Politiikka

Pääministeri Marin EU:n elvytysrahastosta: ”Jokaisen Euroopan maan on tultava ulos poteroistaan ja katsottava uusia ratkaisuja”

MATTI PORRE
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurasi Kultaranta-keskusteluja Yleisradion studiossa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurasi Kultaranta-keskusteluja Yleisradion studiossa.

Sunnuntai-illan Kultaranta-keskustelut päätti tasavallan presidentti Sauli Niinistön, eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk) ja pääministeri Sanna Marinin (sd) keskustelu.

Keskustelussa käytiin läpi päätöksenteon tapoja koronakriisin aikana sekä Suomen suhtautumista Saksan ja Ranskan ehdottamaan 500 miljardin euron elvytysrahastoon, joka rahoitettaisiin EU:n yhteisellä velalla ja EU:n budjettia kasvattamalla.

Pääministeri Marin painotti, että kyseessä on erittäin iso tulevan viikon kysymys. Asiasta odotetaan EU:n komission esitystä.

Marin totesi, että jokaisen Euroopan maan on tultava nyt ulos poteroistaan ja katsottava uusia ratkaisuja.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen piti hyvänä pohtia mikä on kansallisvaltioiden ja unionin suhde. Esimerkiksi huoltovarmuudessa tarvitaan molempia, mutta ruokaomavaraisuus on enemmän kansallisvaltioiden kysymys.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Suomalaisilla on kyky viileään harkintaan, ja sitä tarvitaan nyt, kun on päätettävä mitä tehdään EU-tasolla ja mitä tehdään kansallisella tasolla.

Itävältä, Hollanti, Tanska ja Ruotsi vastustavat ehdotusta EU:n yhteisestä velanotosta, mutta perinteisesti tiukkaa talouskuria kannattanut Saksa on muuttanut suuntaansa.

Presidentti Niinistön mukaan tämä on osoitus siitä, että pysyviä suhteita ei Euroopan unionissa synny.

Niinistö arvioi, että Euroopan unionille tulee kova haaste muutaman vuoden päästä, kun pöytä on puhdistettava ja pidettävä siistinä.

Niinistö muistutti myös, että pitkin unionin historiaa kriisejä on hoidettu velan avulla. Nyt pitäisi pitää huolta siitä, ettei koronakriisin tuista tule uutta Euroopan tapaa.

Koronakriisin aiheuttaman velkaantumisen kustannuksiin ja niiden vaatimiin leikkauksiin keskustelijat ottivat vain hyvin varovasti kantaa.

– Olen ollut varovainen yksittäisten leikkausten tai verojen korotusten osalta. Kokonaisuus käydään hallituksen kesken läpi, Marin totesi.

Talous ympäri maailman ovat ottaneet kovia iskuja koronakriisin takia. Kultarantakeskustelun toisena teema-aiheena sunnuntaina käsiteltiinkin maailmantaloutta ja Euroopan tulevaisuutta.

– Suomi on taloudellisesti monin tavoin riippuvainen Euroopan kohtalosta. Vaaditaan päättäväisiä toimenpiteitä, jotta tästä kunnialla selvitään eteenpäin, totesi Nokian ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa viitaten Italian tilanteeseen.

Siilasmaa ja ex-pääministeri Esko Aho olivat yhtä mieltä siitä, että velkaa tarvitaan. Molemmat korostivat sitä, että raha käytetään viisaasti.

Siilasmaa nosti esiin kysymyksen, onko järkeä pönkittää velkarahalla vanhoja ja osin aikansa eläneitä rakenteita, jotka eivät auta taistelussa esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Peruskysymys on se, miten auttaminen voidaan tehdä niin, että se auttaa koko Eurooppaa kehittymään. Velkaa pitää ottaa, mutta se pitää käyttää hyvin taitavasti, jotta meillä on tulevaisuusinvestointeja, jolla uuteen normaaliin päästään sanoi Esko Aho.

Aho korosti koulutuksen tärkeyttä. Siilasmaa kertoi uskovansa siihen, että valtioilla on tärkeä rooli suojaverkkojen rakentajana, mutta yksityisen kilpailun pitäisi toimia maksimaalisella tavalla

Keskustelun kolmannessa teemaosiossa käsiteltiin koronapandemian vaikutuksia yhteiskuntaamme. Miten kokemus muuttaa suhdetta toinen toisiimme ja yhteisiä arvojamme, miten luomme paremman huomisen.

– Kevät on näyttänyt, että meillä on auttamisen halua, kykyä ymmärtää toisiamme, asettua toistemme asemaan, tuntea myötätuntoa ja muodostaa päätöksiä. Jos saisimme tämän hengen säilymään, viiden vuoden päästä tulevaisuudenkuva olisi hyvä. Olisimme voineet ratkaista koronakriisin jälkeisiä ongelmia ja sivuvaikutuksia, totesi e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila.

Pahimmillaan Jutila näkee, että Suomi palaa kriisiä edeltäviin tunnelmien huonontumiseen, leiriytymiseen ja vastakkainasetteluun ja samaan aikaan muu maailma menisi eteenpäin.

Koronapandemian jälkeistä aikaa käsittelevät Kultaranta-keskustelut alkoivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön, arkkiatri Risto Pelkosen ja Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken avauskeskustelulla, joka oli nauhoitettu keväisessä Naantalin Kultarannassa.

Arkkiatri Pelkonen kertoi olevansa koronapandemiasta hyvin hämmentynyt. Pelkosen mukaan elämän ja kuoleman jännite herkistää ajattelemaan, mikä on elämässä tärkeintä. Arkkiatri muistutti, että se on elämä itse.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Presidentti Niinistö kysyi arkkiatrilta, palataanko vanhaan ajatteluun, kun kurimuksesta päästään eroon.

– Jokainen pysähdys muuttaa jollakin tavalla, antaa mahdollisuuden etsiä uusia uria, Pelkonen sanoi.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski korosti koronan mukanaan tuomaa epävarmuutta, kun kukaan ei pysty suunnittelemaan mitään.

– Näen kuitenkin tosi tärkeänä, että pidetään toisista huolta, että kukaan ei putoa kelkasta.

Presidentti Niinistö kertoi oppineensa kriisin aikana paljon itsestään.

– Kas kummaa, kyllä minä tämän tilanteen kanssa pärjään. Osoittaa ihmisen kykyä sopeutua.

Ensimmäisessä keskustelussa käsiteltiin maailmanjärjestyksen muutosta. Keskusteluun osallistuivat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Haukkalan mukaan vielä ei voida sanoa, muuttaako korona maailmaa pysyvästi. Paljolti se riippuu Haukkalan mukaan siitä, kuinka pian rokote saadaan käyttöön. Jos rokote saadaan pian, kaikki palaa suhteellisen nopeasti ennalleen.

Keskustelijat pohtivat myös joutuuko Euroopan unioni valitsemaan Kiinan ja Yhdysvaltain välillä puolensa. Maiden välit ovat olleet jännitteiset jo ennen koronakriisiä, mutta nyt jännitteet ovat entistä läpinäkyvämpiä.

Komissaari Urpilainen toivoi, että EU:sta tulisi sillanrakentaja Kiinan ja Yhdysvaltain välillä.

Professori Haukkala piti mahdollisena, että koronakriisin seurauksena voi olla syvemmän ja pidemmän kriisin sydän EU-tasolla.

Komissaari Urpilainen muistutti, että Euroopan unioni menee kriisien kautta eteenpäin. Urpilainen sanoi uskovansa syvenevän integraation tiehen. Ratkaisevaa on kuitenkin Urpilaisen mukaan se, että miten talouden elpyminen hoidetaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos kyetään ratkaisemaan, miten talouden elpyminen hoidetaan, se lisää luottamusta ja integraatiota.

Keskustelua käytiin myös rokotteen valmistamisesta ja jakelusta.

Professori Haukkalan mukaan ratkaisevaa ei ole missä rokote tehdään, vaan millä ehdoin sitä jaetaan ympäri maailmaa.

– Jos sitä tehdään protektionistisessa maassa, niin se voi jäädä ensin kyseisen maan käyttöön.

Urpilainen muistutti, että EU on rahoittanut rokotetta sillä ajatuksella, että sitä pystytään tasapuolisesti jakamaan kaikille.

Kultaranta-keskustelut järjestettiin ensimmäisen kerran presidentin kesäasunnolla Naantalissa vuonna 2013. Sen jälkeen keskusteluja on järjestetty kesäkuussa Naantalissa säännöllisesti. Presidentin vieraana Kultaranta-keskusteluissa on ollut paljon kotimaisia ja ulkomaisia vaikuttajia.

Tästä on kyse

Kultaranta-keskustelut

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestettiin sunnuntaina poikkeuksellisesti virtuaalisesti koronapandemian vuoksi.

Keskustelujen aiheena oli koronapandemian jälkeinen aika: kuinka sopeudumme muutoksiin, joita koronan jälkeinen maailma tuo mukanaan, ja miten voimme itse vaikuttaa muutoksen suuntaan?

Keskustelut oli jaettu kolmeen teemaan. Ensin käsiteltiin maailmanjärjestyksen muutosta: näemmekö koronan jälkeen tiivistyvää yhteistyötä vai koventuvaa kilpailua? Keskusteluun osallistuivat Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen ja Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski.

Toisessa teemakeskustelussa pohdittiin, miten maailmantalous ja Suomen talous selviävät koronapandemian ja sen torjunnan vaikutuksista. Muuttuvatko talouden ja kaupan rakenteet ja arvoketjut, pysähtyykö globalisaatio, syntyykö jotain entistä parempaa? Aiheesta keskustelemassa olivat Nokian ja F-Securen hallitusten puheenjohtaja Risto Siilasmaa, entinen pääministeri Esko Aho ja Nordic West Officen johtava asiantuntija Anu Partanen.

Kolmantena aiheena olivat koronapandemian vaikutukset yhteiskuntaamme. Miten kokemus muuttaa suhdetta toinen toisiimme ja yhteisiä arvojamme, ja miten luomme paremman huomisen? Keskustelijoina ovat e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila, kirjailija ja taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen sekä Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian apulaisprofessori Nelli Hankonen.

Kultaranta-keskustelut päätti presidentti Niinistön, eduskunnan puhemies Matti Vanhasen ja pääministeri Sanna Marinin keskustelu.

Näytä lisää
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (15)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Mankala
Leiriytyminen on Suomessa selviö
Se on jo nyt nähtävissä opposition elkeissä. Eroa eurosta vaaditaan ja kaikki mitä hallitus tekee on väärin. Kriisin jälkeen yhteistyö heikkenee ratkaisevasti, kun puskista huutelevat populistit pääsevät vauhtiin. Heidän ainoa tavoitteensa on epäjärjestyksen luominen ja äänten kalastelu, koska kannatusluvut sojottavat lattiaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Se on ainakin täysin varmaa että mikäli sosialistihallituksemme lähtee Saksan ja Ranskan kelkkaan jakamaan kymmeniä miljardeja euroja suomalaisten veronmaksajien rahoja etelä-Euroopan kriisimaille ilman takaisinmaksuvelvollisuutta, olemme itse muutaman vuoden kuluttua kehitysmaiden tasolla. Tämä luultavasti on nykyisen hallituksen sekä sosialistisen ideologian tarkoituskin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Kuten vastauksista näkyy on poteroista huutelu kiihtymässä. Samat vanhat Blääh Blääh argumentit on kaivettu naftaliinista. Kreikan taannoista tukipakettia kannatti myös PS, vaikka vaalipuheissa uhosi toista. Ja kehitysapu on pois Suomen Sisun jäseniltä, se tiedetään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Kehitysapu on nimenomaan pois suomalaiselta sisulta, eli sotaveteraaneilta, työttömiltä, lapsiperheiltä, eläkeläisiltä jne.
Etelä-Eurooppaan EU:n kautta kylvettävä vastikkeeton raha onkin sitten pois jo aivan kaikilta suomalaisilta, ja summa tulee olemaan valtava.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jannis_H
Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Ei mielipuoluseen velkaantumiseen, jättiläismäisen julkisen sektorin pöhöön tai miljardien paiskomiseen Afrikkaan ja maahanmuuttoon mitään populisteja ole tarvittu, kyllä se onnistuu ihan vihervasemmistom voimin.
Mielenkiintoinen demokratiakösitys, että oppositiota ei tarvita tai sen ainakin pitää olla hiljaa.

Kun sanoo, että 2+2 on neljä, ei se ole populismia, mutta velaksi eläminen kansallisvaltion kansa unohtaen, on suurta maailmanhalauspopulismia.

Ikinä ei vasemmistolainen poliitikko joudu kiipeliin populististen perustulohaaveiden tai kateutta hyväksikäyttäen "rikkaita" lisää verottamalla ehdottelemalla.
Jopa maastapoistumisveroja ehdotetaan!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
AJT
Vast: Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Koronaviruksen on todettu leviävän huonosti kuumissa ja kosteissa olosuhteissa. MIksi siis lahjoittaa 20 miljardia eu:n varoja sen varjolla Afrikkaan? Sillä mantereella on jo ilmastollisista ja väestön valtavasta kasvusta johtuen monella tavalla Eurooppaa paremmat mahdollisuudet selvitä Koronasta.
Nyt monet tahot käyttävät hyväkseen tilannetta, saadaksen helppoa rahaa viruksen varjolla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Moni kirjoittaja haluaa laittaa kirjoituksensa loppuhuipennuksen.
Nimimerkki Jannis_H. päätyi tällaiseen: "Jopa maastapoistumisveroja ehdotetaan!"

Olen aiemminkin näissä keskusteluissa törmännyt tuohon maastapoistumisveroon.
Se on sanana oikeastaan varsinainen populistin toteutunut päiväuni, että joutuu maksamaan veroa jos poistuu maasta.

Oikea merkityskin sanalle löytyy helposti. Uskoisin että esimerkiksi Jannis ei sitä tule kertomaan, sen jälkeen sanalla ei voisi enää luoda mielikuvia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Paavo Manninen
Kultarantaa
Viisaita puhuivat kokeneet vaikuttajamme Niinistö, Aho ja Siilasmaa. Rahaa ei pidä jakaa, uutta rahaa ei pidä painaa. Saas nähdä, mitä rva pääministerimme sitten EU:ssa puhuu, ja mihin suostuu. Pahoin pelkään, että kymmenen vuoden takainen näytelmä toistuu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Sovulla voi myös mennä kohti hyperinflaatiota, ja siihen se sopu loppuu lopullisesti. Euro ei voi olla sen ikuisempi kuin mikään muukaan valuutta.

Polarisaatiossa epäjärjestyksen luominen näyttää olevan kaikkien poliittisten tahojen agendalla. Ja mitä muutakaan tietä on kun kynnyskysymyksistä ei voida edes keskustella.

Ilmastonmuutos ja maahanmuutto, eli käytännössä kulttuuri-ilmastonmuutos kumpainenkin vaativat tunnekylmää neutraalia keskustelua. Keskustelua johon yhteiskunta ei ole tarpeeksi sivistynyt ja onko koskaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kommentattori
Vast: Vast: Leiriytyminen on Suomessa selviö
Yhteiskunta ei liene kypsä neutraaliin ja asiaperusteiseen keskusteluun niin kauan kun puolet ihmisistä on keskimääräistä tyhmempiä. Se tarkoittaa pitkälle samaa kuin ei koskaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää