Uutiset

Turkulaisilla on edelleen parannettavaa biojätteen ja muovin lajittelussa – ruokahävikkiä 23 kiloa vuodessa henkilöä kohden

JANE ILTANEN

Kierrätysastioiden lisääntyminen pihoilla ei näy merkittävästi polttokelpoisen jätteen koostumuksessa, mutta on vähentänyt sen kokonaismäärää, kertoo Lounais-Suomen Jätehuolto. Biojätettä on kotien roskapussin sisällöstä painon perusteella reilu kolmannes, johon sisältyy myös ruokahävikkiä.

Lounais-Suomen Jätehuolto tutki polttokelpoisen jätteen koostumusta lajittelututkimuksena Topinojan jätekeskuksessa kesäkuussa 2019. Samassa yhteydessä toteutettiin alueellinen osuus Luonnonvarakeskuksen Helsingin ja Turun seutujen elintarvikejätteen koostumustutkimuksesta.

Vaikka biojätteen ja muovipakkausten kerääminen ja lajittelu on lisääntynyt viime vuosina, ne silti muodostavat edelleen suurimmat osuudet kotien sekalaisen roskapussin sisällöstä. Tutkimus osoittaa, että lajittelun tehostamiselle on edelleen tarvetta, sillä polttokelpoisen jätteen joukossa näytti olevan paljon sellaisia jätteitä, jotka olisivat soveltuneet hyötyjätteiden erilliskeräyksiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luonnonvarakeskuksen elintarvikejätteen koostumusta selvittäneen Ruokahävikkiseuranta ja -tiekartta -hankkeen mukaan Turun seudulla ruokahävikkiä eli syötäväksi tarkoitettuja elintarvikkeita päätyi polttokelpoiseen jätteeseen ja erilliskerättyyn biojätteeseen yhteensä 23 kiloa alueen asukasta kohden vuodessa.

Kaksi vuotta sitten käynnistynyt muovipakkausten erilliskeräys on vaikuttanut siihen, että muovisten pakkausten suhteellinen osuus polttokelpoisesta jätteestä on pienentynyt hieman vuonna 2016 toteutettuun koostumustutkimukseen verrattuna. Samaan aikaan muun muovin osuus on noussut 2,8 prosentista 4,4 prosenttiin. Kotitalouksien jätteissä paperin määrä vähenee ja kartonkipakkausten määrä kasvaa kulutuksen painopisteiden muuttuessa esimerkiksi sähköiseen tiedonsiirtoon ja lisääntyvään verkkokauppaan.

LSJH:n tutkimuksen mukaan jätteestä ainoastaan vajaa 6 prosenttia oli palamattomia materiaaleja, joka on noin kolme prosenttiyksikköä valtakunnallista keskiarvoa vähemmän. Polttokelpoisen jätteen joukosta löytyi pieni määrä, noin 0,4 prosenttia, sekä vaarallisia jätteitä että sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (7)

Vanhimmat ensin
Vastaa
IleTku
Ruokapakkaukset pinemmiksi
Ruokahävikkiä voi poistaa tekemällä ruokapakkaus kokoja myös yksin eläjille!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Ruokapakkaukset pinemmiksi
Kaikin mokomin tehtäköön pienempiä pakkauksia. Se kääntöpuoli asiassa kuitenkin on, että pienemmät pakkaukset lisäävät pakkausjätettä. Itselläni pienten pakkausten käyttöä, vaikka joskus sopisikin paremmin kuin isompi, vähentää se, että yksikköhinta on yleensä lujasti korkeampi. Mikä varmaan johtuu osin noista pakkauskuluista, osin käsittelykuluista, ja olisikohan mahdollista, että joku vähän vetää välistäkin...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Ruokapakkaukset pinemmiksi
Pakastin on hyvä väline säilöä sapuskaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Fundeeraaja
Luetun ymmärtäminen
Asun kerrostalossa, jossa puhutaan useampia kieliä. Jäterakennukseen olisi hyvä saada lajitteluohjeet useammalla kielellä. Havainnoistani en puhu mitään! Nyt polttokelpoisen astiaan menee esim. metallia, vaikka vieressä on sille oma astiansa. Kartonki- ja jätepaperiastiat ovat nyt sisällöltään lähes samanlaisia. Muovinkeräysastia on yleensä lähes tyhjä, vaikka suurin osa nykymuoveista on kierrätettäviä. Tosin esim. LSJH :n ohjeistus muovien kierrätyksestä on erilainen kuin taloyhtiön suomenkielinen lista itse keräysastiassa. Olen itse kasvanut sääntösuomen orjaksi, joten useampikielinen ohje auttaisi vain kaltaisiani. Viime aikoina olen huomannut itsessäni pienoista motiivin puutetta. - Polttokelpoiseen vaan kaikki niin tulee tiskipöydän allekin enemmän varastotilaa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Luetun ymmärtäminen
Sekin on vähän että haluaako edes opetella vai meneekö ihan vaan hälläväliä asenteella, silloin ei auta vaikka olisi kaikki kielet ja kuvat rautalanka häkkyröineen astioiden kyljet täynnä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ketä turkulaista tarkoitetaan?
Kyllä jätteiden lajittelusta puhutaan, mutta ei tuoda paikalle asiaan kuuluvia jäteastioita. Ainakin voin kierrätys muovin osalta sanoa tämän. Samanlaista sopimusta kuin hammashoito. Tietyssä ajassa pitäisi päästä lääkäriin, mutta kun ei ole lääkäreitä, niin sakotetaan kuntia. Älytöntä!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ajattelija
Eko
Ihmetellään ilmastonmuutosta ja heitetään ruokaa roskiin? Oli se sitten kompostiin taikka roskiin niin aikas paljon luonnon varoja on käytetty ennen kuin se on sinun jääkapissasi.
Eli aloittakaan nyt hyvät ihmiset syömään kaiken mitä ostatte taikka toiste päin ostakaa vain niin paljon kuin syötte!

Ihan turha osoitella toisia sormella kun tekevät energiaa ja siitä tulee hiilidioksia jos itse toisella kädellä haaskaa ruokaa vaan jokaisen on osallistuttava näihin talkoisiin myös omilla tottumuksilla ei vain syyttämällä toisia!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.