme sen valtiona.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poliisi hajotti maan pääkaupungissa Belgradissa jälleen keskiviikkona tuhansien kivillä ja soihduilla varustautuneiden mielenosoittajien joukon käyttämällä kyynelkaasua.

SIsäministeri Nebojsa Stefanovicin mukaan kymmenen poliisia loukkaantui. Loukkaantuneiden mielenosoittajien määrästä ei ollut tietoa, mutta tv-kuvissa näkyi, miten poliisi hakkasi mielenosoittajia.

Mieltä osoitettiin lisäksi ainakin Novi Sadissa ja Kragujevacissa.

Mielenosoitukset olivat koolla siitä huolimatta, että mielenosoittajia varoitettiin siitä, että kokoontuminen voi levittää koronavirusta. Myöskään presidentti Vucicin keskiviikkona esittämä vihjaus siitä, että viikonlopulle suunnitellut liikkumisrajoitukset voitaisiin perua, ei estänyt mielenosoituksia.

Mielenosoittajia oli kuitenkin keskiviikkona liikkeellä keskiviikkona vähemmän kuin tiistaina. He huusivat presidentti Vucicin eroa vaativia iskulauseita.

Keskiviikon vastaisena yönä jopa kymmeniä mielenosoittajia ja poliiseja loukkaantui mellakoissa pääkaupungissa Belgradissa.

Protesti alkoi rauhallisesti, kun tuhannet belgradilaiset, mukana perheitä ja opiskelijoita, halusivat osoittaa mieltään uudelleen määrättyjä koronarajoituksia vastaan.

Serbiassa oli tiistaina pahin päivä koko pandemian aikana. Presidentti Vucic kertoi televisiossa, että 13 ihmistä oli kuollut ja 120 ihmistä oli hengityskoneissa. Lisäksi yhteensä 4 000:ta ihmistä hoidettiin sairaaloissa. Pahin tilanne on Belgradissa.

Hallitus syyttää uusien tartuntojen kasvusta väestön huonoa hygieniaa. Oppositiopuolueet puolestaan syyttävät presidentti Vucicia siitä, että hän käyttää pandemiaa ja koronarajoituksia vahvistamaan autoritaarista valtaansa. Vucic kieltää syytökset.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monia Serbiaan koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia purettiin toukokuussa, jolloin muun muassa katsojat pääsivät jälleen jalkapallopeleihin. Kesäkuussa järjestettiin vaalit, joissa Vucicin johtama progressiivinen puolue otti murskavoiton. Monet oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja.

Hallituksen toimia arvostelleiden mukaan tartunnat lähtivät tuolloin kasvuun.

– Isäni kuoli koronavirukseen. Tämä on hänelle, nuori mielenosoittaja huusi tv-lähetyksessä tiistaina.

Fakta

Serbia ja koronavirus

Serbiassa yli 17 000 ihmistä on saanut koronavirustartunnan, ja noin 340 ihmistä on kuollut. Maassa on seitsemän miljoonaa asukasta.

Serbia asetti rajoituksia viruksen vuoksi maaliskuussa ja niitä purettiin toukokuussa.

Kesäkuussa maassa järjestettiin parlamenttivaalit. Presidentti Aleksandar Vucicin progressiivisen puolueen vaaliliitto otti murskavoiton. Oppositio boikotoi vaaleja.

Hallituksen kriitikoiden mukaan koronavirustartunnat lähtivät kasvuun tämän jälkeen.

Tiistaina hallitus ilmoitti uusista rajoitustoimista. Ilmoitusta seuranneissa mielenosoituksissa on loukkaantunut ainakin 53 poliisia ja 17 mielenosoittajaa. Ainakin 23 mielenosoittajaa on pidätetty.

Torstaina ilmoitettiin, että suunnitellut rajoitukset astuvat voimaan lievempinä. Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan ja yli 10 ihmisen kokoontumiset kielletään.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​