Olkiluoto

Stuk: Käyvien ydinvoimaloiden valvonta menee OL3:n edelle – Koronakriisi voisi viivästyttää laitoksen käynnistämistä edelleen

MIKAEL RYDENFELT
Koronaviruksen aiheuttamat kerrannaisvaikutukset voivat pahimmillaan hidastaa Olkiluoto 3:n (kuvassa) käynnistämistä ja Hanhikiven ydinvoimalan lupakäsittelyä.
Koronaviruksen aiheuttamat kerrannaisvaikutukset voivat pahimmillaan hidastaa Olkiluoto 3:n (kuvassa) käynnistämistä ja Hanhikiven ydinvoimalan lupakäsittelyä.

Säteilyturvakeskus (Stuk) voi joutua priorisoimaan valvontatehtäviään, jos koronavirus sairastuttaa merkittävän määrän henkilöstöä. Tämä voisi viivästyttää loppusuoralla olevan Olkiluoto 3:n (OL3) käynnistymistä entisestään.

Tärkeysjärjestyksessä toimivat ydinvoimalat tulevat ennen rakenteilla olevia.

– Mikäli päädyttäisiin tilanteeseen, ettei Stukilla olisi resursseja suorittaa kaikkia valvontatehtäviänsä tai esimerkiksi matkustaminen laitospaikalle kävisi hyvin hankalaksi, priorisoitaisiin luonnollisesti käyvien ydinvoimalaitosten valvonta sähköntuotannon huoltovarmuuden ja laitosten turvallisuuden varmentamiseksi, toteaa apulaisjohtaja Tapani Virolainen Stukista.

Tilanteen jatkuessa pitkään, vaikutuksia voisi olla myös Fennovoiman rakentamislupa-aineiston käsittelyyn.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Valvonnassamme priorisoidaan toki käyvät ydinvoimalaitokset, vahvistaa Hanhikivi 1 -hankkeen projektipäällikkö Janne Nevalainen Stukista.

Säteilyviranomainen on tehnyt erilaisia järjestelyjä turvatakseen toimintansa koronavirusepidemian aikana.

Etätöiden ja videoneuvottelujen lisäämisen ohella on vähennetty tarkastuksia paikan päällä esimerkiksi ydinvoimalaitoksissa. Näissä keskitytään nyt turvallisuuden kannalta merkittävimpiin kohteisiin.

OL3-työmaalla valvonta jatkuu edelleen. Koronatilanteen vuoksi sinne on myös siirtynyt sellaisia tarkastuksia, jotka normaalitilanteessa on tehty laitevalmistajien luona.

– Stukista työmaalle kulkevien tarkastajien määrää pyritään minimoimaan Stukin paikallistarkastajien vastatessa suurimmasta osasta tarkastuksia, Virolainen kertoo.

Muun muassa polttoaineen latausta odottavan OL3-hankkeen valvonta ei Virolaisen mukaan ole toistaiseksi hidastunut, hankaloitunut kylläkin. Jokaista Stukista laitospaikalle suuntautuvaa matkaa harkitaan tarkoin, minkä vuoksi paikallistarkastajien työmäärä on kasvanut.

– Tätä hallitaksemme olemme edellyttäneet Teollisuuden Voimalta (TVO) ja laitostoimittajalta entistäkin parempaa tarkastusten valmistelua ja ”sijoittelua” työpäiville, jotta tarkastukset saadaan tehtyä tehokkaasti.

Ydinvoimalaitosten valvontaosastolla työskentelee Stukissa runsaat 120 henkilöä, joista kaikki ovat tavalla tai toisella tekemisissä OL3-hankkeen kanssa. Täysipäiväisesti projektiin keskittyy kymmenkunta henkilöä.

Uuden ydinvoimalan valvontaan käytettiin esimerkiksi viime vuonna noin 20 henkilötyövuotta, joista viisi oli niin sanottua kenttätyötä.

– Paikallistarkastajia on Olkiluodossa yhteensä viisi ja he valvovat myös käyviä laitoksia sekä Posivan loppusijoitushanketta, Virolainen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikan päällä Olkiluodon voimalasaarella työskenteli helmi-maaliskuun vaihteessa noin 1 600 OL3-laitostoimittajan eli Areva-Siemens -konsortion työntekijää. Pienellä alueella on siis hyvin paljon ihmisiä, mikä on koronaviruksen leviämisen näkökulmasta riski.

TVO:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Poikolan mukaan henkilöstön määrä työmaalla on maaliskuussa "hieman laskenut".

Hän ei kuitenkaan kommentoi sitä, onko ulkomaalaisia työntekijöitä alkanut matkustaa kotimaihinsa koronavirustilanteen vuoksi. Tällä hetkellä paluu esimerkiksi Keski-Euroopasta ei olisi rajojen sulkemisen vuoksi mahdollista.

– OL3:lla työt jatkuvat ja samalla teemme yhdessä laitostoimittajan kanssa mittavia järjestelyjä koronavirustartuntojen leviämisen hillitsemiseksi, Poikola toteaa.

Lännen Media kertoi TVO:n ja yleisesti voimalaitosten koronavarautumisesta viime viikolla. Kriittisimmässä asemassa ovat valvomoissa työskentelevät ja muu käyttöhenkilöstö, joka on asetettu työtehtävissä laitoksilla sisäiseen eristykseen.

Uusimman julkisuuteen kerrotun aikataulun mukaan OL3:n ydinpolttoaine ladataan kesäkuussa ja laitos liitetään valtakunnan verkkoon marraskuussa. Säännöllisen sähköntuotannon pitäisi alkaa vuoden kuluttua eli maaliskuussa 2021.

Aikataulu siirtyi viime joulukuussa. Vielä syksyllä laitostoimittaja arvioi, että sähköntuotanto alkaisi jo tämän vuoden syyskuussa.

Stukin varautuminen ei ole ainakaan vielä hankaloittanut merkittävästi myöskään Fennovoiman arkea. Videoneuvottelut ovat olleet tuttuja jo aiemmin ja suuri osa Hankikivi 1 -hankkeeseen liittyvistä tarkastuksista on vielä asiakirjatarkastuksia.

Suunnitellulla voimalapaikalla Pyhäjoella on noin 180 työntekijää, ja työt jatkuvat kutakuinkin ennallaan. Esimerkiksi koulutusryhmien kokoa on kuitenkin rajattu eikä vierailijoita oteta vastaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Työmaalla tehdään tällä hetkellä pääosin ulkotöitä, joihin koronavirukseen varautumisella ei ole ollut vielä suurta vaikutusta, sanoo Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola.

Mahdollinen koronaepidemian aiheuttama viivästys otettaisiin yhtiössä pragmaattisesti vastaan.

– Toivomme, että tilanne ei aiheuta viiveitä hankkeemme kannalta, mutta toki ymmärrämme, että käyvät laitokset on priorisoitava.

Ydinvoimayhtiö toivoo saavansa rakentamisluvan laitokselleen ensi vuoden aikana.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​