Uutiset

Kahvilaketjut luottavat pakastemarjojen laatuun

Useat kahvilaketjut eivät kuumenna tuontipakastemarjoja ennen käyttöä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suositteli kevättalvella käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina ruokamyrkytysten välttämiseksi. Pakastemarjoja epäillään A-hepatiittitartuntojen ja norovirusepidemioiden aiheuttajiksi.

STT kysyi asiaa valtakunnallisista Arnolds- ja Picnic-ketjuista sekä pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa toimivasta Jungle Juice Bar -ketjusta. Niissä käytetään vaihtelevasti sekä kotimaisia että ulkomaisia marjoja. Kahvilaketjut kertovat luottavansa tavarantoimittajien selvityksiin ja laaduntarkkailuun.

Picnicin ketjujohtaja Harri Koivulan mukaan esimerkiksi leivonnaisissa käytettävien marjojen laatu kärsisi kuumennettaessa. Yrittäjät kummastelevat sitä, että Eviran ohjeistus suosii kotimaisia marjoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi keskiviikkona, että epidemian lähteeksi epäillään nyt pakastemansikoita. Mitään alkuperämaata, valmistajaa tai tuote-erää ei ole nimetty epäilyksen alaiseksi ja tutkimukset tartunnanlähteen tunnistamiseksi jatkuvat.