Suomessa on siirrytty todennäköisesti koronaviruksen epidemiavaiheeseen – THL:n arvion mukaan sairastuneita voi olla todellisuudessa jo yli 7 500
Suomessa on siirrytty koronaviruksen osalta todennäköisesti epidemiavaiheeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että koronatartunnan voi saada nyt periaatteessa mistä tahansa.
Maanantaina iltapäivällä THL kertoi, että Suomessa on todennettu virallisesti 272 koronavirustartuntaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta arvioi maanantaina aamulla Ylelle, että todellisuudessa tartunnan saaneiden lukumäärä voi olla 20–30 kertaa suurempi.
Tämä tarkoittaisi tähän mennessä jopa 7 500 sairastunutta. Arvio pohjautuu tietokonesimulointeihin, jotka perustuvat muista maista saatuihin tietoihin viruksen leviämisestä.
On selvää, että tällaiset luvut tarkoittaisivat Suomen siirtymistä epidemiavaiheeseen.
Suomessa lopetettiin viime viikolla muiden kuin vakavasti sairaiden, riskiryhmiin tai sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvien koronavirustestaus. Tästä johtuen terveydenhuolto ei kykene enää seuraamaan sairastuneiden todellista määrää tai tartuntaketjuja.
HUS tiedotti maanantaina, että se hoitaa parhaillaan koronatartunnan saanutta potilasta tehohoidossa. Potilas on ensimmäinen tehohoitoa koronan takia tarvitseva potilas Suomessa.
– Kansainvälisten potilastapausten perusteella on ollut odotettavissa, että myös Suomessa osa koronavirustartunnan saaneista tulee tarvitsemaan tehohoitoa. Olemme HUSissa valmistautuneet tätä varten, sanoi tehohoidon ylilääkäri Ville Pettilä.
HUSin alueella on todettu noin puolet koko maan koronatartunnoista.
Myös Varsinais-Suomessa on yksi henkilö sairaalassa tällä hetkellä koronaoireiden takia.
THL:n mukaan valtaosa koronaan sairastuneista Suomessa tulee sairastamaan taudin lievänä hengitystieinfektiona.
Lievinä oireina pidetään nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä ja kuumetta.
Koronavirusinfektion vakaville oireille alttiimpia ovat vanhukset ja perussairaat henkilöt. Tämä ei tarkoita sitä, että virus tarttuisi välttämättä hanakammin riskiryhmiin, mutta jos se tarttuu, taudin oireet voivat äityä pahemmiksi.
Koronaviruksen aiheuttamiin vakaviin oireisiin kuuluvat keuhkokuume ja hengitysvaikeudet. Pahimmillaan potilaalle kehittyy hengitysvajausoireyhtymä. Tällöin keuhkojen kyky hoitaa tehtäväänsä heikkenee ja henkilö voi tarvita tehohoitoa.
THL:n mukaan riskiryhmiin kuuluvat tämän hetken tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt. Vakavia tautitapauksia ja kuolemia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jokin perussairaus.
Riski saada hankalia tautioireita kasvaa iän myötä, suurin riski on yli 80-vuotiailla.
Riskiryhmässä ovat myös alle 70-vuotiaat henkilöt, joilla on säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus, keuhkosairaus tai diabetes.
Myös vastustuskykyä heikentävät sairaudet tai lääkehoidot altistavat koronaviruksen vakaville oireille.
Lisäksi taudin vakaville muodoille altistaa krooninen maksan tai munuaisen vaajatoiminta, krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti, sairaalloinen ylipaino ja tupakointi.
Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen ja yleisvointisi on hyvä, niin tärkeintä on levätä kotona. Katso ohjeita terveyskeskusten verkkosivuilta tai omaolo-sivustolta www.omaolo.fi. Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, ota ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi sen aukioloaikoina. Ohjeita ja neuvontaa saat tarvittaessa myös Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta (02 313 8800). On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen. VSSHP